Ізолювали від суспільства назавжди. Малєца засудили до довічного ув’язнення (РЕПОРТАЖ З СУДУ)

Ізолювали від суспільства назавжди. Малєца засудили до довічного ув’язнення (РЕПОРТАЖ З СУДУ)
Засуджений до довічного ув'язнення Анатолій Малєц
  • Після того, як 27 квітня суддя Каленяк оголосив вирок Анатолію Малєцу, чимало людей зітхнуло з полегшенням: «Нарешті справедливе рішення, тільки довічне вбивці», — писали користувачі мережі.
  • Ми були на оголошенні вироку і хочемо розказати вам, як там усе відбувалось.

Майже два з половиною роки тривала судова тяганина у справі про вбивство цілої родини в мікрорайоні Академічний. Підозрюваним у цій справі став голова постраждалого сімейства Анатолій Малєц. Саме його звинуватили у жорстокій розправі над власною матір'ю, колишньою дружиною і двома неповнолітніми дітьми: 7-річним сином та 3-річною донькою. Усіх чотирьох, за версією слідства, Малєц забив молотком. 

Оголошення вироку неодноразово переносилось. Тому й ранком вівторка журналісти не до кінця були певні, що в цей день зможуть його почути. У пресслужбі Вінницького міського суду, де проходили слухання у справі, нам повідомили, що, ймовірно, це станеться в проміжку часу з 10 до 11 години. Там же сказали, що до судової зали пустять лише п’ятьох журналістів, які прийдуть першими. Журналіст 20minut.ua потрапив до цієї п’ятірки. 

Пройти повз турнікети представникам ЗМІ дозволили лише після того, як підозрюваного завели до зали. Зайти до самої зали журналісти змогли лише через півгодини після початку зачитування вироку. В коридорі, що вів до потрібної зали проводились конвоювання обвинувачених в інших кримінальних провадженнях, тому нацгвардійці, які контролювали цей процес, навідріз відмовилися йти на будь-які поступки і когось пропускати. 

Відео дня

Конвоювання підозрюваних в інших справах

Коли все-таки наш журналіст опинився в залі суду, то перш за все звернув увагу на реакцію Анатолія Малєца. Обвинувачений явно здивувався, побачивши людей з камерами і фотоапаратами, особливо враховуючи той факт, що попередні слухання проходили у закритому форматі. Малєц ніби сам до себе промовив: Що це таке? Хто пустив? Проте цьому не надали значення. 

Чи не одразу він потрапив під приціли об’єктивів кількох телеканалів. Від них він вирішив рятуватись долонями, якими прикрив своє обличчя. У такому положенні Малєц проведе наступні кілька годин, що в цей час суддя зачитуватиме вирок. Лише зрідка, в надії, що його вже не знімають, він піднімав очі, проте тієї ж миті в його бік починали летіти численні клацання фотоапаратів. 

Анатолій Малєц

Голова Малєця була постійно опущеною, проте він часу від часу ворушив руками: заламував пальці, гладив кисті, тер кулаками скроні, затуляв вуха, складав долоні, ніби молився, або просто заперечно хитав головою. Останню дію він повторював, коли в словах судді звучали якісь подробиці з дня, коли більшу частину його рідних вбили, або ж вбив він сам. 

Крім журналістів у залі було двоє суддів, колегія присяжних, прокурор, нацгвардійці, судова охорона і адвокат Малєця Володимир Білан. Захисник обвинуваченого у цей день не промовив жодного слова. 

Володимир Білан, адвокат Малєца

В протилежному від обвинуваченого куті зали сиділи рідні його колишньої дружини Надії Малєц — мама та сестра. Обидві сиділи з опущеними донизу головами. Мама вбитої Надії час від часу схлипувала і витирала сльози. 

Рідні вбитої Надії Малєц

Як саме Малєц вбив свою родину

Одна з частин вироку стосувалась деталей вбивства. Нижче ми розповімо, як саме, за даними слідства, розвивалась хронологія подій 31 грудня 2018 року. 

