Літній театр у Вінниці занепадає і руйнується. Які є плани на об’єкт?

Літній театр у Вінниці занепадає і руйнується. Які є плани на об’єкт?
Передній фасад споруди ще має пристойний вигляд. А от з боків стіни облущились, місцями випала цегла та вибиті вікна
  • Повз цю споруду в Центральному парку проходять щодня тисячі вінничан.
  • Якщо раніше в театрі давали спектаклі та концерти, то у наш час залишилися тільки оболонка.
  • Розповідаємо, чому зірвався намір перебудувати театр у концерт-зал і які плани міська влада має про запас.

Літній театр, що в Центральному парку, побудований у середині минулого століття. У радянські часи тут виступали трупи київського, харківського, московського театрів, давали свої концерти Софія Ротару, гурт Пісняри, вінницькі колективи. 

Театр доживав свої останні дні як більярд-клуб, кафе і секція з боксу. Коли ж міська влада отримала споруду назад, то планів й грошей на її ремонт не знайшлося. 

Потенційний орендар, що зголосився переробити театр в концерт-хол, згодом від своїх намірів відмовився. Що буде далі з будівлею?

Відео дня

Будівля-«привид»

Літній театр — примітна споруда в головному парку міста. Її щодня бачать вінничани, прогулюючись зеленою зоною. На очі потрапляє рожевий фасад, який з переду лише місцями пошарпаний. Придивившись до колон можна помітити оригінальний орнамент: листя та квіти.

Бічні стіни будівлі у значно гіршому стані. У прибудов немає покрівлі, всередині цих приміщень ростуть дерева і кущі, подекуди відвалився тинк та посипалась цегла. Отвори, в яких немає вікон, закриті фанерою чи замуровані.

Вінничани згадують, що у радянські часи тут були виступи театральних труп з Києва, Харкова, Москви, Ленінграду та інших міст. Давали спектаклі, опері та навіть балети. Були також концерти Софії Ротару, гурту «Пісняри», Валерія Леонтьєва, Ірини Доліної. У далекому 1987 році справжній фурор викликав виступ «хеві-метал» групи «Мастер».

А в дев’яностих Літній театр став «нічним клубом» — тут була більярдна, діяло кафе, займались боксом. У деяких вікнах ще висять оголошення обласної федерації кендо.

Нині ж це будівля-«привид» переживає занепад. У ній нічого не залишилося.

Чому не склалось з концерт-залою

— У 2017 році бізнесмен Сергій Капуста планував тут зробити концертну залу. Тоді в нас ще частина покрівлі завалилася і все, що було всередині робітники вивезли. Ані більярду, ані глядацьких крісел, нічого вже немає, — каже директор Центрального парку ім. Леонтовича Юрій Приймак. — Але після демонтажу, невідомо чому, від ідеї з концертною залою відмовилися. Нам просто повернули ключі, без будь-яких пояснень.

У мерії журналісту розказали, що Літній театр планували передати в оренду товариству «Поділля Концерт-Хол», але договір так і не підписали. Його керівник, Олександр Цихомський, пояснив журналісту 20minut.ua, що відмовились від ідеї перебудови Літнього театру ще на етапі проектування.

— Якщо залишати зал на 800 місць, то потрібно робити додаткові приміщення та дотримуватись норм, — каже Цихомський. — Є ДБН «Культурно-видовищні заклади»: на гардероб треба 0,15 кв.метра на людину, хол-накопичувач — 0,8 кв.метра на людину, туалет — на кожні 50 людей потрібен один пісуар. Навіть переобладнавши прибудови до Літнього театру, місця все одно не вистачить. А без дотримання норм не дозволять здати цей об’єкт в експлуатацію.

Чоловік розповідає, що в театру слабкий фундамент, який потрібно укріплювати або перебудовувати. Мінімум третину балок аварійного даху треба міняти. А щоб майбутній концертний майданчик працював увесь рік — потрібна система опалення, яку доведеться робити з нуля. 

Не в останню чергу зіграв й охоронний статус будівлі — Літній театр є пам’яткою архітектури.

— А це значить, що геометрію споруди не можна змінювати, — продовжує Цихомський. — Виходить, що застосувати сучасні норми до післявоєнної споруди неможливо, а без дотримання ДБН — не дадуть дозвіл на експлуатацію. І ці проблеми лягали одна на одну, через що ми відмовились від ідеї перебудувати Літній театр під концертний майданчик.

