Міжнародний флешмоб «Вусатий листопад»: вінницькі лікарі носять вуса проти раку простати

Міжнародний флешмоб «Вусатий листопад»: вінницькі лікарі носять вуса проти раку простати
Лікар-пульмонолог Олександр Катілов (в центрі) з колегами підтримують флешмоб «Вусатий листопад»
  • В Україні, як і в світі, росте захворюваність на рак простати.
  • Щоб змусити співвітчизників замислитися про ранню діагностику, українські лікарі приєдналися до міжнародного флешмобу «Вусатий листопад» або Movember, і почали…носити вуса.
  • Вінницькі медики теж долучились до акції. 

Флешмоб Movember 14 років тому придумали двоє австралійців Тревіс Гароне та Люк Слеттері. Лікарі спочатку прагнули жартома повернути моду на вуса. Але одразу ж з’явилася ідея зробити акцію корисною, вирішили пов’язати проект із актуальною чоловічою проблемою — раком передміхурової залози. 

З тих пір щороку протягом листопаду чоловіки, які приєднуються до соціального флешмобу, не голяться, відрощуючи вуса або й бороди (Movember — слово, утворене з двох англійських: moustache — вуса; november — листопад). Нині акцію підтримує 21 країна.

В Україні проблема раку передміхурової залози надзвичайно актуальна. Це дуже розповсюджене онкологічне захворювання у чоловіків в нашій країні: кожного року реєструють 8 тисяч нових випадків раку простати, 3 тисячі чоловік помирає.

Відео дня

Багато співвітчизників уже не перший рік приєднуються до проекту Movember із власної ініціативи. 

«Вусатий листопад» у Вінниці

До флешмобу «Вусатий листопад» приєдналися і знані вінницькі лікарі. Пульмонолог Олександр Катілов на Фейсбуці навіть опублікував фото з колегами, де в них приклеєні вуса, щоб привернути увагу до захворювання у чоловіків.

 — До акції приєдналися багато колег, — розповідає лікар. — До певної міри це наш обов’язок — пропагувати відповідальне ставлення до здоров’я і привертати увагу до актуальних проблем. А рак передміхурової залози — гостре питання як у всьому світі, так і в нас. Щороку кількість хворих зростає, однак в нашій країні цьому захворюванню уваги приділяється мало.

 За словами медиків, у світі рак простати діагностується у кожного шостого чоловіка. В Україні ситуація ускладнюється тим, що ми ще не маємо культури профілактичних оглядів, і часто чоловіки приходять до лікаря на пізніх стадіях раку, коли можна зробити вже не так багато. Тоді як за умов вчасного виявлення пухлини — захворювання у більшості випадків повністю виліковне.

До всесвітньої акції «Вусатий листопад» долучилися медики Подільського регіонального центру онкології.

Головний лікар центру Володимир  Шамрай говорить, що від початку року  в області зареєстрували 192 випадки захворювання на рак простати. Нині ця недуга на другому місці серед онкозахворювань у чоловіків. У 70 % випадків недугу виявили на останніх стадіях.

— У більшості випадків рак діагностують у занедбаних випадках, — каже Володимир Шамрай.— 260—300 випадків раку простати діагностують щороку в області. Кілька випадків на початковій стадії, всі інші — 3, 4 стадії. На жаль, на останніх стадіях хвороби ми не можемо говорити про радикальне лікування. У нас відсутня культура проведення проходження щорічних оглядів, чоловіки зневажливо ставляться до свого здоровʼя, нехтують простими правилами, що після 40 років кожен чоловік щорічно має відвідувати уролога, УЗД та здавати антиген, який може дати ознаки захворювання передміхурової залози. 

Діагностика раку простати

Рак передміхурової залози належить до візуальних пухлин, тобто тих, що доступні для огляду. Приблизно 18 % випадків усіх онкозахворювань простати діагностується на профілактичному огляді в уролога під час пальцевого огляду залози через пряму кишку.

— Дізнатися, чи є у вас проблеми з простатою можливо швидко і безболісно, якщо ви здасте аналіз крові на простатичний специфічний антиген (ПСА). — говорить Руслан Церковнюк, завідувач урологічним відділенням Подільського регіонального центру онкології.— Якщо хворобу діагностують на першій стадії, вилікувати цілком реально. Навіть якщо доведеться робити операцію, сучасні технології дозволяють прибрати пухлину з збереженням чоловічого здоровʼя. 

До найпоширеніших симптомів раку передміхурової залози належать:

  • Різні розлади та порушення сечовипускання: слабкий або перерваний потік сечі, часте або прискорене сечовипускання (переважно вночі), важко почати сечовипускання, неповне спорожнення сечового міхура, біль або печіння під час сечовипускання.
  • Кров в сечі або спермі.
  • Біль в області спини, стегна або тазу, яка не зникає.
  • Болісна еякуляція.

При виявлені одного чи декількох перелічених вище симптомів, потрібно негайно проконсультуватися із лікарем. Важливо пам’ятати, що усі ці симптоми не завжди є проявами раку передміхурової залози, а можуть бути пов’язані й з іншими серйозними захворюваннями.

 

Читайте також:

З нафтопродуктами, хромом і бактеріями. Ми перевірили воду, яку п'ють вінничани

«Не вживаю навіть мед». Дизайнер Світлана Теренчук розповіла, чому вісім років тому стала веганкою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталія Новицька

    Молодцы ребята , надо хоть как-то развлекаться .
  • Олег Левадный

    Носить усы против рака простаты - это прям сильно. Когда меня в очередной раз спросят, почему я считаю, что вокруг полно клиническихъ идиотов - я покажу им и этот материал тоже.

keyboard_arrow_up