«Не вживаю навіть мед». Дизайнер Світлана Теренчук розповіла, чому вісім років тому стала веганкою

«Не вживаю навіть мед». Дизайнер Світлана Теренчук розповіла, чому вісім років тому стала веганкою
  • Відома вінницька дизайнер Світлана Теренчук — веган з восьмирічним стажем.
  • До Міжнародного дня вегана, який щорічно відзначається на початку листопада, вінничанка розповіла, як відмовилася від м'яса.
  • Поділилася власними смачними та корисними рецептами випічки.

Вісім років тому відома вінницька дизайнерка Світлана Теренчук повністю відмовилася від продуктів тваринного походження. Одного червневого дня вона прочитала книгу Валерія Синельникова про людський організм і харчування — і одразу ж попрощалася з м’ясом, рибою, молоком та іншими невеганськими продуктами.

— Я мала проблеми зі здоров’ям, — розповідає Світлана. — Років десять страждала на хронічні хвороби та проблеми зі шкірою. Лікарі не могли допомогти. І тільки-но я відмовилась від тваринних продуктів, одразу помітила зміни. Це стало для мене справжнім дивом. В соцмережах і інтерв'ю я розповідаю про вегетаріанство не для того, щоб показати, ніби люди, які їдять м’ясо, погані. Я цим ділюсь для того, щоб розповісти, що таке рішення принесло кардинальні зміни в моєму житті. Можливо, це комусь допоможе.

Веганство, як філософія життя

Відео дня

Вінницька дизайнер говорить, що за вісім років веганство стало філософією її життя, і йдеться тут не лише про харчування.

— Веганом стала я 14 червня 2013 року, — ділиться вінничанка. — Спочатку я вживала молоко, потім перестала. Далі відмовилася від меду. Зараз споживаю всі продукти виключно рослинного походження. Це при тому, що я колись навіть посту дотриматися не могла, оскільки виросла на домашніх курах і кроликах. Зараз я не тільки продукцію тваринного походження не вживаю, я не одягаю одяг і взуття зі шкіри та хутра. Така моя філософія.

В родині Світлану підтримує лише її сестра Наталія. Всі інші — м’ясоїди.

— Вегани — це ті, які взагалі нічого тваринного, молочного і навіть морепродуктів не їдять, — говорить дизайнерка. — Я не готую нічого рибного, м’ясного взагалі. І так уже 8 років. Мій чоловік, актор Олександр Теренчук, через роботу не може цього до­тримуватись, тому в інших містах він харчується тим, чим прийдеться. Син також у бабусі їсть те, що і вони. Я нікого не змушую, але мій вибір поважають і всі підтримують.

Часто не розуміють Світлану Теренчук ті, хто ще не знає про її спосіб життя.

— Знайомі із ситуацією, коли одна людина за столом не вживає алкогольні напої, а її всі просять хоч келих випити, — жартує Світлана Теренчук. — Отак зі мною відбувається, коли бачать, що я їм лише салати. Малознайомі люди завжди намагаються мене примусити, щоб я спробувала хоч шматочок смачної страви з м'яса чи риби. А мені за вісім років жодного разу не хотілося цього зробити.

Світлана Теренчук говорить, що і веганська їжа може бути некорисною. Наприклад, картопля фрі. Для того, щоб люди зрозуміли, що веганство — це не лише трава, а смачні страви (в т.ч. голубці і котлети без м'яса), дизайнер почала ділитися рецептами в соцмережах.

— Я веган, і всім завжди цікаво, як харчуюсь. Чомусь склався такий стереотип, ніби вегетаріанці — це люди, які їдять лише траву, але насправді це не так. Як звичайна людина, я вживаю різні продукти, страви, але просто без всього тваринного. Тому я вирішила fashion-блог урізноманітнити якимись кулінарними особливостями, до того ж це моє хобі.

Рожевий хліб

Світлана Теренчук поділилася рецептом незвичайного хліба, який став хітом Інтернету. Такого дива ви ще не бачили і не куштували. Ось рецепт «рожевого» веганського хліба від дизайнера одягу з Вінниці.

Інгрєдієнти. Борошно — 1 кг, дріжджі сухі — 12 грамів, сіль — 3 чайні ложки, цукор — 3 столові ложки, вода — 2.5 склянки, олія — 0.5 склянки, сік буряка.

Приготування. Зробити сік із буряка (натерти або перемолоти блендером, відкинути на сито, видавити). Змішати всі сухі інгредієнти (борошно, дріжджі, сіль, цукор). Влити в суху суміш теплу воду та сік буряка, олію. Добре перемішати ложкою. Далі замісити руками м'яке тісто. Залишити тісто на 30 хв у посудині, накривши його рушником. Коли тісто підійде, поділити його на частини. Сформувати хліб, покласти у форму, встелену пергаментом. Помістити в розігріту духовку, випікати 20-30 хв. при температурі 260 градусів.

Грушевий пиріг

Інгредієнти. Дві груші, один апельсин, одна склянка води, 0.5 склянки олії (можна додати для аромату олію з мигдалю), 2 склянки борошна, одна склянка цукру, 0.5 склянки кокосової стружки (або горіхів),1 столова ложка меленої кориці, розпушувач.

Приготування. В посудину влити воду, олію, додати цукор, сік одного апельсину. Поставити на вогонь прогріватися, постійно помішуючи, щоб цукор розтанув. Не доводити до кипіння. Зняти з вогню, додати цедру апельсина, розпушувач, кокосову стружку. Поступово всипати борошно. Тісто має бути густим. Змастити форму олією, вилити в неї тісто. Нарізати груші довгими тонкими скибочками, викласти зверху на тісто. Посипати груші корицею. Випікати приблизно 40 хвилин при температурі 180 градусів.

 

Читайте також:

«Це планка, заради якої потрібно рости». Бізнесмени діляться секретами успіху і нагородами «Народного бренду»

«Стовідсотковий сім'янин»: рідні про кращого гравця «Динамо» калинівчанина Віталія Буяльського

В дитинстві, на початку кар'єри і тепер. Переглядаємо фото зірок естради родом із Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up