На що звертати увагу, купуючи дитячі іграшки. Розповідає експерт

На що звертати увагу, купуючи дитячі іграшки. Розповідає експерт
  • Оглянути, послухати й понюхати. Турботливі мами й татусі з року в рік «губляться» у виборі кращої іграшки для своїх дітей. І це не дивно, тому що від правильного вибору залежить безпека самого малюка.
  • Поговорили зі спеціалісткою ринкового нагляду Держспоживслужби Катериною Туркенич про те, на що потрібно звертати увагу, обираючи іграшки, та як вберегти себе та дитину від неякісної продукції.

Більшість дитячих травм, пов’язаних з іграшками, — це невеличкі порізи, синці та забої. Про це йдеться на сайті американської асоціації педіатрії healthychildren.org. Але часом траплятись і набагато страшніші випадки. Від неякісно закріплених батарейок, які дитина може проковтнути, до дрібних деталей, які можуть застрягнути у дихальних шляхах малюка. Тому перед тим, як опиниться в руках дитини, будь-яка іграшка має побувати у руках батьків.

Зовнішній вигляд

Іграшка не повинна мати сколів, нерівних країв або гострих деталей. Шви на м’яких іграшках повинні бути міцними. Очі, носи та інші елементи — добре пришиті. Іграшки з блиском та стразами — не найкращий вибір: цей декор обсипається і може опинитись у малюка в роті.

Відео дня

— Дітям до трьох років краще не купувати м’які іграшки, — розповідає Катерина Туркенич. — У цьому віці дитина все тягне до рота, ворс може обсипатись і потрапляти у дихальні шляхи та стравохід

Проклеєні іграшки не повинні мати підтьоків. Якщо на іграшці є пофарбовані деталі, важливо оцінити якість фарби. Для цього просто потріть деталь пальцем. Якщо фарба стирається — краще вибрати щось інше.

Запах

Якщо зовні іграшка виглядає добре, її потрібно понюхати. Відсутність різкого запаху говорить про те, що зроблена вона з якісного пластику. Але і наявність приємного запаху не гарантує безпеку. Часто виробники «ховають» за запахом ванілі або карамелі неякісний полімер.

— Найпростіше неприємний запах можна прослідкувати на іграшках з гуми, — розповідає Катерина Туркенич. — Це також стосується дитячих басейнів та іграшок для гри на воді. Пластикові іграшки також можуть мати запах і швидше за все це буде неякісна іграшка, тому що нормальна іграшка такого запаху не має.

Звук

В іграшках, які мають музичний супровід, зверніть увагу на гучність. Якщо звук здається надмірно гучним, іграшку брати не варто. Це важливо не тільки тому, що дитина може злякатися. Гучний звук може викликати проблеми зі слухом або вплинути на психіку дитини.

— Батьки мають свідомо ставитись до купівлі гучних іграшок. Не потрібно купувати такі речі маленьким діткам, — каже Катерина Туркенич.

Згідно з вимогами, прописаними у Державних санітарних правилах та нормах безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей, рівень гучності, що створюється грою чи іграшкою, призначеної для гри в приміщенні, не має перевищувати 65 децибелів, для гри на вулиці — 75 децибелів. Для порівняння, за шкалою децибел це приблизно дорівнює гучній розмові, або шуму в офісі.

Інформація

Дуже важливо уважно вивчити інформацію на упаковці. Вітчизняні іграшки складають лише 30% всього ринку, 70% — це імпортовані іграшки, більша частина яких їде до України з Китаю. За українськими законами, на етикаках іграшок має бути інформація українською мовою. Такі правила визначені постановою Кабміну «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок». На етикетці обов’язково має бути вказане найменування іграшки та виробника, його повна юридична назва та адреса. Також інформація про імпортера, якщо іграшка не вироблена в Україні, із зазначенням юридичного найменування та адреси, складу та інформація про те, для якого віку ця іграшка призначена.

Матеріал

У інформації про склад іграшки зараз вказується лише основний матеріал. Зазвичай — це пластик, пропілен, пластмаса, деревина або каучук. Вибираючи між іграшкою з пластику та деревини, перевагу краще віддати дерев’яній. А серед іграшок, що складаються з поліпропілену або ПВХ, краще обрати поліпропіленову.

Наявність сертифіката

Згідно з українським законодавством, у продавця має бути сертифікат на іграшки. У ньому вказана інформація про те, що партія цих іграшок пройшла сертифікацію згідно з технічним регламентом. У документі також вказаний орган, який проводив сертифікацію та компанія імпортер.

— Іграшка повинна мати знак відповідності та декларацію відповідності. У власника магазину або продавця можна витребувати документ, що засвідчує якість. Вони зобов’язані надавати їх на вимогу споживачів, — розповідає Катерина Туркенич. — Якщо цей документ є до іграшки або до партії іграшок — вони безпечні і їх можна купувати дитині.

Купуючи продукцію не в магазині, а на ринку, покупці більше ризикують. Проконтролювати неякісну продукцію на ринках важче, крім того вона часто відпускається без чека.

Що робити, якщо іграшка виявилась неякісною

Якщо іграшка має заводський брак, ви можете звернутись до магазину, але лише якщо у вас залишився чек про покупку.

— Знайдіть куточок споживача. У ньому шукаєте, хто ФОП, або ТОВ і пишете на ім’я директора магазину або на товариство чи ФОП письмове звернення з вашими вимогами та претензіями у двох екземплярах, — розповідає Катерина Туркенич. — Звернення завіряються, одне з них залишаєте, інше забираєте собі. Протягом 14 днів вам зобов’язані дати відповідь. Але у вас обов’язково має бути чек. Теж саме стосується ринку. Товарний чек, який виписаний від руки, — теж чек. На ньому має бути вказаний продавець та дата. Якщо навіть такого немає — щось довести буде важко.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up