«Готові виплатити СБУ сім мільйонів». У обленерго розказали про «крадіжки» електрики на майнінг-фермі

«Готові виплатити СБУ сім мільйонів». У обленерго розказали про «крадіжки» електрики на майнінг-фермі
Генеральний директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук / Фото Віталія Павловського
  • У «Вінницяобленерго» вкотре висловились про непричетність товариства до будь-якої незаконної діяльності. У тому числі, до майнінг-ферми.
  • Факти «крадіжки електроенергії на 5-7 млн грн щомісяця» називають неправдивими, бо стільки красти у мережах обленерго технологічно неможливо.
  • «Якщо підтвердиться факт крадіжки, готові виплатили СБУ 7 мільйонів гривень винагороди як викривачам», — офіційно заявив генеральний директор обленерго Андрій Поліщук.

Минуло майже два тижні з викриття «найбільшої криптоферми», на якій у Вінниці «крали електроенергію на 5-7 мільйонів гривень щомісяця».

Поки СБУ зберігає мовчазний спокій, справу про вінницьку криптоферму, раз за разом, повертають в публічний простір потенційні «організатори оборудки». Свою версію подій розповів власник складу, де були обшуки. Згодом дали пояснення юристи, що захищають власників так званої «майнінг-ферми». Тепер черга дійшла до «Вінницяобленерго»: слідчі шукають фігурантів злочину і серед посадовців обленерго.

«Вкрасти 7 млн грн з мереж неможливо»

На прес-конференції 20 липня гендиректор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук вкотре висловив непричетність компанії до будь-яких протиправних дій та назвав дані СБУ щодо крадіжки електроенергії «неправдивою інформацією».

Відео дня

— Ще під час слідчих дій 7-8 липня було встановлено, що фактів крадіжки електроенергії немає. Але, отримавши спростування (від інспекторів Держенергонагляду - авт.) версії слідства, СБУ все одно публікує, на нашу думку, неправдиву та непідтверджену інформацію, — розказує Поліщук.

Керівник компанії сумнівається у достовірності розрахунків, що обсяги крадіжки електроенергії були на суму 5-7 млн грн щомісяця.

— Сім мільйонів гривень ділимо на середньозважений тариф — це 3,5-4 грн за кіловат, і отримаємо, що «ферма» мала красти 2 мільйона 212 тисяч кіловат*годин, — розказує гендиректор «Вінницяобленерго». — Щоб споживати такі обсяги 24 години на добу, сім днів на тиждень, повний місяць, потужність трансформаторної підстанції мала б бути трохи більше 2 МВт. Це як у сталево-металургійного цеху. Але там стояла підстанція, що максимум могла пропустити 920 кіловат потужності. Технологічно, вкрасти 7 мільйонів гривень на місяць в мережах обленерго, неможливо. Це я офіційно заявляю.

Поліщук зробив ще одну офіційну заяву — якщо факти крадіжки електроенергії підтвердяться, то компанія виплатить винагороду викривачам.

— У «Вінницяобленерго» за положенням передбачається винагорода за викриття крадіжок електроенергії — це 10% від вкраденого обсягу електрики, — каже Андрій Поліщук. — Давайте порахуємо. СБУ каже, що збитки сягали до 7 мільйонів щомісяця. Це за рік складає 84 мільйони гривень. Мінус ПДВ, і виходить 70 мільйонів. Винагорода викривачу складатиме 7 мільйонів гривень. Я офіційно заявляю, якщо підтвердиться факт крадіжки, готові виплатили СБУ 7 мільйонів гривень.

Про зв’язки обленерго з майнінг-фермою

СБУ встановило, що склад, де діяло обладнання, раніше належав вінницьким енергетикам. Поліщук відповів на питання про можливі зв’язки між обленерго й криптофермою.

— У «Вінницяобленерго» є кілька баз, які наразі не використовуються. Одна з них була на вулиці Енергетичній. Два чи три роки тому я особисто звернувся до акціонерів товариства «Вінницяобленерго», щоб продати цю базу моїм друзям, які є засновниками компанії «Альфа-Енерджі». Так, одна приватна компанія продала своє майно іншій у законний спосіб — ціну визначили в експертній грошовій оцінці, й всі податки від угоди були сплачені, — каже керівник вінницьких енергетиків. 

Поліщук розказує, що «Альфа-Енерджі» займається автосервісом і надає в оренду приміщення. І як він сам зазначив, «за його допомогою, фірма спромоглась запросити до складу талановитих хлопців, що займались гарною справою — оцифруванням реальних подій Чемпіонату Європи-2020».

— Наразі, наскільки мені відомо, «ММІ Інжиніринг» написала заяву про розрив договору оренди. Але до компанії-власника так званої «майнінг-ферми» ні я, ні «Вінницяобленерго» не маємо жодного відношення, — зазначив генеральний директор обленерго Андрій Поліщук.

Як розвивається справа про вінницьку криптоферму

Після того, як СБУ 8 липня заявило про «закриття найбільшої в Україні криптоферми», активісти ГО «Дорожній контроль» 12 липня оприлюднили документи, в яких йдеться, що власником криптоферми є «ММІ Інжиніринг». І ця компанія нібито не має жодного стосунку до криптовалюти, бо «займається оцифруванням реальних спортивних подій для трансляції на Playstation».

Активісти вінницького крила ГО «Центурія» провели пікет обленерго 13 липня. Вони звинувачують гендиректора вінницьких енергетиків Андрія Поліщука в змові з організаторами оборудки. 

Обленерго, у свою чергу, ще 9 липня повідомило про свою непричетність до роботи криптоферми та спростовує факти крадіжки електроенергії.

Журналісти сайту Delo.ua висунули версію, що 3800 консолей, які вилучили СБУ, використовували не для майнінгу криптовалюти, а для прокачки ботів у популярному футбольному симуляторі FIFA.

«Саме цим, скоріше за все, займались у Вінниці — штучний інтелект на консолях награвав потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — йшлося в їхньому матеріалі.

І нещодавно на сторінці вінницької ГО «Гідність нації» опублікували розповідь айтішника про те, що «на консолях і майнили, і здобували ігрові цінності».

Правоохоронці нових подробиць не дають. Мовляв, поки справу не передали до суду, діє таємниця слідства. Тим не менш, власники техніки оскаржують дії силовиків у суді, адже в постанові на обшук була назва іншої компанії.

 

Читайте також:

«Суд не дозволяв забирати обладнання». Нові подробиці справи про вінницьку криптоферму

«Поліщука за грати»: націоналісти влаштували акції протесту під стінами обленерго та СБУ

«Даю $1000 за інформацію про хулігана». Активісту розбили вікно машини через допис у Фейсбуку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Next

    Цікаво буде з яких коштів Андрій Поліщук виплатить СБУ сім мільйонів,  з власних чи спонсорських?
  • Miko Pol

    3800 консолей 300ват*год споживає одна консоль працювало все безперервно!!! 300*24год=7,2 кіловата за добу одна консоль! 3800*7,2=27360 кіловат всі консолі за одну добу!! тариф +\- рахуємо 4грн/кіловат 27360*4грн=109,440 тис грн за добу!!! 109,440*30днів= рахуйте самі))) це пі..пец!!! і при цьому Поліщук ще скаже ,що держава йому ще винна!!!!!!)))
  • Ядвига Жемайтис

    На "личике" все прописано!!
  • Андрій Грищишин

    Якщо  сто разів казавти, що то нк правда - всі повірять😡😤😤

keyboard_arrow_up