«Потребує невідкладного ремонту»

Літній театр на балансі у «Вінницязеленбуд». Там кажуть, що споруда в аварійному стані. Але наскільки все погано? Ще у 2018 році спеціалісти з вінницької філії «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ» зробили техогляд конструкцій Літнього театру і з’ясували, що:

  1. Основні несучі конструкції будівлі у задовільному стані, крім перекриття над підвалом, центральної частини сцени, перекриття над східною сходовою кліткою та більярдною, дерев’яних міжповерхових сходів, покриття над східною верандою, конструкцій східної частини бокових лож для глядачів першого ярусу. Технічний стан окремих конструкцій аварійний.
  2. Конструктивні елементи (перекриття, стіни, фасади) потребують захисту від замокання.
  3. Для збереження пам’ятки від подальших руйнувань та ліквідації аварійного стану окремих конструкцій будівля потребує невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт
  4. Будівля пам’ятки в цілому потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт.

І навіть, враховуючи такі бентежні висновки, на Літній театр немає коштів.

«Програмою реставрації об’єктів культурної спадщини на 2021-2023 роки, затвердженою рішенням міської ради від 24.12.2020 р №130, виконання реставрації пам’ятки містобудування та архітектури місцевого значення «Літній театр» по вулиці Хлібна не передбачено», — відповіли у мерії на наш запит.

Хоча певні ідеї, що робити далі з Літнім театром, в міської влади все ж є.

Плани на 41,6 млн грн

«Агенція просторового розвитку» розробила концепцію капремонту Літнього театру з прибудовою. Її презентували навесні 2020 року, але публічно концепт не публікували. 

Отож, пропонується зробити навіс з новою вхідною групою з боку вулиці Магістратської. Там, де нині задня частина Літнього театру, є намір добудувати приміщення під туалети, хол, гардероб. Глядацьку залу пропонують перекрити паркетом, щоб тут могли проводити концерти, танцювальні заходи, міські свята та інші масові заходи.

Нинішній вхід у театр хочуть засклити, щоб розмістити «зимовий сад» з тропічними рослинами, які тут будуть жити цілий рік. Дах відремонтують і обладнають ліхтарями, свою підсвітку отримає й навіс.

Така будівля зможе вмістити 800-1200 гостей одночасно. І за попередніми розрахунками, ціна капремонту — 46,1 млн грн.

Візуалізацію концепту надала активістка «Автомайдану Вінниччина» Таїса Гайда, яка робила до мерії запит. Достовірність інформації підтвердив керівник «Агенції» Максим Кравчук.

— Що з цією концепцією? Наскільки мені відомо, далі цей проект по перебудові Літнього театру, не розвивали, — сказав директор КП «Агенція просторого розвитку» Максим Кравчук.

Реконструкція Центрального парку, нагадаємо, є серед цілей стратегії розвитку Вінниці до 2030 року.

Театр має дві дати свого «народження»

За розпорядженням Вінницької ОДА № 248 від 25 липня 1997 року Літній театр в Центральному парку є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Має охоронний номер 352-М.

Інформація щодо дати будівництва Літнього театру та архітектора споруди, наведена у різних джерелах, неоднозначна. Так, за виданням «Вінниця. Історичний нарис» (Вінниця, 2007 р.) та іншими виданнями будівлю звели у 1947-1949 роках і автором об’єкта є архітектор Костянтин Бірюков.

А згідно з розпорядженням Вінницької ОДА №248 від 1997 року будівництво об’єкта відноситься до початку 1950-х років, авторство належить групі архітекторів у складі Костянтина Бірюкова, Антонія Крейчі, Самуїла Рабіна, Володимира Дулова.

У архіві виконкому міськради немає даних про те, кому точно належить авторство проекту Літнього театру.

 

Читайте також:

«Південний Буг» розбирають. Від будівлі дискотеки залишився тільки каркас

Є візуалізація без проекту і дозволів. Розповідаємо про будівництво ТРЦ на Бригантині

На Замковій горі буде 50-метровий флагшток із благоустроєм. Що є у планах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Vladislav Shafranskiy

    Добудувати, реконструювати, для виставок, концертів, фестивалей музичних художніх шкіл і пту танцювальних гуртків і все буде Рок-н-рол, а гроші можна найти. Хотабыч😎
  • Денис Хворостян

    Ура будет новый ТРЦ
  • Vladimir Nemirovsky

    ТРЦ
  • Юрий Пархомчук

    Варто було б згадати ще,  що років десять тому планувалось віддати будівлю під  реконструкцію для лялькового театру. Але тодішній орендар Маліновський вперся дуже

keyboard_arrow_up