Засуджений Малєц хоче не довічне, а строкове ув'язнення. Як пройшло засідання в апеляційному суді

Засуджений Малєц хоче не довічне, а строкове ув'язнення. Як пройшло засідання в апеляційному суді
Анатолій Малєц
  • Засуджений за вбивство чотирьох людей вінничанин Анатолій Малєц вважає вирок у вигляді довічного позбавлення волі занадто суворим. Тому він подав апеляційну скаргу. Суд залишив вирок без змін. Проте Малєц може оскаржити його в касаційній інстанції.

Наприкінці квітня у Вінницькому міському суді оголосили вирок Анатолію Малєцу, якого звинувачували у вбивстві двох власних дітей, своєї матері та колишньої дружини. Усіх їх, за версією слідства, він забив молотком. Суд визнав вину Малєца в повній мірі та засудив до довічного терміну ув’язнення. 

Ось тут ми детально розповідаємо, як і коли він вбивав, як планував позбутися відповідальності і як йому оголошували вирок: Ізолювали від суспільства назавжди. Малєца засудили до довічного ув’язнення

Після проголошення вироку вінничани розділились на два табори. Одні вважали, що Малєц заслужено отримав максимальний термін ув’язнення, інші шкодували, що в Україні немає смертної кари. Так чи інакше, але галас навколо рішення швидко вщух і, здається, за кілька днів про це вже ніхто не говорив. 

Відео дня

Привід для хвилювань з’явився приблизно за місяць, коли наприкінці травня адвокат засудженого Володимир Білан повідомив, що його підзахисний подав апеляційну скаргу. У коментарі для 20minut.ua захисник тоді сказав наступне: «У даному випадку особа (Анатолій Малєц, — авт.) вважає, що вирок є занадто суворим».

Після цього чимало містян перестали підбирати слова у коментарях. Писали, що засудженого потрібно приспати, розстріляти, розібрати на органи тощо. Найменш агресивні просто не могли зрозуміти, як Малєцу вистачає нахабності вважати вирок суду надто суворим. Мовляв, він до кінця днів буде утримуватись на кошти платників податків, мати дах над головою, харчі та буде читати книжки. 

Сьогодні, 15 липня, у Вінницькому апеляційному суді пройшло слухання скарги Анатолія Малєца. На нього з'явилася матір вбитої екс-дружини Алла Марценюк. Вочевидь сильно втомлена від судової тяганини, яка триває третій рік, жінка поводилась абсолютно байдуже. Лише двічі вона проявила активність, відповідаючи на запитання судді: «Відводів не маю» та «Підтримую». 

Також прийшла на засідання представниця захисту Оксана Левицька, яка підказувала Аллі Марценюк, що їй варто відповідати. 

Адвокат Анатолія Малєца Володимир Білан на самому початку засідання виступив із заявою. У ній він попросив суд проводити слухання в закритому режимі. Мотивував свою заяву він тим, що у відкритому режимі може бути розголошена персональна інформація його підзахисного. 

Алла Марценюк

На диво, заяву Білана підтримали всі учасники процесу, зокрема, прокурор Валерій Шиманський. Не зважаючи, що справа має великий суспільний резонанс, він також висловив занепокоєння тим, що інформація з приватного життя засудженого може набути публічності. 

Суд видалився до нарадчої кімнати, а повернувшись, головуюча суддя попросила усіх журналістів покинути судову залу. Впродовж приблизно однією години представники ЗМІ чекали на будь-яку інформацію в коридорі. 

Першими із судової зали вийшли мати загиблої екс-дружини Алла Марценюк та представниця захисту Оксана Левицька. Від коментарів обидві відмовились, просто проігнорувавши журналістів.

Алла Марценюк та представниця захисту Оксана Левицька

Слідом з приміщення конвоювали самого Анатолія Малєца. 

Малєца конвоюють

Погодився говорили з пресою захисник засудженого Володимир Білан. Він сказав, що підзахисний просив покарання у вигляді строкового (в Україні це термін позбавлення волі від року до 15 років), але суд відхилив його скаргу. 

— Не задовольняє нас рішення суду. Воно залишилося без змін, — розповідає захисник Володимир Білан. — Сьогодні Вінницький апеляційний суд виніс ухвалу, якою відмовив у задоволенні апеляційної скарги обвинуваченого Малєца, якою він просив скасувати вирок Вінницького міського суду і призначити йому більш м'яке покарання, ніж довічне позбавлення волі. 

Днями Анатолій Малєц офіційно отримає рішення апеляційного суду. Після цього впродовж трьох місяців він зможе звернутись із касаційною скаргою до вищої інстанції і вже там оскаржити рішення судів попередніх інстанцій. 

 

Читайте також:

Понад сім років був міністром МВС, чим ще запам'ятався? Арсена Авакова відправили у відставку

«Світла і вічна пам'ять Альоші!»: вінницька школа у скорботі через смерть учня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Юрий Бондарук

    А ЩО ТЕ ТАМ ЗА ТАКІ СЕКРЕТНІ ПОДРОБИЦІ ОСОБИСТОГО ЖИТТЯ??? Що аж треба робити ЗАКРИТЕ засідання і підтримали це ВСІ. Контрозвідка? Співробітник СБУ? Розвідник?
  • Наташа Могильовська

    Що значить він хоче? А чого з ним має хтось радитись? Що це за суди, що за закони, деми живемо? Жах!!!
  • Світлана Кравчук

    На органи , нехай врятує чиєсь життя, він немає жити.
  • Светлана Мазуренко

    Його вже давно треба було четвертувати, за та що він вкоїв! А він ще щось хоче оскаржувати...

keyboard_arrow_up