«Криптоферми там не було». Власник складу, де СБУ провела обшуки, розповів свою версію подій

«Криптоферми там не було». Власник складу, де СБУ провела обшуки, розповів свою версію подій
Консолі використовувались за «призначенням». Власник складу розказав, що через Інтернет до них могли підключитись люди, щоб пограти / Фото: прес-центр СБУ
  • У Вінниці прикрили найбільшу криптоферму в Україні, організатори оборудки не платили за спожите світло, збитки сягнули 5-7 млн грн, — так заявляли у СБУ, 8 липня.
  • Нещодавно справа про вінницьку криптоферму набула нових подробиць — громадські активісти розповіли про компанію, яку підозрюють в злочині.
  • А власник складу, в якому були обшуки, заяви про «криптоферму» і «крадіжки електроенергії» називає фейками.

На минулому тижні в СБУ заявили, що у Вінниці діяла найбільша криптоферма в Україні. На майже 5000 одиницях обладнання здобували криптовалюту. «Майнери» в обхід лічильників крали електроенергію.

Обладнання вилучили, відкрили кримінальне провадження. Правоохоронці повідомили, що встановлюють зв’язок фігурантів справи з посадовцями обленерго, оскільки ферма діяла у колишньому приміщенні «Вінницяобленерго». І нещодавно ця справа набула нових подробиць.

Тиск на бізнес?

Активісти ГО «Дорожній контроль Вінниця» 12 липня дали нові подробиці.

Відео дня

«За наявними у нас фактами — приміщення, в якому був обшук, належить товариству «Альфа-Енерджі». Фірма передала склад у оренду товариству «ММІ Інжиніринг, — пише голова ГО «Дорожній контроль Вінниця» Володимир Затайдух. — Під час обшуків представники Держенергонагляду дали висновок, що крадіжки електроенергії не було. Більш того, в «Енера Вінниця» на наш запит відповіли, що є договір на постачання електроенергії з компанією «ММІ Інжиніринг», рахунки за спожите сплачуються вчасно, боргу немає» (у «Енера Вінниця» підтвердили журналісту достовірність інформації - ред.).

У кінці допису Затайдух висловив думку, що ці обшуки могли бути засобом тиску на підприємство, яке за минулий рік заробило 19 млн грн.

«В СБУ дали штангу»

За даними Youcontrol, товариство «Альфа Енерджі» володіє двома об’єктами — Енергетична, 6 та Енергетична, 6А. Керівник компанії Сергій Мазніченко підтвердив у коментарі журналісту, що в їхньому приміщенні СБУ провела обшуки (те, що слідчі дії були на Енергетичній, підтвердили і в обленерго). Решту заяв про «криптоферму» та «крадіжки електроенергії» називає фейками.

— В СБУ дали штангу. У хлопців легальний бізнес. Наскільки я розумію, вони надавали дистанційний доступ до гральних консолей: щоб люди, в яких немає коштів на Playstation, могли грати за певну суму через Інтернет, — розказує Мазніченко. — А майнінгу криптовалюти там не було. Люди, які в темі, розуміють, що на гральних консолях неможливо добувати біткоіни чи іншу валюту.

Чоловік згадує, що склад на Енергетичній, 6А передали в оренду компанії «ММІ Інжиніринг» ще рік тому.

— Хлопці зробили там ремонт косметичний, покрівлю полагодили. До них в мене взагалі претензій немає, — каже Сергій Мазніченко. — За світло вони платили самі, і те, що там була «крадіжка електроенергії» — це неправда. Слідчі не знайшли одразу лічильник: склад з обладнанням на Енергетичній, 6А, а прилад обліку на сусідній будівлі — Енергетична, 6. Тому і були спочатку закиди, що електроенергію крадуть. Потім в обленерго підтвердили, що фактів крадіжок не було, але силовики справу відкрили і задню вже не дасиш.

Власники ферми не відповідають

Компанія «ММІ Інжиніринг» має юридичну адресу в Києві, власника в Об’єднаних Арабських Еміратах і основний вид діяльності «Діяльність у сфері комп’ютерного програмування». Статутний капітал — 196,7 млн грн. 

Зв’язатись з представниками компанії за телефонами, що вказані у реєстрах, нам не вдалося: ніхто не підняв слухавку. Готові надати слово «ММІ Інжиніринг», щоб ті висловили свою позицію щодо обшуків, криптоферми та фактів крадіжок електроенергії.

Що було до цього?

СБУ припинила роботу криптоферми у Вінниці. Її назвали найбільшою в Україні, адже тут вилучили понад 3800 гральних консолей, 500 відеокарт і 50 процесорів. Власники, за версією слідства, користувались електроенергією в обхід лічильників. 

Збитки, за попередніми висновками фахівців, склали 5-7 млн грн. Організатори оборудки — мешканці Вінниці та Києва. Слідчі встановлюють, чи були зв’язки з посадовцями обленерго, адже криптоферма діяла в колишньому складі енергетиків.

Пізніше 9 липня у «Вінницяобленерго» заявили про свою непричетність до будь-якої протизаконної діяльності. Також енергетики повідомили, що під час слідчих дій не було встановлено факту крадіжки електроенергії.

«У ході обстеження разом з представниками обласного управління Держенергонагляду не було виявлено жодних фактів крадіжок електричної енергії. Тому інформація щодо багатомільйонних крадіжок електроенергії не відповідає дійсності», — йдеться у їхній заяві.

Громадські активісти, нагадаємо, 13 липня пікетували «Вінницяобленерго». Посадовців компанії звинувачують в оборудці з «майнінгом» криптовалюти та у крадіжці електроенергії.

 

Читайте також:

Майже 400 тисяч доведеться заплатити двом чоловікам, які різали лісосмугу

Зловили «на гарячому». У Вінниці керівник військової частини вимагав від солдата хабар

На Вінниччині незаконно випалювали на експорт вугілля з українського лісу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Санёк Лаптев

    Там большие деньги крутятся. Сейчас купят всё. И всех!
    Купят справки, договоры об аренде, агентов, и юристов, судей и адвокатов.
    Если прикинуть масштабы, то аж страшно становиться.
    Там день простоя в миллион!
  • Катя Рябоконь

    Хто більше дав то й і прав......
  • Оксана Маркевич

    Якийсь цирк! Здавалось би - дві сейозні організації, але одна із них відверто бреше😟😟😟
  • Анатолій Мардан

    Це шо Василь чи Петро зробив з вулиці це він зробив з подільниками,

keyboard_arrow_up