(Не) сортування сміття: куди везуть відходи вінничан, які вони викидають роздільно?

(Не) сортування сміття: куди везуть відходи вінничан, які вони викидають роздільно?
  • Сміття сортують, а куди воно потрапляє у підсумку? Розбираємося, як це працює у Вінниці. А також додаємо корисні поради, як сортувати відходи. 

Вже кілька років, з 2015-го, у Вінниці працює роздільний збір сміття. Окремо — вологе, окремо — сухе. Але чи користуються цими баками вінничани? А навіть, якщо користуються, то куди вивозять це сміття? Його сортують? 

У місті існує думка серед жителів, що всі відходи вивозять одним сміттєвозом. Ми запитали вінничан у нашій групі у Facebook про те, чи вони сортують сміття. Якщо ні, то чому? 

Вінничанка, що живе у приватному секторі Альона розповіла нам, що у них все сміття забирає одна машина. Тоді питає: «Який сенс сортувати?».

Відео дня

А от вінничанин Владислав говорить, що поділив сміття на декілька категорій: органічне сміття, пластик, скло, папір, бляшанки, батарейки, кришки від пляшок і все інше.

«Органіка йде в компост для добрива, пластик потім викидається у спеціальні для цього контейнери, скло і папір здається у пункти приймання, батарейки теж здаються у спеціально відведення місця (можна знайти в деяких магазинах), все інше викидається у смітник», — ділиться досвідом містянин. 

Вінничанка Людмила Мацькова теж має негативний досвід. Розповідає: «Я сортувала, але коли двірничка сказала, що його все одно скидають в одну кучу…».

Олег Каськов теж каже: «А толку з того сортування, якщо все висипається до одного сміттєвоза?». 

Опитування

А ви сортуєте сміття?

У Вінниці роздільним методом вивозить сміття компанія «ЕкоВін». Ми поспілкувалися з начальником відділу сміттєсортувальної станції цього комерційного підприємства Ярославом Барановським. 

— Розпочалося все у 2015-му, тоді у місті встановили близько 450 контейнерів. Згодом їхню кількість збільшили до 500. Розділяються відходи на: сухі (жовті наліпки) та вологі (коричневі), — коментує Ярослав. — Завжди забирати сміття приїжджає дві машини, попри міфи, що ми робимо це однією машиною. Одна машина забирає сухі, інша — вологі. 

Далі все зібране сміття, як пояснює керівник сортувальної станції, потрапляє на полігон. Але не просто на стихійне сміттєзвалище, а на сміттєсортувальну лінію. Там працівники сортують сухі відходи на придатні для переробки та ні. Всі непридатні вологі відходи — захороняють. 

— Так, роздільним збором охоплено лише багатоповерхівки. Ми вважаємо, що десь 50-60% містян сортує сміття. Попри це, є дуже багато людей, які з певної причини кидають у сухі відходи свої вологі. І виходить, що ті контейнери, які забрудненні відходами, ми теж перебираємо. Але це вже важче вдається. Забруднену сировину заводи не хочуть приймати, — пояснює експерт. 

За словами Ярослава Барановського, ділити сортування на ще одну фракцію немає сенсу. Каже, наша сортувальна лінія з відсортуванням сміття справляється. А, якщо поставити ще контейнер, наприклад, на скло, то це будуть додаткові витрати на авто, контейнери, працівників. Але сенсу в цьому не буде, бо скло на перероблення приймається за трьома різними кольорами, тобто працівникам все одно доведеться пересортовувати. 

Де є станції сортування?

Якщо ж ви все-таки не хочете викидати відходи у баки біля будинку, бо не певні, яка їхня доля буде надалі, то можете відносити на сортувальні станції. Їх є кілька у місті. 

Найпопулярніша серед містян — Shuttle, що на проспекті Юності, 9. Його організаторка Маша Осовська розповідає, що найкраще сортувати більш детально і на пунктах прийому. У їхній станції понад 20 баків. 

— Думаю, що все більше і більше містян сортує сміття. До нас досі приходять люди та кажуть: «Ми до вас вперше, дайте, будь ласка, поради», — каже Марія. — Є варіант кращий, ніж сортувати — це зменшувати відходи. Але при цьому, якщо ми не сортуємо, то закопуємо в землю, а цей ресурс міг бути використаний ще десь. Звісно, сортування не розв'яже всі проблеми людства за один день, але це крок до того, щоб люди змінили ставлення до купування та кількості сміття, що вони викидають щодня. 

Також у квітні 2021-го у вінницькій школі № 20, що на Малих Хуторах, запрацювала станція сортування вторинної сировини «Eco Friends». Станція приймає папір, пластик, склобій, метал, плівку, тару від побутової хімії, Tetra Pak, використані батарейки та акумулятори. 

«Ми працюємо щоденно у будні дні для потреб усіх жителів Малих Хуторів», — розповідав директор школи. 

Також вторсировину приймають на товаристві з обмеженою відповідальністю «ВтормаВінниця», адреса: Айвазовського, 4в. 

Працює у місті ще пункт прийому «Еко-сервіс». Туди можна приносити: макулатуру, ПЕТ пляшки, плівку, склобій, металолом, тарні пляшки, пластмасу. А також небезпечні відходи. Всі адреси цього пункту на карті: 

У Вінниці є ще завод «Руслана», які з пластикових відходів роблять: каналізаційні люки, лежачі поліцейські, тактильну плитку.  

Як сортувати сміття? 

Екосвідома вінничанка Маша Осовська розповідає, що вона починала сортувати з того, що відділяла сухе та вологе сміття. Наразі ж у неї вдома чотири ящики, куди вона сортує папір, скло і метал, вологе сміття, пластик. 

Інструкції з проєкту «Національна мапа пунктів прийому вторинної сировини»:

 

Читайте також:

«Пакет з пакетами — настав твій час». Як у магазинах Вінниці дотримуються нововведень

Операція «Радіація». Проїхалися різними районами з дозиметром, чи пройшла Вінниця перевірку?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up