Відкривали, закривали та зносили: головні події цього року у розбудові міста

Відкривали, закривали та зносили: головні події цього року у розбудові міста
  • Старт та фініш кількох великих реконструкцій. Відкриття та закриття важливих для містян культурних просторів. Знесення легендарного вінницького готелю та рішення про будівництво нового мікрорайону. Пригадуємо, що відбувалося у галузі містобудування у 2021-му.

Після тривалої реконструкції у Вінниці нарешті відкрили спортивний комплекс «СКА». Щоправда, тепер він називатиметься «Аква-Він». На новий комплекс витратили понад 80 мільйонів гривень. Більша частина з них, а саме 61 мільйон, з бюджету міста. 

Новий мультиспортивний комплекс включає 25-метровий басейн, залу для занять волейболом, баскетболом, гандболом та футзалом. Також там є зала для єдиноборств, атлетична зала, кімнати для тренерів, фудкорт тощо. Більше про сьогоднішнє відкриття «Аква-Він» читайте ТУТ.

З нагоди відкриття мультиспортивного комплексу, пригадуємо десяток інших важливих подій та проєктів Вінниці за 2021 рік, що пов'язані з будівництвом та архітектурою.

Відео дня

Реконструкція Батозької

З 1 листопада Батозьку закрили на реконструкцію. Після її завершення вулиця матиме дві оновлені смуги для руху автомобілів, а також дві оновлені колії. Крім того, замінять усі інженерні мережі, тротуари та вуличне освітлення, постелять газони, висадять дерева, буде закладена технічна можливість для запуску тролейбусів через цю вулицю.

Трамваї, що раніше їхали до залізничного вокзалу, до кінця проведення робіт курсують лише до Муніципального ринку. Автобуси, маршрутки та приватний транспорт мають тепер їхати в об’їзд вулиці. Загалом на реконструкцію Батозької збираються витратити 175,6 мільйона гривень. Роботи триватимуть до 31 липня 2022 року.

Аеропорт «Вінниця»

У вересні цього року на довгоочікувану реконструкцію летовища з держбюджету направили перші 135 мільйонів гривень. Наразі в аеропорту ведеться реконструкція злітно-посадкової смуги. 

 

Паралельно реконструкції «злітки» має проводитися й реконструкція аеровокзалу.  Пропонований розмір приміщень, що будуть складатися з внутрішньої та міжнародної зони авіасполучення. Загальний кошторис робіт по аеродрому становить 1,5 мільярда гривень. Завершити усі роботи мають до кінця 2023 року.

Знесення «Південного Бугу»

Восени розпочався демонтаж готелю, який проіснував у Вінниці 50 років. Наразі цей процес на завершальному етапі — на місці колишнього готелю дотепер височить тільки один клаптик будівлі на кілька поверхів. Невдовзі зникне й він. 

До знесення «Південний Буг» тривалий час перебував у занедбаному стані. На його місці за кілька років з’явиться мультифункціональний житловий комплекс «Богун Сіті». Це буде чотири скляні вежі, поєднані між собою. У них розташуються бізнес-центри, готель, житлові апартаменти тощо. Заявлена поверховість комплексу: 10, 14, 17 та 21 — остання, до слова, стане найвищою будівлею у нашому місті. 

Ремонт Київського мосту

Реконструкція цього об’єкту почалася у 2017 році, проте її відголос можна бачити дотепер: то підрядники тротуари не зробили належним чином, то вандали нічну підсвітку мосту вкрали, тепер вже нові підрядники наносять захисне покриття на опори споруди. За додаткові 9,4 мільйона гривень з міського бюджету (1,6 мільйона вже заплатили).

У підсумку маємо, що за майже п’ять років робіт, реконструкція шляхопроводу обійшлася місту у 75 мільйонів 199 тисяч гривень. До цієї суми ще варто додати залишкові 7,78 мільйона, що їх місто заплатить нинішньому підряднику.

