Басейни та сквер хочуть зробити на узбережжі Бугу. Який план змін пляжу Кумбари?

Басейни та сквер хочуть зробити на узбережжі Бугу. Який план змін пляжу Кумбари?
Засмічену ділянку з двома «парасольками» хочуть переробити на сучасний пляж із кафе і басейнами. А ще пропонують побудувати два пірси просто в річці Південний Буг / Фото з панорами Google Maps, автор — Сергій Дзвонко
  • Закинутий пляж, що на правому березі річки біля Київського мосту, пропонують  перетворити на зону відпочинку з алеями, кафе і двома басейнами. 
  • До 7 лютого триватиме громадське обговорення плану благоустрою цієї території. 
  • Розказуємо, що хочуть робити, чи є виконавець цього плану і як надіслати свої пропозиції та зауваження.

У мерії запропонували план змін частини пляжу Кумбари. На ділянці від Київського мосту в напрямку сходів Артинова пропонують створити відпочинкову зону.

Однак цей детальний план ще має схвалити громада. Зокрема, мешканці вулиці Крутий узвіз, адже саме вони стануть сусідами комплексу з басейнами, кафе та поблизу їхніх будинків хочуть побудувати парковку на вісім авто.

Чим забудують узбережжя Бугу і хто буде виконавцем робіт? Розбираємось.

Відео дня

Що хочуть зробити

На сайті міськради 6 січня стартувало громадське обговорення Детального плану території пляжної зони, що на правому березі Бугу, навпроти Бригантини.

На ділянці, площею 57 соток, пропонують створити зону відпочинку. Поблизу дороги на Київський міст пропонують поставити чотири МАФи та побудувати кафе. На узбережжі річки облаштовують пляж з навісами й також спостережною вишкою для рятувальників. Ще пропонують зробити два пірси: найдовший з них, можливо, зможе стати «стоянкою» для катерів й теплоходів.

Найцікавіше з цього плану — ділянка між Крутим узвозом і Південним Бугом. Тут пропонують прокласти пішохідні алеї, висадити нові кущі та дерева, а ще — зробити два басейни з роздягальнями.

Стоянка для автомобілів, за проектом, має бути в кінці вулиці Крутий узвіз. Тут пропонують зробити вісім паркомісць (одне з них має бути для водіїв з інвалідністю).

Зображення у максимальній якості — у кінці сторінки за ЦИМ посиланням. Варто зауважити, що цей детальний план має приставку «1 черга». Враховуючи, що алея прокладена у бік сходів Артинова, то вочевидь 2 черга змін зачепить або вузьке узбережжя правого берега Бугу, або ж увесь парк «Панорама» (розташований між річкою і територією школи №3 - авт.).

Хто будуватиме зону відпочинку

Вочевидь, цей план благоустрою території (після погодження на громадських слуханнях і схвалення міськрадою - авт.) віддадуть приватним фірмам. Але інформації про це на сайті міськради немає.

У оголошенні йдеться, що замовником виготовлення документації є департамент архітектури та містобудування Вінницької міськади. 

У публічній кадастровій мапі, де можна було б знайти дані про власника землі, ця ділянка взагалі не внесена у реєстр. Тож не зрозуміло — чи цей пляж є комунальною власністю, або переданий у приватні руки.

Натомість пляж Хімік та інша частина пляжу Кумбари внесена у реєстр. Ділянки мають рекреаційне призначення

У мерії журналісту розказали, що цей детальний план буде пропонуватися до реалізації приватним фірмам, а наразі немає того виконавця, що побудує пляжну зону.

— Містобудівна документація не прив'язується до виконавця. Бо виконавець може бути сьогодні один, а завтра — вже інший. Тому неважливо хто буде реалізовувати забудову, головне — щоб вона була здійснена в межах затвердженого детального плану території, — пояснив начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування Юрій Самойленко

— Тобто, цей детальний план буде пропонуватися для реалізації інвесторам? — питає журналіст.

— Так. Я б сказав, що це буде концепція, як можна покращити ділянку біля річки. Детальним планом враховано, що більша частина площі ділянки — це саме відпочинкова зона з басейнами, озелененням і пляжем, — відповів Самойленко.

Я маю зауваження. Куди їх надіслати?

Якщо маєте зауваження та пропозиції до проекту плану благоустрою пляжної зони на правому березі Бугу, то можете їх надіслати листом за адресою місто Вінниця, вулиця Соборна, 59, каб. 710; або ж надіслати електронною поштою на адресу [email protected]. На це є час до 7 лютого 2022 року включно.

«У повідомленнях вказуються прізвища, імена, по батькові, місце проживання та ставиться особистий підпис фізичної особи. Юридичні особи подають пропозиції із зазначенням найменування та місцезнаходження юридичної особи. Анонімні пропозиції не розглядаються», — пишуть посадовці в оголошенні до громадського обговорення.

За мерією — лівий берег Бугу

Уже давно відомо, що мерія хоче облаштувати лівий берег Південного Бугу, в межах Вінниці. Про це говорять щонайменше з 2017 року. 

Тут, за міською стратегією Вінниця-2030, має бути 12,7-кілометрова Алея. Її запланували впровадити кількома етапами, протягом наступних десяти років.

І за цим планом, вже у цьому році, під трьома вінницькими мостами — Староміським, Київським та Центральним — повинні бути побудовані пішохідні проходи.

Плюс, ще потрібен 30-метровий міст через Бузьку гавань — приватну пристань, яка знаходиться неподалік від пляжу «Хімік» та має власний маяк.

Про концепцію Алеї 12,7 та етапи її впровадження до 2030 року читайте в цьому матеріалі: Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

 

Читайте також:

Усе майно трьох парків Вінниці коштує 14,6 млн гривень. Чому так дешево?

Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?

Ще 211 млн грн готові витратити на очищення річки Південний Буг. Що зроблять за ці величезні кошти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Ігор Іванович

    Краще б дійсно ще один міст зробили чи лікарню для хворих дітей безкоштовною,,,Немає куда грошей діти?
  • Людмила Столярова

    Місту потрібен міст ще хоча б один , через сильні затори і це потрібно вирішувати уже вчора .Через декілька років автомобілі просто стоятимуть на дорогах замість того щоб рухатись .
  • Володимир Бедрій

    Може пару мостів побудувати?
  • Костя Тынына

    Тобто з дітьми вже хер зайдеш, забор метра три і вхід 200грн.?

    Костя Тынына reply Костя Тынына

    Vladimir Krivdyuk прикинь шо з тебе здеруть 🤔😁😁😁

    Vladimir Krivdyuk reply Костя Тынына

    Костя Тынына для тебе буде 300грн🙃

keyboard_arrow_up