Що робити, якщо вас звинувачують в крадіжці та затримує охорона магазину. Розповідає адвокат

Що робити, якщо вас звинувачують в крадіжці та затримує охорона магазину. Розповідає адвокат
  • Інколи в магазинах трапляються крадіжки, тому складно уявити супермаркет або магазин без одного або декількох охоронців.
  • Може трапитись і незаконне звинувачення, і охоронці, які залякують, обшукують та «вішають» злочини, які відвідувач магазину не скоював.
  • Розпитали в адвокатеси Олени Грабік, що робити, якщо вас звинувачують в крадіжці, які права мають охоронці та чи потрібно дозволяти себе обшукувати на їх вимогу.

Хто охороняє вінницькі магазини та супермаркети

Найперше, що потрібно знати про охорону — вона не однорідна. Крім звичайних охоронців, охорону магазинів та торгових центрів може здійснювати Поліція охорони, яка входить до складу Національної поліції. Такі підрозділи у своїй діяльності керуватимуться Законом про Національну поліцію. Але, на практиці, таку охорону можна зустріти не часто.

Як правило, охорона магазинів та торговельних центрів — це штатні працівники-охоронці. Вони діють на підставі посадових інструкцій, або працюють від ліцензованих недержавних охоронних агентств. Робота останніх регулюється Законом України «Про охоронну діяльність». У будь-якому випадку, ті й інші, мають не набагато більше повноважень ніж звичайні громадяни, які реагують на правопорушення.

Що має мати при собі охоронець

Перед тим, як відповідати на питання охоронця не буде зайвим попросити у нього документ, який засвідчує його особу та має обов'язково бути у нього при собі. Якщо охоронець працює від ліцензованої охоронної фірми — у нього має бути посвідчення з ім’ям та прізвищем та фотокарткою. На посвідчені також має бути вказана дата видачі та термін дії посвідчення. Крім того, охоронець має бути одягненим у формений одяг.

Відео дня

Дані з посвідчення можуть виявитись необхідними, якщо охоронець перевищуватиме свої повноваження і вам потрібно буде написати звернення до адміністрації магазину, інспекції у справах захисту прав споживачів, звернутись зі скаргою до прокуратури чи поліції або з позовом до суду. Але сподіваємось, що до цього не дійде.

Якщо затримує охорона

Пам’ятайте: персонал охорони/охоронець — це не працівник правоохоронних органів. Він не має додаткових прав окрім тих, які зазначені в Законі «Про охоронну діяльність» і як будь-який громадянин він має право провести громадське затримання у випадку здійснення вами протиправних дій до приїзду поліції.

Затримувати особу персонал охорони може лише у випадках:

Якщо ви впевнені у своїй невинуватості, а охорона наполягає на факті крадіжки, необхідно викликати поліцію, а також здійснювати фіксування дій охорони. Можна також вимагати у працівників магазину книгу скарг та пропозицій, для фіксації дій охорони та зазначити свої контактні дані.

Якщо вас хочуть обшукати

Охорона не має права торкатися клієнта, обшукувати його, оглядати особисті речі. Єдине, що може охоронець — ввічливо попросити показати йому вміст вашого пакета. При цьому ви маєте повне право йому відмовити. Якщо охоронець намагається вас обшукати — вимагайте, щоб він викликав поліцію. Обшукати вам може лише поліція. З'ясування всіх обставин має проходити в самому магазині та в присутності двох понятих. При жодних умовах охоронець не має прав і повноважень відводити вас до окремого приміщення, кімнати охорони й т.д, такі вимоги є протиправними.  Здійснення затримання для з'ясування обставин або приїзду працівників поліції можливе, якщо на це є вагомі підстави, якими вважаються:

Що «світить» за безпідставне затримання

На протиправні дії охоронців також можна поскаржитись до адміністрації магазину, інспекції у справах захисту прав споживачів, звернутись зі скаргою до прокуратури чи поліції або з позовом до суду.

Персонал охорони за невиконання або неналежне виконання покладених на нього обов’язків несе дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність, встановлену законом.

За безпідставне, незаконне затримання або незаконний привід особи передбачена кримінальна відповідальність статтею 371 Кримінального кодексу України. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади на строк до п’яти років, або позбавленням волі до трьох років.

Як карають за крадіжку

За таємне викрадення чужого майна передбачена або адміністративна (більш м’яка) або кримінальна (більш сувора) відповідальність.

Викрадення вважається дрібним, якщо вартість його на момент викрадення не перевищує 0,2 неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Тобто у 2020 році — це 192,1 грн. Тобто, всі крадіжки, які не перевищують цю суму кваліфікуються, як адміністративні.

Згідно зі статтею 51 КУпАП дрібна крадіжка тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 17 до 510 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20 % заробітку, або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб.

Крадіжки дорожчі 192,1 гривні караються кримінальним кодексом України. Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних податкових мінімумів доходів громадян (в санкції НМДГ становить 17 грн) або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Читайте також:

Що робити якщо вас зловили без квитка у трамваї чи тролейбусі? Розповідає адвокат
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Поpошок

    В Епіцентрі в охороні-є*аньки роблять. Постійно хочуть залізти подивитись в сумку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up