На Замковій горі буде 50-метровий флагшток із благоустроєм. Що є у планах?

На Замковій горі буде 50-метровий флагшток із благоустроєм. Що є у планах?
Найвищі прапори встановлять й в інших областях України. Причиною «буму» 50-80-метрових щогл є доручення президента Зеленського
  • На виготовлення проекту флагштоку дали 300 тисяч гривень з міського бюджету. 
  • Ми дізнались, що крім 50-метрової щогли з найвищим прапором України, будуть ще оглядові майданчики, пішохідні доріжки та нова набережна.
  • Проте масштабний план у цьому році зроблять «по-мінімуму». Тоді як активісти запевняють, — будувати на історичному пагорбі не можна взагалі.

Депутати міськради 25 червня виділили 300 тисяч гривень з міського бюджету на проектування флагштоку на Замковій горі.

Раніше ми повідомляли, що це буде 50-метрова щогла, на якій піднімуть найбільший у Вінницькій області прапор України. Крім того, ввечері споруду підсвічуватимуть прожектори. На 2 липня в ProZorro ще не оголосили тендер на будівництво споруди. І поки у мерії не готові говорити про ціну флагштока.

— Проектно-кошторисна документація нині проходить державну експертизу, — говорив раніше журналісту директор департаменту капітального будівництва міськради Ігор Откидач.

Відео дня

Де саме поставлять флагшток та що ще буде крім 50-метрової щогли? Надіслали до міськради інформаційний запит.

Прапор з благоустроєм

У відповідь отримали концепцію по благоустрою Замкової гори з влаштуванням флагштока. Цей проект ділять на дві черги реалізації. У першій черзі є сам флагшток, оглядові майданчики і доріжки. 

Отож, щоглу з прапором поставлять на найвищій точці гори. Навколо збудують оглядовий майданчик. Біля схилу планують встановити ще два оглядових майданчики. Схил Замкової гори, який заріс кущами, укріплять габіонами — це металеві сітки з камінням, які зариють в грунт.

Пішохідні доріжки на пагорбі викладуть з каменю, зроблять дерев’яні сходи. На схемі відсутні пандуси, щоб на гору могли піднятись маломобільні групи населення.

Вулицю Замкову розширять на в’їзді з вулиці Маяковського, щоб облаштувати парковку: буде зупинка для туристичних автобусів та ще п’ять паркомісць (одне - для людей з інвалідністю). Ще заплановані місця для стоянки велосипедів. Також на території облаштують нове освітлення, встановлять урни для сміття, декілька кругових лав навколо дерев.

У другій черзі благоустрою урочища «Замкова гора» передбачено:

  • облаштування набережної-променаду від Староміського мосту;
  • побудова виділеної велодоріжки, яка буде між набережною і дорогою;
  • біля вулиці Гліба Успенського встановлять громадську вбиральню.

Документ обговорювали на містобудівній раді, 9 червня. Там вирішили, що будуть реалізовувати першу чергу робіт. А перелік заходів по другій черзі домовились ще раз обговорити.

Проте, зі слів одного з учасників обговорення, цей концепт в цьому році, реалізується «по-мінімуму».

— Буде встановлений флагшток з прапором та прокладені пішохідні доріжки до нього. Усе інше — набережна, оглядові майданчики тощо — заплановане на перспективу, — поділився один з учасників обговорень.

Як це, забудова на історії?

На Замковій горі не можна будуватись, — стверджує громадська активістка ГО «Автомайдану Вінниччини» Таїса Гайда. За її словами, це вказано у апеляційній скарзі від Вінницької міськради, яка хоче оскаржити у суді рішення першої інстанції у справі про парк / урочище «Замкова гора».

«Ви пишете в апеляційній скарзі, що на Замковій горі знаходиться старе кладовище і тому там нічого не можна робити. А як же ваше нове рішення щодо БУДІВНИЦТВА там найвищого флагштоку? — пише Гайда у фейсбуку. — Адже стаття 31 Закону України «Про поховання та похоронну справу» вказує, що «виконання будь-яких будівельних робіт у місцях поховань, на місцевості із залишками слідів давніх поховань, на територіях закритих кладовищ, а також у прилеглих до місць поховань охоронних зонах забороняється». То ви визначиться, чи є у вас там цвинтар або ні».

Також для 50-метрового флагштоку потрібно рити котлован під фундамент. Замкова гора є археологічною «Меккою» — у давнину тут стояв дерев’яний замок, було поселення, кладовище, про що свідчать знахідки науковців. 

Чи дозволять нове будівництво на історичному пагорбі — мають вирішити у Мінкульті.

— Проект про спорудження флагштоку знаходиться на перевірці у Міністерстві культури, оскільки Замкова гора має статус пам’ятки національного значення, — пояснив завідувач сектором охорони культурної спадщини при Управлінні культури та мистецтва Вінницької ОДА Михайло Потупчик.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що на Тяжилові дім будують просто на людських кістках.

 

Читайте також:

Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

Комплекс «Bogun» незабаром зведуть на набережній. Що буде з готелем «Південний Буг»?

Вантовий міст на Тяжилів: яка ціна і коли почнуть будувати? Нові подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Vladimir Nemirovsky

    Смысл тратить такие деньги налогоплательщиков на этот бред? Что лучше жить станет? Лучше потратить на что то нужное для города для жителей.
  • Ben Riedmann

    Идея хорошая и левый берег тоже выбран верно, но конкретно на этом месте хотят восстановить Винницкий замок! Он важнее флагштока. Так что место нужно перенести, если флагшток будет мешать замку.
  • Vitaliy Sutyk

    300 тисяч на проектування палки
  • Natalka Krystian Kupczyk

    Лівньовки почистіть , щоб місто не топило пои кожній зливі.

keyboard_arrow_up