Хто віддав землю на Бригантині під забудову ТРЦ? Ми дізнались

Хто віддав землю на Бригантині під забудову ТРЦ? Ми дізнались
Ділянка, яка належить забудовнику, знаходиться біля вулиці Чорновола. Цікаво те, що за кадастровою мапою у церкви немає власної землі на Бригантині / Фото Сергія Дзвонка
  • Можлива забудова зеленої зони обурила вінничан. Люди вважають, що там потрібно не ТРЦ, а впорядкований парк.
  • Для будівництва у інвестора є власний 1 гектар землі й ще 1,16 га в оренді. Земельну ділянку на півострові компанія «Бригантина-В» викупила ще в 2007 році.
  • Яким чином відбувся аукціон? Хто дозволив продати землю? Та які амбітні плани на забудову Бригантини залишились на папері?

Наряду з вінницькою «криптофермою», забудова півострова Бригантини стала головною новиною липня. Українська торговельна гільдія опублікувала візуалізацію ТРЦ, який тут планують побудувати до кінця 2023 року.

Вінничани обурюються, бо вважають, що в місті й так достатньо торгових центрів, а зелених зон не вистачає. Подекуди були й питання «Хто віддав Бригантину під забудову?». Спробували отримати відповідь.

Кому належить земля

Бригантина нині є напівдиким «парком». Вінничани сприймають цей півострів як тихе місце, де можна погуляти з дітьми, вигулювати домашніх улюбленців, посмажити шашлики на свята і займатись спортом. Але якщо відкрити кадастрову мапу, то ледь не половина землі Бригантини має своїх власників.

Відео дня

Наприклад, там, де стоять колишні споруди Водоканалу — приватна земля товариства «Цитадель Проект». Цій фірмі, до речі, дозволили перебудувати водонасосну станцію під багатофункціональний об’єкт.

1 - земельна ділянка у власності товариства «Бригатина - В»; 2 — комунальна земля, надана товариству в оренду; 3 — приватна земля, ТОВ «Цитадель-Проект»; 4 — комунальна земля, для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту / Півострів Бригантина, скріншот з кадастрової мапи

Ділянка поблизу узбережжя Бугу — у комунальній власності, під будівництво та обслуговування об’єктів спорту. А земля, біля вулиці Чорновола, де під час реконструкції складали демонтовані балки Київського мосту, належить товариству «Бригантина-В».

На цьому гектарі (0510136300:01:033:0002) планують побудувати торгово-розважальний центр. При цьому товариству надали ще 1,16 гектара землі півострова Бригантина в оренду. Як так сталося, що землю викупили у міста?

Гектар за 4,95 млн грн

З відповіді на інформзапит від мерії ми дізнались, що земельну ділянку на Бригантині продано через аукціон, який відбувся ще 14 вересня 2007 року. На цей лот претендували дві компанії: приватне підприємство «Єколор» і товариство «Бригантина-В».

«Єколор» запропонував 4,5 млн грн, а товариство «Бригантина-В» — 4,950 млн грн. «Бригантину-В» і було визнано переможцем торгів. Однак в протоколі не зазначено прізвищ чиновників міської ради, які були на аукціоні.

Тодішній керівник управління комунального майна Ігор Шутак згадує, що перед торгами публікували в газетах і на сайтах оголошення про продаж землі. Учасників аукціону зареєстрували і видали їм номери, щоб посадовці не знали, хто і яку компанію представляє. 

— Аукціон тоді проводили у сесійній залі міської ради. Був присутній міський голова (Володимир Гройсман - авт.). Ще були заступники мера, але вже не пам'ятаю, хто саме по персоналіях. Результати аукціону записали у протокол, який затверджували на сесії міської ради, — розказує Шутак.

За кадастровою мапою в церкви, що розташована на півострові, немає власної землі / Фото Вадима Козака

— Хто дав дозвіл на продаж землі? — питає журналіст.

— Вінницька міська рада. Це виключно компетенція міської ради, а не особисто міського голови чи виконкому. Депутати давали дозвіл на розробку документації на цю земельну ділянку, потім — на те, щоб виставити землю на аукціон, і за підсумками — ухвалювали рішення про продаж, — відповідає екс-керівник управління комунального майна Ігор Шутак.

