«Суд не дозволяв забирати обладнання». Нові подробиці справи про вінницьку криптоферму

«Суд не дозволяв забирати обладнання». Нові подробиці справи про вінницьку криптоферму
У компанії забрали обладнання на 30 мільйонів гривень. Адвокати готуються оскаржувати в суді дії СБУ / Фото AIN.UA
  • У Вінниці прикрили криптоферму, організатори оборудки не платили за спожиту електрику, збитки сягнули 5-7 млн грн, — так заявляли у СБУ ще 8 липня.
  • Власником обладнання є фірма «MMI Інжиніринг», що розробляє програми і тренує «ботів». За електрику платять по комерційному тарифу: за останній місяць їхній рахунок склав понад 300 тисяч гривень.
  • Юристи фірми нарікають на незаконні дії силовиків, бо у компанії, яка немає стосунку до розслідування вилучили техніки на 30 мільйонів гривень!

СБУ 8 липня заявила, що у Вінниці закрили «найбільшу криптоферму в Україні». Під час обшуків вилучили 3800 гральних консолей, понад 500 відеокарт, 50 процесорів та всю документацію. Організаторів оборудки звинувачують в крадіжці електроенергії.

У п’ятницю 16 липня компанія «ММІ Інжиніринг», якій належить обладнання, прокоментувала 20minut.ua ситуацію зі свого боку. Розповідаємо нові подробиці цієї справи.

«Ми — IT-компанія з розробки софту»

За версією слідства в складі на вулиці Енергетичній, 6А діяла криптоферма. Організатори — мешканці Києва та Вінниці — використовували електроенергію в обхід лічильників. Збитки, за попередніми висновками фахівців, склали 5-7 млн грн.

Відео дня

Під час обшуків усе обладнання вилучили. Відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 188-1 Кримінального кодексу України. Покарання за цією статтею — ув’язнення на строк до 3 років.

Пізніше стало відомо, що власник обладнання з криптоферми — товариство «ММІ Інжиніринг». За їхньою заявою, вони є IT-компанією, яка займається розробкою софта, обслуговуванням мереж та тренуванням АІ (штучного інтелекту, «ботів» - ред.). Криптовалюту на обладнанні не «майнили».

Інтереси «айтішників» у суді представляє адвокатське об’єднання Juscutum. Адвокат Максим Бойко розказав, що СБУ надала неправдиву інформацію у своєму прес-релізі. Зокрема про те, що були факти крадіжки електроенергії.

— Для споживання електроенергії товариство «ММІ Engineering» заключило Договори з «Вінницяобленерго» та товариством «Енера Вінниця». Рахунки сплачувались вчасно і в повному обсязі. Для розуміння, компанія, тільки за останній місяць сплатила понад 300 тисяч гривень за спожиту електроенергію. Факт відсутності крадіжки електроенергії підтвердили працівники обленерго і Держенергонагляду, — розповів Бойко.

У службовій записці державного інспектора з енергонагляду Євгенія Голєва, яку журналіст отримав від захисника «ММІ Інжиніринг», йдеться, що розрахункові лічильники «криптоферми» знаходяться за межами приміщення, в електрощитовій.

«Усі прилади обліку були опломбовані АТ «Вінницяобленерго». Претензій до розрахункового вузла в мене та інших присутніх при обшуку не було, тому був складений спільний акт працівниками СБУ, в якому поставив свій підпис я та представники «Вінницяобленерго», — пише інспектор.

В ухвалі на обшук — інша компанія

У IT-компанії є претензії й до того, як проводились обшуки. На фото після слідчих дій, які тривали 7-8 липня, видно порожні стелажі та коробки від обладнання, які були на підлозі.

