Торговий центр, паркінг та гральні зони. Як забудують півострів «Бригантина»

Торговий центр, паркінг та гральні зони. Як забудують півострів «Бригантина»
На півострові хочуть збудувати шестиповерховий багатофункціональний центр. У ньому будуть кінотеатр, магазини, офіси та 1495 місць для авто
  • Захаращений півострів «Бригантина», що біля Київського мосту, у найближчі роки може змінитися до невпізнання.
  • Товариство «Бригантина-В» планує тут звести шестиповерховий центр з супермаркетом, офісами, кінотеатрами, а разом з цим привести до ладу прибережну територію.
  • Хоча це вже не перші наміри забудувати півострів за останні 10 років.

Півострів «Бригантина» нині є напівдиким парком. Наразі тут храм Ксенії Петербурзької та будівельне містечко для робітників, що лагодять Київський міст.

Окрім них — розвалений громадський туалет, закинута сторожка, господарські будівлі церковників та закинуті споруди «Водоканалу», який тут діяв до 1960-х років. А ще тут можна побачити причіп, який зробили з тролейбуса та залізничний вагон.

Уся інша територія — невпорядковані хащі зі стежками та очищені від чагарників галявини. На одному з них є спортивний майданчик.

Відео дня

У найближчому майбутньому ця територія може перетворитися на суцільний будмайданчик.

ТРЦ як три футбольних поля

Виконком міської ради на засіданні 8 листопада дав згоду товариству «Бригантина-В» на забудову території півострову. Чиновники видали бізнесменам містобудівні умови та обмеження для проектування будівлі. Того ж дня затвердили договір про забудову території «Бригантини» та суміжної набережної від вулиці Чорновола до Центрального мосту.

Як пояснив головний архітектор Вінниці Олександр Рекута загальна площа цієї зони 8,98 гектара. Де 2,16 гектара, тобто, майже три футбольних поля, займатиме величезний торговий багатофункціональний центр.

— Зведення будівель буде на земельній ділянці, що знаходиться на півночі півострову, біля вулиці Чорновола. Інвестор тут збудує шестиповерховий багатофункціональний центр, в якому будуть супермаркет, офіси, фудкорти, магазини, кінотеатр, ігрові зони тощо, — казав архітектор. — Перші два поверхи будівлі будуть підземними — там розмістять паркінг на 366 та 420 авто. До того ж, паркінг на 709 авто буде на покрівлі будівлі. Тобто з вулиці буде видно тільки чотири поверхи цього багатофункціонального центру.

А щоб на півострів можна було заїжджати на авто, будівельники зроблять два заїзди з вулиці Чорновола.

Усе інше — під зони відпочинку

Іншу частину півострова (5,55 гектара) інвестор має впорядкувати: замість хащ тут побудують спортивні, дитячі зони, майданчик для проведення open-air заходів, пляж.

Крізь парк проходитиме мережа тротуарів, а довкола усіх громадських зон — дорога для авто.

Щоб все це зробити, дерева, вірогідно, зріжуть. Про це казали представники інвестора ще в 2012 році.

— Ми хочемо зберегти максимум дерев, але, одночасно, потрібно розуміти, що близько половини з них сьогодні перебувають в аварійному стані, — казав тодішній представник компанії «Бригантина-В» Олександр Скріпінский.

Чи змінилися наміри у підприємства на старі дерева нам не вдалося з’ясувати. За контактним номером товариства «Бригантина-В» ніхто не відповів.

Відновить за свої гроші

За угодою з мерією інвестор має відновити ще шматок набережної Південного Бугу від вулиці Чорновола і до Центрального мосту. Нині ця зона закинута: розбитий асфальт, виламані частини огорожі, побитий оглядовий майданчик з куполом. А усе узбережжя заросло очеретом.

За містобудівним розрахунком на тротуар тут покладуть плитку, поставлять шість лавок та кілька десятків нових ліхтарів.

А пішохідний місток, який проходить через Тяжилівку та з’єднує півострів з набережною — замінять на новий. Переправа з’єднає вулицю Янгеля з Бригантиною напряму і по ній можна буде проїхати на машині.

