Під «носом» обленерго була найбільша в Україні криптоферма. СБУ підозрює у змові вінницьких енергетиків

Під «носом» обленерго була найбільша в Україні криптоферма. СБУ підозрює у змові вінницьких енергетиків
Фото: прес-центр СБУ
  • Ферма з 3800 гральних консолей та більше півтисячі відеокарт заробляла криптовалюту в колишньому приміщенні обленерго.
  • «Майнери» за спожите не платити, а просто обійшли прилади обліку. За попередніми висновками, збитки склали 5-7 мільйонів гривень.
  • Слідство встановлює всіх фігурантів справи та підозрюють причетність до злочину посадовців з обленерго. А де ще діяли нелегальні криптоферми?

У Вінниці прикрили найбільшу криптоферму в Україні. Майже п’ять тисяч одиниць обладнання «майнили» гроші в колишньому приміщенні «Вінницяобленерго». У змові зі зловмисниками підозрюють посадовців обленерго.

Сума збитків — 5-7 млн грн щомісяця

На фейсбук-сторінці обласного управління СБУ назвали вінницьку криптоферму найбільшою в Україні та повідомили подробиці інциденту.

Співробітники СБУ встановили, що ферму створили мешканці Києва та Вінниці. Обладнання встановили у одному з колишніх складських приміщень товариства «Вінницяобленерго», що знаходиться на проммайданчику підприємства. За спожиту електроенергію майнери гроші не платили, а просто «обійшли» засоби обліку.

Відео дня

Щомісячна сума збитків від роботи криптоферми, за попередніми висновками, склала 5-7 млн грн. Такі енерговитрати могли залишити без світла цілі квартали Вінниці.

Слідчі встановлюють всіх фігурантів справи і підозрюють причетність до злочину посадовців з АТ «Вінницяобленерго».

Що забрали силовики

Під час обшуків з криптоферми та за адресами проживання фігурантів справи вилучили: 3800 ігрових приставок; понад 500 відеокарт, 50 процесорів; чорнову документацію щодо обліку споживання електроенергії; блокноти, телефони, флешки.

Правоохоронці відкрили провадження за частиною 2 статті 188-1 Кримінального кодексу України (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання). Винуватцям загрожує ув’язнення на строк до трьох років.

«Велика робота, а в підсумку — ніхто не покараний»

У коментарях до допису СБУ вінничани пишуть, що в місті ледь не щодня є проблеми зі світлом та вимагають довести справу до покарання зловмисників.

«Читаєш такі речі, ну дійсно велика робота, все так професійно. А як дійде справа до завершення, так і нічого немає. Все зникає, ніхто не покараний та все супер. Як-то кажуть — і вівці цілі і вовки ситі», — пише Валентин Іглінський.

«Ого. Явно в Вінницяобленерго є люди, які в цьому замішані. Хтось викупе цю техніку це 100%. А ні то самі СБУ будуть майнити. Залишити ферму і майнити гроші в бюджет Вінниці», — додає Володимир Власюк.

«Називайте прізвища! А то зараз знов порішають, і люди не дізнаються про своїх героїв», — пише Віталій Дужак.

Де ще були нелегальні криптоферми

Нелегальний «майнінг» у великих розмірах з крадіжкою електроенергії — не унікальний випадок для України.

Так, весною минулого року, прикрили криптоферму в Миколаєві. Поліцейські вилучили 544 одиниці обладнання, на якому «добували» біткоіни. Невдовзі власники цього обладнання побачили, що декілька ферм досі залишаються у мережі. Вони звернулись до ДБР.

У підсумку, в Держбюро розслідувань повідомили про відкриття провадження проти місцевих поліцейських, який підозрюють у тому, що вони «майнили» на конфіскованому обладанні, побили власника і вимагали у нього $30 тисяч.

У травні 2021 року правоохоронці припинили роботу нелегальної криптоферми у Кривому Розі. Зловмисники підключились до комунальних закладів міста, щоб економити на споживанні електриці.

Під час обшуку поліцейські виявили 7 майнінг-ферм з 55 відеокартами та материнські плати, ноутбук адміна та 12 блоків живлення, за допомогою яких здійснювалося генерування.

Місяць тому, знову на Дніпропетровщині, СБУ закрила незаконну криптоферму. Її створили в складі та самовільно підключили до трансформаторної підстанції. Ферма складалась з 350 одиниць обладнання для генерації криптовалюти. Криптоферма проіснувала три місяці та за цей час нанесла прямих збитків на суму більше 2 млн грн.

А минулої неділі, 4 липня, накрили криптоферму на Чернігівщині. Там було 150 ASIC-майнерів, які об’єднали в єдину мережу. Їх підключили до високовольтної лінії електропередач.

За попередніми висновками, сума збитків від крадіжки електроенергії — понад 3 млн грн.

 

Читайте також:

У Хмільнику чоловік викрав іномарку та поїхав на «розборки» до батьків

Відсидів 10 років й знову арешт. Вінницькі поліцейські затримали іноземця, якого шукає Інтерпол

З’їхав у кювет та зіткнувся з деревом. У реанімацію потрапило четверо людей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Макс Хитрук

    Через цих падлів на Хуторах регулярно та сестиматично відключали електроенергію майже через день, а у відповідь на звернення "ми нічого не знаємо, планове відключення" і це декілька років так було. Конфіскація майна усьому начальству обленерго та тюрьми від 5 років, головному начальнику від 10, хай знає що під носом робиться.
  • Next

    Три роки за такий грабунок, дуже мало потрібна повна конфіскація майна і компенсація збитків для всіх мешканців міста.
  • Викуся Панова

    Так може замість тюрми в цілих 3 роки вони оплатять пару років за електроенергію за весь город !!!?
  • Читач77

    Поліщука на нари!Організатор !

keyboard_arrow_up