Є візуалізація без проекту і дозволів. Розповідаємо про будівництво ТРЦ на Бригантині

Є візуалізація без проекту і дозволів. Розповідаємо про будівництво ТРЦ на Бригантині
До слова, нова візуалізація ТРЦ «Бригантина» є вже третім варіантом, як виглядатиме цей об’єкт / Ілюстрація з сайту utgcompany.com
  • На півострові у Вінниці планують звести триповерховий торговий центр з підземним паркінгом на 600 місць, торговими площами і кінотеатром.
  • Вінничани нарікають, що у місті й так достатньо ТЦ. У мерії анонсували громадські слухання.
  • Розповідаємо історію забудови Бригантини, яка тягнеться вже 14 років.

У мережі опублікували нову візуалізацію забудови Бригантини у Вінниці. Там планують торгово-розважальний центр із загальною площею 60 тисяч квадратних метрів. Про це йдеться на сайті Української торгової гільдії.

Підземний паркінг, кінотеатр і торгові зали

З презентації дізнались, що ТРЦ матиме три поверхи плюс нульовий рівень з підземним паркінгом на 600 місць і супермаркетом. 

На першому поверсі — магазини одягу, кав’ярні, фудкорти, туалет. На другому рівні — магазини взуття та одягу і громадську вбиральню. А на третьому поверсі має бути кінотеатр на сім залів, три вбиральні і магазини товарів для дітей.

Відео дня

Супермаркет матиме площу 3000 кв.метрів; торгові приміщення під магазини взуття, одягу та дитячі товари займатимуть 8150 кв.метра; фудкорти — 3000 кв.метрів.

Запуск роботи ТРЦ «Бригантина» — четвертий квартал 2023 року. А от вінничани нарікають, що ця забудова забере ще одну зелену зону міста.

«Навколо тільки ТЦ»

У фейсбук-спільноті «Urban — Ти місто» обговорюють концепт забудови півострову Бригантина. Переважно, дорікають, що у Вінниці й так вже забагато торгових центрів.

«У нас скоро не залишиться жодної зеленої зони. Спартак, Бригантина все лупашать торговими центрами. Навіть шматок Центрального парку відсапали», — пише Таїса Гайда.

«Сплошные торговые центры. Сплошные продажи. А производства где?», — коментує Євген Новицький.

«Зовні нагадує столичні Ocean Plaza чи Lavina. А чого не облаштувати на території Бригантини добру рекреаційну зону для відпочинку, прогулянок та активностей? Невже шопінг — це єдина розвага, що потрібна вінничанам?», — додає Євгеній Гутнік.

Однак з наміром забудовника не все так однозначно. Головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський розповів журналісту 20minut.ua, що замовник будівництва ТРЦ ще не звертався до департаменту архітектури і містобудування. Більш того, на територію півострова в мерії готують новий детальний план.

— Там планується розробка нового детального плану території (на забудову півострова Бригантина - авт.), який мають виготовити до кінця року, — пояснює Совінський.

У детальному плані будуть зображені, зокрема, схема розташування об’єктів, інфраструктура (дороги, тротуари, парковки тощо), типи використання об’єктів, благоустрій тощо. І все це мають погодити вінничани.

— У рамках погодження містобудівної документації також передбачене проведення обговорення та громадських слухань, — сказав головний архітектор міста.

Історії забудови — 14 років

До слова, нова візуалізація ТРЦ «Бригантина» є вже третім варіантом, як виглядатиме цей об’єкт. А хронологія забудови півострову Бригантина тягнеться ще з 2007 року. 

Тоді мерія продала з аукціону земельну ділянку, площею 1 гектар, за 4,95 мільйона гривень (близько 1 мільйона доларів на момент проведення торгів). На той час фірма-покупець «Бригантина-В» була афільована з російською Групою Компаній «Пересвет».

Нині, кінцевим бенефіціаром є хмельничанин Богдан Грушецький. І, ця ж фірма «Бригантина-В», отримала 1,16 гектара комунальної землі на півострові у оренду.

1 - земельна ділянка у власності товариства «Бригатина - В»; 2 — комунальна земля, надана товариству в оренду; 3 — приватна земля, ТОВ «Цитадель-Проект»; 4 — комунальна земля, для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту / Півострів Бригантина, скріншот з кадастрової мапи.

У ті ж роки компанія планувала збудувати на Бригантині центр сімейного відпочинку та аквапарк, зробити благоустрій суміжної території та набережної Південного Бугу. Але будівництво так і не почалося.

Сплеск цікавості до півострова стався у 2018-му: виконком міської ради на засіданні 8 листопада дав згоду товариству «Бригантина-В» на забудову півострову.

Тоді стало відомо, що загальна площа території під забудову складатиме 8,98 гектара. Де 2,16 гектара, тобто, майже три футбольних поля, займатиме торговий центр з супермаркетом, офісами, фудкортами, магазинами, кінотеатром, ігровими зонами та парковкою у будівлі майже на 1500 місць. 

На іншій території (5,5 гектара півострову) мають зробити зони відпочинку. Крім того, інвестор погодився за свою кошти відновити набережну Південного Бугу від Бригантини до Центрального мосту.

Однак, враховуючи те, що міська влада запустила процес погодження будівництва з «нуля», то не виключено, що наміри і обов’язки забудовника будуть переглядатись.

Замість готелю «Південний Буг», нагадаємо, зводять багатофункціональний комплекс «Bogun».

Опитування

Як ви ставитесь до планів побудови ТРЦ на півострові Бригантина?

 

Читайте також:

Проект по забудові нового мікрорайону в центрі міста. Що вирішив виконком?

На Замковій горі буде 50-метровий флагшток із благоустроєм. Що є у планах?

Вантовий міст на Тяжилів: яка ціна і коли почнуть будувати? Нові подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Oleksandr Kopystyrynskyi

    Нахіба нам зелені зони. Все закатаємо в бетон та асфальт. В місті ж мало трц.....
  • Алексей Демешко

    Скоро будут одни дома и ТРЦ, выйти не будет куда!
  • Noname NoSecondName

    Коло кінотеатру Мир взагалі вже попи о...ли, прохід перекрили своїми "келіями".
  • Богдан Костюк

    Який ще ТЦ?! Незай подивляться на практику інших розвинутих міст, адже в нас так люблять переймати досвід, не можна постійно і ні з чого будувати тц і будинки, зони відпочинку, спортивні майданчики, тощо дуже важливі як для добробуту населення так і для розвитку молоді!!! А потім не дивуйтесь що діти сидять в ТікТок і ходять по ТРЦ. Хоча, що тут казати, адже в декого все міряється тільки коштами (податками, орендами) і т.д.

keyboard_arrow_up