— Інвестор має зробити це все за власні кошти. Йому видані обмеження на проектування забудови, наразі всі показники за містобудівним розрахунком є орієнтовними. Остаточні показники визначаться у проектно-кошторисній документації, яка ще буде проходити державну експертизу, — сказав головний архітектор міста Олександр Рекута.

Після виготовлення проекту забудови півострова та набережної не буде громадського обговорення. Як пояснив Рекута, громада Вінниці вже схвалила детальний план забудови цієї зони. Щоправда, це було у 2012 році. Тоді в громадських слуханнях взяли участь 177 вінничан, де «За» забудову проголосували 164 людини.

Як все починалося

Ще в 2007 році мерія продала з аукціону півострів Бригантина. Тоді місто продало де-юре тільки гектар півострова. Де-факто, за умовами аукціону, хоча і без права приватизації, інвестор отримав ще 1,1641 гектара землі в оренду і майже три гектари як обтяження для благоустрою без права оренди.

У ході торгів стартова ціна лота в 4,5 мільйона гривень піднялася лише один раз. У результаті - півострів перейшов у приватну власність за 4,95 мільйона гривень (близько 1 мільйон доларів на момент проведення торгів). На аукціоні фірма-покупець півострова фігурувала як зареєстрована в Києві, але не приховувала що афільована з російською Групою Компаній «Пересвет».

Тоді фірма планувала збудувати на півострові центр сімейного відпочинку та аквапарк і робити благоустрій суміжної території «Бригантини» та набережної Південного Бугу. Але будівництво так і не почалося.

Нині, за даними аналітичної системи YouControl, засновники фірми зареєстровані в офшорі Британські Віргінські острови та в офшорі на Кіпрі. А кінцевим бенефіціарним власником є кіпріот Васіліадіс Хрістодоулос

Закликають врятувати «Бригантину»

Після оприлюднення рішення виконкому в ЗМІ на сайті міських петицій опублікували звернення «Проти будівництва торгівельного центру на півострові». У ньому авторка петиції Єва Коломієць звертає увагу, що «Бригантина» є майже єдиним місцем для прогулянок.

«Місцеві жителі категорично проти ще одного, нікому не потрібного центру. Бригантина майже єдине місце у нашому районі, в якому можна погуляти з дитиною, подихати свіжим повітрям, займатися спортом, просто помилуватися зеленою зоною. Таких місць у Вінниці майже не залишилось. Допоможіть нам зберегти шматочок природи» — йдеться у зверненні.

Станом на 16.34 22 листопада звернення підтримали 166 людей. Для розгляду петиції потрібно щонайменше 350 голосів, підписати петицію можна за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (62)
  • Зневажливий

    Панове! Вінниця не має нормальної сьогочасної  кіно- концертної споруди місткістю тисяч на 6-7 глядачів з прикладними до неї дитячої зони на час концерту, щоб молоді батьки могли залишити своїх чад під наглядом вихователів-волонтерів на час перегляду концерту. А також паркової зони прилеглої до набережної. Це було б круто. А так зараз ми маємо тільки кілька  маломістких хлівів які  звуться дика "Зоря" та хата "Офіцерів" від благоустрою яких р-гати хочеться.
  • Виктория Логунова

    Оставьте эту зелёную зону в покое! Реставрируйте ЗАГС, приведите в порядок другую сторону дамбы, почистите заросли возле катеров... Много есть мест, которые нуждаются в реставрации! Зачем строить ещё одну парковку, если и так рядом строится многоэтажная парковка? Убрать-да, привести в порядок зелёную зону-да, посадить деревья-да. Ну что мало мест, которые нуждаются в инвестициях?

    Вася reply Виктория Логунова

    По-моему, там место болотистое. То есть деньги можно сразу разворовать, а потом списать на плавун...
  • Oleksandr Stoliarov

    Валєра, центр не торговий, а торговельний, заголовок виправ

    Задунайский Торонтуй reply Oleksandr Stoliarov

    А ты точку поставь.
  • Матвей Константинов

    Лучше пускай построят торговый центр и обустроят набережную до Центрального моста, бо сейчас там очень все запущено и засрано.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up