З нафтопродуктами, хромом і бактеріями. Ми перевірили воду, яку п'ють вінничани

З нафтопродуктами, хромом і бактеріями. Ми перевірили воду, яку п'ють вінничани
При перевірці питної води в Вінниці журналісти 20 minut.ua були прикро вражені якістю
  • Пити більше води. Погодьтеся, ви не раз в житті чули таку рекомендацію. Вода дійсно очищає організм від токсинів, покращує метаболізм. Однак, за умови, що вона якісна.
  • З фахівцями Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ ми перевірили воду з водопроводу, криниці і магазину. Результати нас негативно вразили. 

Вода нормалізує обмінні процеси в живому організмі. За допомогою води виводяться шлаки і токсини, відбувається стимуляція роботу мозку і підвищується еластичність судин. Вода забезпечує терморегуляцію організму. Але ми говоримо про дійсно якісну воду. А таку в Вінниці знайти не просто.

На жаль, на якість води впливає безліч негативних чинників. В першу чергу це сміттєзвалища, промислові відходи та інші «радощі» цивілізації. Такі речовини, як аміак, нітрити, сечовина, потрапляючи в грунт зі стічними відходами або дощами, починають поширюватися в грунті в усіх напрямках, найчастіше забруднюючи поверхневі і підземні джерела.

 Тому в Вінниці параметри питної води з-під крана істотно відрізняються від показників норми. Причин тому багато, одна з основних — забруднення водопровідної мережі.

Відео дня

 Не найкращі показники води з криниць житлових господарств. Тому ми купуємо воду в пляшках, в бутлях, в автоматах, беремо зі скважин, в надії, що там вона краща. Але чи так це насправді? Існує кілька способів, як перевірити якість питної води.

Перевірка в домашніх умовах

В домашніх умовах ми можемо перевірити органолептичні показники води: запах, присмак, кольоровість, каламутність. 

Налийте воду в прозору склянку, в ідеалі вона повинна бути прозорою і без осаду. Перевірте на смак. Для цього необхідно довести її до кипіння, після чого остудити до 20-ти градусів. Солодкий смак говорить про наявність гіпсу, гіркота вказує на присутність солей магнію і підвищеної жорсткості, терпкість є ознакою присутності солей заліза. 

Вода кімнатної температури не повинна мати хімічного запаху. Ознакою поганої якості питної води також може бути неприємний запах при нагріванні до 60-70 градусів, що свідчить про присутність сірководню. У жорсткій воді утворюється осад при кип'ятінні, а в чайнику при цьому з'являється накип. 

Ще один спосіб перевірити якість води — капнути кілька крапель зразка на скляну або дзеркальну поверхню. Дочекавшись випаровування, необхідно уважно досліджувати скло/дзеркало. Якщо поверхня залишається чистою, значить, досліджуваний зразок високої якості. Поява плям вказує на низьку якість питної води.

Перевірка в лабораторії

Лабораторний аналіз питної води в сучасних реаліях став практично необхідністю. Ми звернулися до фахівців Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, аби перевірити воду, яку п'ють вінничани. 

Сергій Гирич, декан факультету  торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ

Зразки взяли з водопроводу, з криниці, з автомату, фільтровану в домашніх умовах, покупну з магазину, дистильовану. Хімічний аналіз проводили за допомогою приладу фірми Zepter.

Аналіз проводив Сергій Гирич, декан факультету  торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування. Під час досліджень визначили рівень мінералізації та забруднення.

Спочатку прилад занурили в дистильовану воду, для контролю його точності. Прилад показує позначку нуль. Тут немає солей, вона чиста.

  • Зразок 1. Вода питна з водогону. Мінералізація 375 мг/дм. куб
  • Зразок 2. Вода питна з автомату. Мінералізація 329 мг/ дм. куб.
  • Зразок 3. Питний фонтан. Мінералізація мінімальна 10 мг/ дм. куб.
  • Зразок 4. Вода бутильована. Мінералізація 101 мг/дм. куб.
  • Зразок 5. Вода фільтрована в побуті. Мінералізація 202 мг/дм. куб.
  • Зразок 6. Вода очищена фільтром Zepter. Мінералізація 21 мг/дм. куб.

— Ми провели дослідження семи зразків води, всі вони знаходяться в межах норми, — говорить Сергій Гирич. — Норма  в межах 1000 мг/дм.куб. 

Рівень мінералізації води

Електроліз

Друге дослідження проводили на вміст солей і забрудненість, шляхом електролізу.

— Під час експерименту колір води питної став сіруватим, з'явились домішки, які чітко видно і  сторонній запах,— демонструє результат проведеного дослідженням декан факультету торгівлі.— Зразок з водою бутильованою має жовтий колір, що свідчить про вміст заліза. Згустків на поверхні немає, значить вода придатна до використання.

Далі перевіряли воду з криниці та очищену фільтром Zepter.

 — Вода з криниці після електролізу стала сірою, вона має вигляд не краще, ніж водопровідна, з'явились шкідливі домішки хрому, — розповідає фахівець. — Її потрібно перед споживанням кип'ятити, або пропускати через побутовий фільтр. До споживання в сирому вигляді не годиться.

Наступні два зразки води з автомату та фільтрована через картридж в домашніх умовах.

— Фільтрована в домашніх умовах вода, як і бутильована, має жовтуватий колір через підвищений вміст заліза,— говорить Сергій Гирич. — Вода з автомату має вигляд, як з водогону і з криниці — сіра з коричневими домішками. Що свідчить про наявність нафтопродуктів, шкідливих бактерій.

Хоч найчистішою під час експерименту виявилася дистильована вода, вона не придатна до споживання, — резюмував декан факультету торговельно-економічного інституту Сергій Гирич. Це мертва вода, шкідлива, вона вимиває солі з організму.

Ми маємо насичувати організм чистою водою. Якщо брудною — організм буде використовувати на очищення свій ресурс. Від того зявлятимуться солі, пісок і каміння в нирках. В сучасних умовах, рекомендує фахівець, питну воду потрібно перед вживанням фільтрувати або кип'ятити.

Більше про перевірку води в лабораторії — дивіться в нашому сюжеті.

 

Читайте також:

Італійські сири і турецькі шуби. Історії успіху двох іноземців, які побудували бізнес у Вінниці

«Не вживаю навіть мед». Дизайнер Світлана Теренчук розповіла, чому вісім років тому стала веганкою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Павел Прис

    А чому - -вразили???

keyboard_arrow_up