Операція «Радіація». Проїхалися різними районами з дозиметром, чи пройшла Вінниця перевірку?

Операція «Радіація». Проїхалися різними районами з дозиметром, чи пройшла Вінниця перевірку?
Перевіряв радіаційний фон доцент кафедри Електричних станцій та систем, голова підрозділу ГО «Українське ядерне товариство» Владислав Лесько
  • Цікавими виявилися і результати, і мета вимірів. 
  • Разом з фахівцем ми визначили, у яких місцях по місту показники найбільші.
  • У Вінниці радіація навіть вища, ніж у містах, де працюють АЕС.
  • Чому? Що узагалі зумовлює радіаційний фон?

Однією з найбільших екологічні проблем планети залишаються викиди СО2 (декарбонізація). Основними джерелами викидів є енергетичні підприємства.

Фактом залишається те, що навколишнє середовище найбільше потерпає від теплових станцій. Найменший вплив на екологію мають атомні станції. Більшість країн, які обрали курс на атомну енергетику, мають найменші проблеми з енергетичною безпекою. А, отже, і впливом на навколишнє середовище.

Відео дня

22 листопада НАЕК «Енергоатом» і американська компанія «Westinghouse» підписали договорі про будівництво двох нових атомних енергоблоків на майданчику Хмельницької АЕС. Вже сьогодні дискусії практично не існує: атомна енергетика — запорука безпечного, високотехнологічного та надійного виробництва електроенергії в усьому світі.

Цікаві цифри 

  • У 2020 році частка атомної генерації склала 51,4 %. АЕС виробили 76,4 млрд. кВт год. електроенергії. 
  • Атомна галузь — одне з головних джерел доходів держави. 152 млрд. грн. — чистий дохід атомної галузі, що становить 6,4 % від реального ВВП України за 2020 рік. 
  • 48 млрд. грн. — обсяг сплачених податків, що становить 5,1 % доходів державного бюджету України.

На додачу, з атомною енергією на сьогодні не може конкурувати жоден з видів генерації як за потужністю виробництва, так і за мінімальним рівнем впливу на довкілля та клімат.

  • На 1 кВт·год виробленої електроенергії атомній генерації потрібно в десятки разів менше ресурсів, ніж будь-де, що також має бути додатковим аргументом на користь розвитку ядерної галузі.

Ще одна перевага АЕС пов’язана із відсутністю необхідності відчуження значних земельних ділянок та збереженням біорізномаїття. У той самий час, експлуатація електростанцій, які виробляють енергію за допомогою вітру або сонця, часто пов’язана зі зміною ландшафтів, адже такі енергоустановки можуть використовуватися не скрізь, мати підвищений рівень шуму, спричиняти забруднення ґрунтів, згубно впливати на інші природні ресурси. А через невелику потужність їхня кількість велика, а локалізація — широка. Ці дані підтверджуються інформацією, яку наводять провідні світові експерти електроенергетичної галузі.

  • Так, французька АЕС Paluel, яка за встановленою потужністю майже аналогічна Запорізькій атомній електростанції (6 000 МВт), займаючи площу у вісім та дев’ять разів меншу за вітрову електростанцію Altawind Farmта чи сонячну Ivanpah (США). Виробляє при цьому у 71 та у 292 рази більше електричної енергії ніж ВЕС та СЕС відповідно.

Але який радіаційний фон у тих містах, де працюють атомні електростанції? Давайте подивимося ці дані у відкритих джерелах. Далі інформація — з офіційних сайтів трьох найближчих до Вінниці АЕС. 

Запорізька АЕС

Середнє значення радіаційного фону на Запорізькій атомній станції та в 30 км. становить 0,09 мкЗВ на год.

Рівненська АЕС

Середнє значення радіаційного фону в 30 км зоні Рівненської атомної станції становить 0,11 мкЗВ на год.

Хмельницька АЕС

Середнє значення радіаційного фону в 30 км зоні Хмельницької атомної станції становить 0,11 мкЗВ на год.

Для перевірки радіаційного фону нашого міста ми звернулися на кафедру Електричних станцій та систем ВНТУ. Тут понад 50 років готують енергетиків для профільної галузі України, включаючи, як відновлювальні джерела енергії, так і атомної енергетики.

Ми мали змогу провести дані дослідження разом з доцентом кафедри Електричних станцій та систем, головою відокремленого підрозділу ГО «Українське ядерне товариство» Владиславом Лесько. Що з того вийшло — подивіться на відео:


Читайте також:

«Робили суп із шишок, голодували сильно». Що вінничани знають про День пам'яті жертв голодоморів

Більше двох мільйонів коштує Вінниці новорічне диво. Яким буде зимове містечко в парку

Небезпечних собак заборонили вигулювати без намордників: реакція вінничан у відео-опитуванні

Чи це вдале заохочення на вакцинацію? Запитали у вінничан, що вони думають про «вовину тисячу»

Пустіть бідну студентку переночувати... Соціальний експеримент 20minut.ua на вулицях Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олег Каськов

    Чому без масок?
  • Людмила Нечай

    Ви хочите нам розповісти що якщо СО2  затримує радіацію на виході і вона накопичується  то в таких місцях доза буде більшою чим на тереторії де розташовані АЕС?🙃    Це якась маячня😁
  • Людмила Нечай

    І  який радіаційний фон був найбільшим?
  • Tet Yana

    То де найбільше? Бо через авторизацію не дізналася...

    Olesya Pavlyuk reply Tet Yana

    Vladislav Lesko дякую

    Vladislav Lesko reply Tet Yana

    Olesya Pavlyuk 0.2 мкЗв на год. В межах норми. Макс. Допустиме 0.3

    Olesya Pavlyuk reply Tet Yana

    Vladislav Lesko а який показник?

    Vladislav Lesko reply Tet Yana

    Tata Tatka книжка

keyboard_arrow_up