Понад сім років був міністром МВС, чим ще запам'ятався? Арсена Авакова відправили у відставку

Понад сім років був міністром МВС, чим ще запам'ятався? Арсена Авакова відправили у відставку
  • Верховна Рада звільнила Авакова з посади міністра внутрішніх справ, яку він посідав понад сім років.
  • «За» проголосував 291 депутат. «Проти» — 7, «Утримались» — 17, «Не голосували» — 36.
  • Пригадаймо шість ключових подій, якими цей міністр МВС запам‘ятався.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав заяву про відставку 13 липня. Цю заяву мала розглянути Верховна рада.

Сьогодні, 15 липня, Рада проголосувала за це питання та прийняла рішення — Авакова у відставку.

Вінничанка та депутатка від «Голосу» Олександра Устінова під час обговорення сказала, що Аваков має не лише бути звільненим, а й понести кримінальну відповідальність.

Відео дня

Як Рада голосувала, дивіться у наступному відео:

Чим запам’ятався Аваков на посаді голови МВС?

Арсена Авакова призначили міністром внутрішніх справ після «Революції гідності» 22 лютого 2014 року. Він найдовше з усіх міністрів часів незалежності України протримався на посаді. Не мав досвіду роботи у правоохоронних органах. Починав свою кар'єру у Харкові. Був депутатом від «Батьківщини».

Видання НВ розповіло, чим Аваков запам‘ятався за час перебування на посаді. Ключових подій шість, про них далі.

  • Звільнення Харківської ОДА від сепаратистів

У квітні 2014 року сепаратисти захопили будівлю Харківської обласної державної адміністрації. Загарбники вивісили там російський прапор та проголосили «Харківську Народну Республіку».

Спецоперацію тоді провів Арсен Аваков. Будівлю штурмом під його керівництвом брав вінницький «Ягуар».

Тоді Аваков прозвітував — звільнили будинок без пострілів та інших спецзасобів.

  • Початок і провал реформи поліції

Коли Аваков прийшов на посаду, почалася реформа міліції. У результаті на заміну міліції прийшла Національна поліція. Також були запущені процеси із переатестації співробітників МВС. Реформи тоді частково «провалилися». З посади довелося йти грузинській реформаторці Хатії Деканоїдзе. Аваков залишився.

  • «Рюкзаки Авакова»

У 2017 році сина Авакова підозрювали у розтраті 14 мільйонів гривень бюджетних коштів при закупівлях рюкзаків для потреб АТО. Батько усі звинувачення відкидав та казав, що його син не винен.

Справу розглядали один рік та закрили. Вину на себе взяв третій підозрюваний у цій справі — підприємець Володимир Литвин.

  • Сварки із Саакашвілі

Арсен Аваков часто вступав у конфлікти. Згадаємо сварку з експрезидентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі, У 2015 році грузин очолював Одеську ОДА.

На засіданні Національної ради реформ Саакашвілі назвав Авакова міністром, який «прокрався» і заявив, що «вся країна знає, що він злодій», пише НВ. Аваков відповів йому кривлянням «бе-бе-бе-бе-бе» і вимагав замовкнути. Після цього зі словами «Забирайся з моєї країни» Аваков кинув у Саакашвілі склянкою з водою.

  • Конфлікт із Порошенком

Конфліктував Аваков також із п’ятим президентом Петром Порошенком. Особливо це помітно було під час виборів 2019 року. Тоді Порошенко програв і звинуватив у цьому поліцію.

Аваков не змовчав та відповів: «Порошенко безсовісно бреше, виправдовуючи свою поразку на виборах тим, що проти нього «була робота поліції». Поліція, як і МВС в цілому, не працювала на нього, а працювала на чесні вибори. Ми працювали на людей і на Україну! На жаль, для Порошенка брехати — як дихати, і тому він програє! Він довів країну до такого емоційного стану, що люди дуже захотіли повірити не йому, брехунові, а будь-якій чесній людині».

  • Протести проти Авакова

Фраза «Аваков — чорт» з’явилася під час серії протестів в Україні проти голови МВС Арсена Авакова. Перша акція відбулась 28 серпня 2019 року після рішення президента Володимира Зеленського залишити Авакова в уряді Олексія Гончарука.

У березні ц2021 року Аваков прокоментував цей лозунг активістів в інтерв'ю Наталії Мосійчук. «А може Аваков — ангел, тому що терпить це? У тому числі і таке ставлення», — сказав він телеведучій. Міністр тоді зауважив, що у нього робота, на якій часто потрібно бути жорстким.

 

Читайте також:

Чи змінять вирок за вбивство в Академічному? Суд у закритому режимі слухає апеляцію Малєца

Для відвідувачів Operafest Tulchyn закуплять експрес-тести на COVID-19

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Олег Валерьевич

    Твари…
  • Олег Каськов

    У відставку? Наср...напаскудив і в кущі? А розгрібати інші мають?
  • AK

    Аваков чорт, зрадник, продажна шавка.
  • Аліна Вінниця

    справою Шеремета

keyboard_arrow_up