«Робили суп із шишок, голодували сильно». Що вінничани знають про День пам'яті жертв голодоморів

«Робили суп із шишок, голодували сильно». Що вінничани знають про День пам'яті жертв голодоморів
27 листопада в Україні вшановують жертв голодоморів
  • Відповідно до Указу Президента України від 26.11.1998 року в Україні, в кінці листопада, вшановують День пам’яті жертв голодоморів. 
  • Запитали вінничан, чи знають вони щось про цей день?

Щороку в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі: 1921 — 1923, 1932 —1933 і 1946 — 1947 роках.

Наймасштабніший із них був у 1932 — 1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Жертвами цього Голодомору в Україні за різними версіями стало від 4.5 до 10 мільйонів людей — дорослих, старих, дітей. 

Раніше ці трагічні сторінки вітчизняної історії, небачений масштаб злочину проти українського народу, довгий час старанно приховували. Сьогодні по всьому світу відверто заявляють про голодомор, як ретельно спланований, свідомий акт геноциду проти української нації.

Відео дня

В пам’ять про ті страшні події, 27 листопада по всій країні оголошується хвилина мовчання, проходять поминальні богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. 

По всій Україні відбувається акція «Запали свічку пам’яті», в рамках якої запалюють свічки на центральних площах міст, біля пам'ятників жертвам Голодомору, в храмах. В акції також може взяти участь кожний, запаливши свічку в своєму вікні.

«Непораховані з 1932»

Цьогоріч 27 листопада, в День пам’яті жертв голодоморів, у Вінниці влаштують акцію «Непораховані з 1932». Досі невідома остаточна кількість жертв геноциду, вони назавжди залишились непорахованими.

Такий захід на Майдані Небесної Сотні проводитимуть для того, щоб поширити знання про Голодомор та злочин радянської влади проти людства.

На акції з 11:00 до 12:00 години пригощатимуть супом із тирси, шишок та хвої. Організатори кажуть, що це інгредієнти страви, яка допомогла вижити тисячам українців у страшні 1932 —1933 роки. 

«Моя бабушка голодувала»

На Вінниччині, за приблизними статистичними даними, під час Голодомору загинуло понад півмільйона людей. І ще приблизно стільки ж загиблих, про яких немає даних. Найбільше постраждали Калинівський, Жмеринський, Козятинський та Немирівський райони. 

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів ми запитали у Вінничан, які події вшановують в Україні 27 листопада, що вони знають про цей день?

 

Читайте також:

Гімн до Дня Гідності і Свободи. У Вінниці підтримали всеукраїнську акцію «Вільні творять майбутнє»

Міжнародний флешмоб «Вусатий листопад»: вінницькі лікарі носять вуса проти раку простати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up