З архівних матеріалів на «20хвилин» маємо і коментар тодішнього мера Володимира Гройсмана про аукціон, який він дав у 2007 році.

— Загалом, я задоволений ціною, — говорив тоді Гройсман. — Ми будемо продовжувати подібну практику. Адже отримані кошти підуть на підтримку програм, пов'язаних з розвитком міста. Ціна продажу земельної ділянки на Бригантині, напевно, і є ринковою вартістю. Ми максимально поширили інформацію про продаж півострова, багато хто цікавився, але, коли бачили вартість, багато хто відмовлявся.

Усі плани на забудову

Про будівництво на Бригантині кажуть вже багато років, але амбітні плани залишаються тільки на папері.

Спочатку говорили про побудову центру сімейного відпочинку з аквапарком.

Планували побудувати ТРЦ з гральними зонами, багатоярусний паркінг та аквапарк / Візуалізація від бюро Асадова, 2008 рік

Потім, в 2014-му, з’явилась візуалізація забудови Бригантини елітним житловим комплексом.

Разом з вісьмома висотками на рендерах зображені дитячі майданчики, поля для футболу, баскетболу і тенісу, відкритий басейн, прогулянкові алеї тощо.

У 2018-му, на засіданні виконкому погодили новий план забудови, площею 8,98 гектара. 

З них, 2,16 гектара займатиме торговий центр з супермаркетом, офісами, фудкортами, магазинами, кінотеатром, ігровими зонами та парковкою у будівлі майже на 1500 місць. На іншій території (5,5 гектара півострову) мали зробити зони відпочинку.

Чергову візуалізацію опублікували в липні 2021 року. ТРЦ матиме три поверхи з кав’ярнями, магазинами і кіно. Ще буде підземний паркінг на 600 місць. Загальна площа будівлі — 60 тисяч кв.метрів.

Проте новий план забудови ще не бачили у мерії. Головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський розповів, що замовник будівництва не звертався до департаменту архітектури і містобудування.

— Планується розробка нового детального плану території (на забудову півострова Бригантина - авт.), який мають виготовити до кінця року, — говорив Совінський. 

У детальному плані будуть зображені, зокрема, схема розташування об’єктів, інфраструктура (дороги, тротуари, парковки тощо), типи використання об’єктів, благоустрій тощо. І все це мають погодити вінничани на громадських слуханнях.

Інвестор «нічого не винен» місту

У 2018 році екс-головний архітектор міста Олександр Рекута говорив, що інвестор профінансує реконструкцію набережної від Київського до Центрального мосту. І це мала бути пайова участь інвестора в розбудові вінницької інфраструктури.

Проте такий договір між виконкомом і забудовником не було укладено. Нині, за законодавством, якщо будівництво об’єкту розпочато після 1 січня 2021 року, то замовник такого будівництва не залучається до сплати пайової участі. Міська рада внесла ці зміни у свої рішення й тепер інвестиційний внесок, замовники будівництв у Вінниці, можуть зробити «за вільного волевиявлення сторін».

В підсумку це означає, що крім ТРЦ і благоустрою навколо нього, інвестор не зобов’язаний буде робити набережну чи облаштовувати решту території Бригантини.

 

Читайте також:

Є візуалізація без проекту і дозволів. Розповідаємо про будівництво ТРЦ на Бригантині

Літній театр у Вінниці занепадає і руйнується. Які є плани на об’єкт?

«Південний Буг» розбирають. Від будівлі дискотеки залишився тільки каркас

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Alex Balashov

    І так в цих ТЦ продавці нудьгують. Пройдіться по універмагу!  Хочуть ще одну пустоту збудувати? Чи архітектурну "перлину" типу зеленого кубу на привокзальній площі?
  • Ирина Фадеева

    Та досить ТРЦ!!!
  • AK

    Профукали чергову зелену зону. Браво Гройсманам і Моргуновим.
  • Владимир Верстов

    Гройсман-Гройсману)

keyboard_arrow_up