Що робити, якщо у вас вкрали речі у магазині. Розповідає адвокат

Що робити, якщо у вас вкрали речі у магазині. Розповідає адвокат
  • Комірки схову — не дуже надійне місце для зберігання речей на час вашого візиту в магазин. Адже відомо чимало випадків крадіжок з таких комірок.
  • Розпитали адвокатесу Олена Грабік, як правильно діяти, якщо вам не пощастило стали жертвою грабіжників, та яку відповідальність несе адміністрація магазину.

Перша порада, яку дають юристи: якщо не хочете попрощатися зі своїми сумками назавжди, ніколи не залишайте їх в комірках схову. Варто пам’ятати, залишення речі у камері схову в магазині — це право, а не обов’язок покупця.

Відповідно до Закону «Про захист прав споживачів», а також «Порядку здійснення торговельної діяльності й правил торговельного обслуговування населення», не передбачено обов’язку покупців здавати свої речі в камери схову супермаркетів. Детальніше про це ми писали у матеріалах про права охоронців та права покупців магазину.

Відповідальність магазину

Адміністрація супермаркету несе повну відповідальність за схоронність речей які зберігаються у комірках схову, навіть попри те, що в магазині є оголошення про зворотне. Адміністрація бере на себе обов’язок зі збереження зданих покупцями на зберігання речей.

Відео дня

Відповідно до частини 3 статті 937 Цивільного кодексу України, прийняття речі на зберігання може підтверджуватися видачею номерного жетона, іншого знака, що посвідчує прийняття речі на зберігання, якщо це встановлено законом, іншими актами цивільного законодавства або є звичним для цього виду зберігання.

Відповідно до статті 951 Цивільного кодексу України, збитки, завдані поклажодавцеві втратою (нестачею), відшкодовуються зберігачем у розмірі її вартості.

Знімайте відео

У разі крадіжки ваших речей з камери зберігання відразу ж викликайте адміністрацію закладу і поліцію, а також по максимуму фіксуйте все, що відбувається на камеру телефону. Ви маєте право це робити, Конституція України того на підтвердження (стаття 34 про вільне збирання, зберігання, використання та поширення інформації). Надалі це допоможе в розслідуванні справи та вимозі компенсації від магазину не тільки матеріального, а й моральної шкоди.

— Якщо адміністрація магазину у випадку крадіжки речей у комірках схову відмовляється добровільно відшкодувати заподіяні збитки в повному розмірі, ви маєте право звернутися з відповідним позовом до суду, — розповідає адвокатеса Олена Грабік. — Труднощі при захисті своїх прав виникнуть передусім при доведенні обставин справи в суді. Адже при здаванні сумок або інших речей на зберігання, ніде жодним чином не фіксується, що саме здається, опис переданих речей не робиться, оскільки таке законодавством не передбачено. Також важко назвати «вжиттям усіх заходів для забезпечення збереження речей» зберігання речей у шафах або комірках, у кращому випадку — під ключ.

Якщо процес розслідування справи про крадіжку майна затягується, пишіть клопотання про допит свідків, яким, на вашу думку, можуть бути відомі обставини події та обов’язково про визнання вас потерпілими у кримінальному провадженні. Згодом ви можете вимагати допитати та навіть відправити на проходження поліграфа всіх осіб, які, на вашу думку, можуть бути причетні до зникнення речей: охоронців, касирів, вантажників та інших. Якщо адміністрація магазину відмовлятиметься надавати відео з камер спостереження або апелюватиме до того, що вони видалені, ви зможете вимагати проведення відповідної експертизи.

Як кваліфікують крадіжки

За таємне викрадення чужого майна передбачена або адміністративна (більш м’яка) або кримінальна (більш сувора) відповідальність.

Викрадення вважається дрібним, якщо вартість його на момент викрадення не перевищує 0,2 неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Тобто у 2020 році — це 192,1 грн. Тобто, всі крадіжки, які не перевищують цю суму кваліфікуються, як адміністративні.

Згідно зі статтею 51 КУпАП, дрібна крадіжка тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 17 до 510 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20 % заробітку, або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб.

Крадіжки дорожчі 192,1 гривні караються кримінальним кодексом України. Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу, таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних податкових мінімумів доходів громадян (в санкції НМДГ становить 17 гривень) або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.
 

Читайте також:

На що звертати увагу, купуючи дитячі іграшки. Розповідає експерт

Скільки газу можна купити за вашу собаку? Калькулятор

Речі для дорослих: за чим вінничани ходять у секс-шопи та що купують найчастіше

Що робити, якщо вас звинувачують в крадіжці та затримує охорона магазину. Розповідає адвокат

Що робити якщо вас зловили без квитка у трамваї чи тролейбусі? Розповідає адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Каськов

    Адвокатеса? А чому не адвокатиня?
  • Alona Gnatenko

    Якщо я відвернулась вийняти телефон ,а тим часом у мене вкрали парасольку всекунді ,було багато людей ,я почала ходити по залі шукати ,адміністрація магазину сказала ,що вони не несуть за це відповідальності ,,що парасолька не була у камері зберігання!попросила подивитись  на відео нагляд -сказали що немає !
  • Зиновий. www.pruxasorik.ucoz.ru

    Написано все по детски. Люди оставляют свои сумки в камере хранения, чтоб избежать осмотра при оплате покупки.
  • Олександр Зелений

    Цікаво, які є підстави у працівників самої благородної професії(охрана),яка стоїть перед касою, бачить що я розрахуюсь! І одразу перевіряти чек?Це якась хвороба?вона якось лікується?

    Зиновий. www.pruxasorik.ucoz.ru reply Олександр Зелений

    Охрана проверяет- на сколько тебя обманула кассир, поймает кассира за руку и еще одна любовница появилась в его жизни.

    Снежана Пилипчук reply Олександр Зелений

    От коли будете працювати в "охрані", тоді зрозумієте що і чому!

keyboard_arrow_up