З’ясувалось, що усе сімейство Малєц у той день знаходилось за місцем проживання, себто у двоповерховій квартирі в мікрорайоні Академічний. Тим ранком обвинувачений, його мама та колишня дружина почали сваритися через те, що прийдешнє свято чоловік збирається зустрічати не з ними, а зі своєю новою дружиною та їх спільною донькою. 

Згодом мама Малєца зрозуміла, що переконати сина залишитися не вдасться, тому пішла відпочивати до дитячої кімнати на другий поверх. Колишня дружина Надія і донька залишились на кухні. Їх син був нагорі — дивився мультики. 

Сам Малєц вийшов до іншої кімнати, де взяв молоток. Згодом туди ж прийшла Надія. Вони продовжили з’ясовувати стосунки. Жінці не подобалося, що він залишає родину та хвору матір у важкий для них час. 

Слідство з’ясувало, що саме в той момент сварки Анатолій вирішив вбити колишню, дітей та свою матір. Він штовхнув Надію на диван, схопив за шию і почав душити. Після цього почав бити її молотком по голові. Жінка померла на місці. 

Обвинувачений вийшов на кухню, де в той час знаходилась його 3-річна донька. Тим самим молотком він почав бити по голові і її. Після цього Малєц піднявся на другий поверх, зайшов до дитячої, де відпочивала матір, і вчинив з нею те саме. Літня жінка померла на місці. 

Останнім залишився 7-річний син, який, нічого не підозрюючи, сидів за комп’ютером. Чоловік і його не пожалів. Від ударів хлопчик впав на підлогу, Малєц схопив сина за верх одягу і витяг в коридор. Там дитина померла. 

У вироку суду йдеться, що Малєц хотів приховати сліди злочину, тому почав вигадувати, як замести сліди. Він розкидав квартирою цінні речі, документи та одяг потерпілих. Думав, що це допоможе зімітувати напад невідомих осіб і відведе підозру від нього самого. 

Малєц змив сліди крові з рук, викликав таксі, потім одягнувся і, не замикаючи вхідних дверей, пішов на вулицю. З таксі він вийшов на 600-річчя, де в один зі смітників викинув молоток, загорнутий в спідню білизну та кілька пакетів. 

Водій таксі, який його тоді віз, виступав у справі свідком. Суду чоловік розповів, що Малєц поводився дивно і розповідав про себе багато особистої інформації. Також він сказав таксисту, що купив подарунки і хоче поїхати привітати матір. «Мати — це святе», — відповів на це водій. Малєц замовк, а потім сказав: «Усе складно».

За кілька годин він повернувся до квартири, де у кривавих калюжах лежали тіла його рідних. Чоловік побачив, що трюк з прочиненими дверима не спрацював і ніхто досі не знає, що насправді сталося всередині. 

Імітуючи розпач, він зателефонував до «швидкої» і повідомив, що виявив у квартирі рідних без ознак життя. Приїхавши на місце, лікарі констатували смерть матері, дружини і хлопчика. Донька була ще живою. Її терміново госпіталізували до дитячої обласної лікарні. Однак вже за кілька годин дівчинка померла. 

У той же день Анатолію Мальцю оголосили про підозру і взяли його під варту. Пізніше висновки експертів довели, що під час скоєння вбивств, чоловік не мав проблем з психікою, не був у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. 

Що постановив суд?

У вироку йдеться, що при призначенні покарання, суд не бачить можливості застосувати до Анатолія Малєца покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк, оскільки обвинувачений є небезпечним для суспільства. У цій справі правильним, на думку суду, буде призначити покарання у вигляді довічного позбавлення волі, що в Україні є найвищою мірою. 

— Суд вважає, що у ході судового розгляду, опитування потерпілих та свідків, матеріалів кримінального провадження, вина Малєца підтверджена повністю. Версія обвинуваченого про його невинуватість — спростовується, — зачитує вирок суддя Руслан Каленяк. — Колегія суддів і суд присяжних приходять до висновку, що ізоляція Малєца шляхом довічного позбавлення волі відповідає вимогам справедливості. І тільки таке покарання буде достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових злочинів. 