— Печерський районний суд, який санкціонував обшук, не дозволяв слідчим вилучати обладнання. Ухвала слідчого судді на проведення обшуку розповсюджувалась на зовсім іншу комерційну структуру — товариство «Альфа Енерджі» (власник складу - авт.). У підсумку, було вилучено майно на 30 мільйонів гривень і повністю паралізована робота компанії, яка немає жодного стосунку до розслідування, — каже адвокат Максим Бойко.

Юристи будуть оскаржувати дії СБУ в Печерському районному суді Києва.

Водночас керівник «Альфа Енерджі» розповідав, що СБУ до них «нічого не мають».

— Приміщення, де були обшуки, не арештоване. Нам сказали, що ми не проходимо у справі, тому можемо використовувати його й надалі, — розказав журналісту 20minut.ua Сергій Мазніченко.

Наслідки: обленерго не погодили складові тарифу

Крім фірми, в якої забрали обладнання на 30 млн грн, негативні наслідки від справи про криптоферму відчуло на собі «Вінницяобленерго».

Нацрегулятор (НКРЕКП) 12 липня заявив, що у діях обленерго є ознаки штучного зростання обсягів витрат електроенергії для збільшення тарифів. 

Регулятор вважає, що при 100% фінансуванні інвестпрограм спостерігається аномальна динаміка росту фактичних витрат електроенергії в мережах обленерго у 2018-2019 роках — на 35%, порівняно з 2017 роком.

У НКРЕКП підкреслили, що оцінка СБУ про 5-7 млн грн збитків через крадіжку електроенергії для криптоферми, співрозмірна з обсягом необгрунтованих витрат в мережах обленерго. І тому Регулятор вирішив не враховувати ці цифри при розрахунку тарифу.

На сторінці «Вінницяобленерго» 15 липня опублікували відкритий лист до Регулятора, в якому наголосили на відсутність факту «крадіжки електроенергії» та «збитків на 5-7 млн грн».

Тоді як Інформацію НКРЕКП про «штучні завищення обсягів витрат електроенергії протягом 2018-2019 років» назвали такою, що не підтвердилась. Оскільки вінницький сектор Регулятора разом з СБУ перевіряли діяльність підприємства 7 червня 2021 року і факти зловживань не встановили. 

Як розвивається справа про криптоферму

Після того як СБУ 8 липня заявило про «закриття найбільшої в Україні криптоферми» і від відомства немає більше подробиць. Мовляв, поки справу не передали до суду діє таємниця слідства.

Активісти ГО «Дорожній контроль» 12 липня оприлюднили документи, в яких йдеться, що власником криптоферми є «ММІ Інжиніринг», яка нібито немає жодного стосунку до криптовалюти і «займається оцифруванням реальних спортивних подій для трансляції на Playstation».

Активісти вінницького крила ГО «Центурія» провели пікет обленерго 13 липня. Вони звинувачують гендиректора вінницьких енергетиків Андрія Поліщука в змові з організаторами оборудки.

Журналісти сайту Delo.ua висунули версію, що 3800 консолей, які вилучили СБУ, використовували не для майнінгу криптовалюти, а для прокачки ботів у популярному футбольному симуляторі FIFA.

«Саме цим, скоріше за все, займались у Вінниці — штучний інтелект на консолях награвав потрібну кількість годин і валюти, а потім аккаунт продавався на спеціальних онлайн-магазинах», — йшлося в їхньому матеріалі.

І нещодавно на сторінці вінницької ГО «Гідність нації» опублікували розповідь айтішника про те, що «на консолях і майнили, і здобували ігрові цінності».

 

Читайте також:

Засуджений Малєц хоче не довічне, а строкове ув'язнення. Як пройшло засідання в апеляційному суді

«Поліщука за грати»: націоналісти влаштували акції протесту під стінами обленерго та СБУ

«Криптоферми там не було». Власник складу, де СБУ провела обшуки, розповів свою версію подій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Айтишники сами виноваты, плохо спрятали оборудование, вот силовики его и забрали. Надо было спрятать так, чтобы не могли найти и отобрать

keyboard_arrow_up