Усе майно трьох парків Вінниці коштує 14,6 млн гривень. Чому так дешево?

Усе майно трьох парків Вінниці коштує 14,6 млн гривень. Чому так дешево?
Велике колесо огляду оцінили в 36 тисяч 828 гривень. Арка Центрального парку коштує 1 тисячу 805 гривень, тоді як її мініатюрна копія вартує 49 тисяч
  • Маєте 36 тисяч гривень? То можете купити колесо огляду в Центральному парку. За менше, ніж 2 тисячі — забрати Арку цього парку.
  • Такі ціни вказав виконком міськради, для передачі комунального майна трьох парків, трьох площ і набережної «Рошен».
  • Кому передали? Навіщо? І звідки такі малі ціни на об’єкти? Розбираємось.

Центральний парк, парк Дружби народів, парк «Хімік», який все ще ремонтують, — усе це було у підпорядкуванні вінницького «Зеленбуду». Восени 2021-го міська рада вирішила передати майно парків та ще кількох площ на баланс новоствореного КП «Дирекція парків та дозвілля».

А чому ж ми згадуємо про це зараз? А тому, що нещодавно в рішення мерії внесли зміни. У ньому йдеться, що майно парків і площ у середмісті коштує 48,3 млн грн. Найцікавіше — у деталях: наприклад, 27-метрове колесо огляду в Центральному парку оцінили у 36 тисяч гривень.

Навіщо передали майно від одного КП до іншого? І чому воно таке дешеве?

Відео дня

«Молоді хлопці хочуть зробити все по-новому»

— Ми вже три місяці маємо нового управителя, нове рішення — це так, правки. Увесь персонал, який обслуговував Центральний парк, працює, як і працював раніше. Ми просто тепер не маємо відношення до «Вінницязеленбуду», — сказав директор Центрального парку імені Леонтовича Юрій Приймак.

— У роботі щось змінилося через нового управителя? — спитав журналіст.

— Пройшло мало часу, щоб відбулися якісь глобальні зміни. Але різниця вже відчувається: молоді хлопці хочуть зробити все по-новому, мають багато планів. Усе буде реалізовуватися, але не швидко, — відповів Приймак.

До свят у Центральному парку, традиційно, почало працювати зимове містечко із луна-парком / Фото: vmr.gov.ua

Чому ж передали майно від одного комунального підприємства до іншого? Юрій Приймак відповів так: «щоб покращити роботу». Його колишній начальник, директор «Вінницязеленбуду» Ігор Любовський відповів, що «не вникав у це питання». 

— Тобто, вам поставили завдання передати майно парків, і ви його просто виконали? — уточнив журналіст.

— Так точно, — коротко відповів Ігор Любовський.

Про малі ціни за атракціони

Отож, рішення виконкому міськради №3242 від 23 грудня — це уточнений список майна, який передають на баланс «Дирекції парків та дозвілля» від «Вінницязеленбуду». Загальна вартість майна — 48 млн 369 тис. грн. 

У список входять майно Центрального парку, парку «Дружби народів», парку «Хімік», набережної «Рошен» (без фонтану), площі Європейської, площі «Ліверпуль» та об’єкти, що знаходяться на площі з пам’ятником Тарасу Шевченку (перед Краєзнавчим музеєм).

У переліку майна найцікавішим є вартість деяких об’єктів. Наприклад, Велике колесо огляду оцінено в 36 тисяч 828 гривень. Арка Центрального парку коштує 1 тисячу 805 гривень, тоді як її макет, що розміщений на території «Міні-Вінниці» вартує 49 тисяч. Усі 201 лавка, що розташовані у парку — 72 тисяч гривень загалом.

Як так може бути, що колесо огляду оцінено у 36 тисяч гривень? З цим питанням звернулися до людини, що складала текст рішення про передачу майна парків.

— Така мала ціна, бо переоцінка майна не проводилася вже багато років. Майно залишається у комунальній власності, власником комунальних підприємств є Вінницька міська рада, тому робити дооцінку просто немає сенсу. Це ж будуть витрати бюджетних коштів на незалежну оцінку. Якщо ж мова йде про продаж на аукціоні, то тоді потрібна переоцінка до ринкової вартості, — пояснила Ніна Поліщук, головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку та фінансової звітності департаменту комунального господарства і благоустрою міськради.

Щодо іншого майна, то пам’ятник Григорію Артинову біля Вежі оцінений у 82 тисячі гривень; композиція «The Beatles» на площі Ліверпуль — 1,7 млн грн; а плитка, якою вимостили площу перед Краєзнавчим музеєм мала первісну вартість понад 1 млн грн.

Що відомо про «Дирекцію парків»

Новий управитель майна «Зеленбуду» — не є прозорим комунальним підприємством. Контактів «Дирекції парків та дозвілля» немає на сайті міськради, а ті номери, що є в реєстрах — належать колишній директорці КП Галині Лисій.

— Я не знаю, чому мій номер досі вказаний, як контактний. Мені часто дзвонять і питають про підприємство, відношення до якого я вже не маю. Якщо вдасться зв’язатись — попросіть керівництво видалити мій номер телефону, — каже екс-директорка підприємства Галина Лиса.

Що ж, власне, відомо про КП «Дирекція парків та дозвілля територіальної громади»? Opendatabot дає короткий звіт:

  • створено у 2013 році, на базі КП «Вінницько-Хутірське» Вінницько-Хутірської сільради;
  • нині засновником на 100% є Вінницька міська рада. Статутний капітал — 10 тисяч гривень;
  • основний вид діяльності — «93.21 Функціювання атракціонів і тематичних парків»;
  • за 2020 рік комунальне підприємство заробило нуль гривень.

Комунальне підприємство витрачає кошти бюджету, і в останні два місяці 2021-го провела 16 закупівель на загальну суму 172 тисячі гривень, повідомляє clarity-project.info.

«Дирекція» закуповувала електроенергію та її розподіл (98 тис. грн загалом); замовляла топографо-геодезичні роботи (31,2 тис. грн) та юридичні консультації (17 тис. грн). 

Закупівля чи ремонт атракціонів або ж іншого майна для парків, — на це «Дирекція» не проводила тендерів у ProZorro.

Раніше, нагадаємо, ми розказали про новий мікрорайон, який побудують біля Центрального парку.

 

Читайте також:

Що не так з центром Вінниці — про дерева, публічні простори та кінозал «Росія»

Відкривали, закривали та зносили: головні події цього року у розбудові міста

Десятий мікрорайон Вінниці. Як хочуть змінити план масштабної забудови?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Вадим Горшков

    Кто-то из верхов лапу хочет наложить и еще жилой комплекс построить
  • Тетяна Ніколюк-Гарда

    Вартість однієї лавки, згідно розрахунків - 358 грн.
    Чого ж тоді на ремонт лавки а Парку Дружби Народів пару років тому в ділили аж 6 тисяч гривень?

    Сергей Фокин reply Тетяна Ніколюк-Гарда

    Тетяна Ніколюк-Гарда маргунову нужно было ехать на отдых вот и цена такая ))
  • Alina Anna

    То якась гра " Монополія" виходить
  • Валентина Каранчук Терук

    Ось добавлять пенсіі то й купл
    ю...

keyboard_arrow_up