Також суд задовольнив цивільні позови від рідних вбитої Надії Малєц. Як моральне відшкодування суд має стягнути з Анатолія Малєца на їх користь понад три мільйони гривень. 

Впродовж 30 днів захист Малєца може подати апеляцію. Вирок набирає законної сили після закінчення терміну подання апеляційної скарги. 

— Обвинувачений, вставайте! — звернувся до Малєца суддя. — Вам зрозуміла суть вироку?

— Так, — це було перше, що присутні почули від Малєца. 

— Порядок оскарження вам зрозумілий?

— Так, — а це останнє. 

— Судове засідання закінчене. Будьте здорові! — звернувся суддя до присутніх. 

Малєца конвоюють із зали суду

Після судового засідання адвокат Анатолія Малєца не відповів на питання журналістів про те, чи збирається його підзахисний подавати апеляційну скаргу

Рідні вбитої Надії Малєц також відмовились будь-що коментувати. Чи задовольнив їх вирок суду? Ймовірно, що так, адже суворішого покарання за нашим законодавством не існує.  

 

Читайте також:

Вбивство в Акдемічному: винесли вирок Анатолію Малєцу, який вбив всю родину

Гучне затримання на Лялі Ратушної пов'язане зі старою справою стрілянини на Барському шосе

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Vladimir Black

    Перечитав про діяння, про особу винного, та  всі написані тут коментарі.
    ЖАХ!!!
    Про особу винного нічого не скажу оскільки є Господь і Він вирішить у Свій час йому кару.
    Людей,дітей - потерпілих одним словом,  сказати жалко- нічого не сказати . Але пам'ятаємо, що ці люди пішли у кращій світ, хоч і в такий спосіб.
    Бачу 20 коментарів різного роду, но майже всі з осудним, жорстоким нахилом. Хочу вам сказати шановні добропорядні люди,  не судіть і не будете судимі!
  • Ivanna Diachyk Stahmich

    Цей ..... вбивця - програміст , буде сидіти розробляти для зеків нові махінації як обкрадати людей , через тел, олх і т д😡!!! Шкода , що немає смертної кари !!!!!

    Андрей Ткачук reply Ivanna Diachyk Stahmich

    Він тестувальник, а не програміст. Чомусь багато де його програмістом називають. Журналісти навіть не поцікавились, чим саме він займався. А для цього досить було лише подивитись до LinkedIn.

    Ivanna Diachyk Stahmich reply Ivanna Diachyk Stahmich

    Саша Вознюк Хочеться вірити !

    Евгения Александрова reply Ivanna Diachyk Stahmich

    Ivanna Diachyk Stahmich 100% урод и дальше живёт ((

    Евгения Александрова reply Ivanna Diachyk Stahmich

    Саша Вознюк надеюсь кто то поможет Малецу отправиться туда куда он отправил своих без невинных детей,я обычно людям зла не желаю, этому уроду желаю гореть в аду((

    Саша Вознюк reply Ivanna Diachyk Stahmich

    Ivanna Diachyk Stahmich Не будет для пыжиков «пожизненных»особый режим в камере максимум 2 урода сидит,и телефонами они не будут пользоваться
  • Виктория Савич

    Ну от посадили довічно,при цьому два роки тяглося ось це все,вбивцю захищав адвокат(для мене нонсенс шукати в очевидному виправдань),людина(особа людської статі)закривала обличчя,здивувалась присутності людей,сказала лиш два слова.Я можу придумувати,але розкаяння немає,з вироком не згоден,буде подавати далі апеляції і прохання по помилування...Цікаво,а буде ще одна потвора в людській подобі,я яка візьметься ось це захищати і шукати шляхи виправдань(два роки ж це робилось,не думаю що безкоштовно)? Є в людях щось святе і якісь цінності окрім грошей?...
  • Ka Glyshko

    Посадити в клітку і в зоопарк

keyboard_arrow_up