Вінницький туристичний хаб

Орієнтовно в цьому місяці має завершитися реконструкція будівлі на Соборній, 89, що в ній наступного року розпочне працювати найбільший в Україні ТурХаб. На першому поверсі там діятиме інфоцентр, де гості міста отримуватимуть детальну інформацію про туристичні цікавинки нашого міста й області. 

Другий поверх віддадуть під офіси працівників департаменту туризму й маркетингу. На третьому з’явиться коворкінг для людей й компаній, що дотичні до туризму. Крім того, у хабі будуть зали для проведення конференцій, лекцій та інших навчальних заходів з туризму. Ще на першому поверсі запланована кав’ярня з літньою терасою та магазин сувенірів. Вартість робіт обійдеться місту в 13,3 мільйона гривень.

Парк Хімік

Реконструкція парку на Замості розпочалася цієї весни. У ньому замінили інженерні мережі, облаштували пішохідні алеї, встановили ліхтарні стовпи та завершили роботу над муляжем фонтану. У перспективі він зможе працювати.

У планах завершити будівництво майданчику для вигулу собак. На головній локації, що біля альтанки, сформують гумовий пагорб, поставлять лаву «добросусідства», на якій одночасно можуть сидіти багато людей та облаштують сцену «міні-театру». Проєктом передбачені дитячі та спортивні майданчики, 88 лавок, висадка дерев тощо. Реконструкція триватиме до квітня наступного року. Загальна сума витрат складе 20 мільйонів гривень.

Сабарівське шосе

Капітальний ремонт Сабарівського шосе також розпочали навесні цього року. Загалом відремонтували ділянку завдовжки 1540 метрів. На шосе з’явилися мережі зливної каналізації, відеонагляд, нове дорожнє покриття, велосипедна доріжка та тротуари для пішоходів.

Вартість усього проєкту склала 48 мільйонів 241 тисячу гривень. Підрядником на цей об’єкт стало товариство «Шляхбуд». На рахунку компанії реконструкція Замостянської та однієї з черг проспекту Космонавтів. 

Технопарк «Кристал»

Масштабну реконструкцію цього об’єкту розпочали влітку. За кілька років місце має стати магнітом для креативної молоді. Інноваційно-технологічний парк займатиме три поверхи. У старій будівлі «Кристалу» демонтують практично всі зношені конструкції: покрівлі, перегородки, підлоги. 

Натомість укріплять фундамент та влаштують монолітні залізобетонні перекриття, замінять дах на мембранний, та змонтують колони. На ці роботи планують витратити 23 мільйони гривень. З них 8,5 мільйонів буде з бюджету міста, решту залучать з держбюджету.

Новий мікрорайон

Між Кореєю та Центральним парком планують побудувати новий мікрорайон. На території у вісім гектарів, що раніше там розташовувався завод «Керамік», розмістять дев’ятнадцять будинків, школу, дитячий садок та спортивні майданчики. Тролейбусне депо, що нині там знаходиться планують перемістити на вулицю Гонти. 

Громадські обговорення майбутнього мікрорайону запам’яталися тим, що супротивники забудови звинуватили забудовника в залученні «тітушок». Коли мають розпочатися практичні роботи над будівництвом — наразі невідомо. 

Кінотеатр імені Коцюбинського

Від початку місяця не працює найстаріший кінотеатр Вінниці. На момент закриття, 30 листопада 2021 року, він функціонував 90 років. Заразом перестав існувати й вінницький «Експоцентр» — працював 25 років. На їх місті має з’явитися Business hub.

Попередньо відомо, що хаб матиме офісні приміщення та коворкінг, але основним призначенням хабу стане надання консультаційних послуг малому та середньому бізнесам: з питань оподаткування, бухгалтерії, бізнес-планування тощо. Зовнішній вигляд будівлі має зберегтися. У приміщеннях кінозалів планують проводити презентації та конференції. Облаштують операторську для двох перекладачів. Відкриють кафе. Вартість виготовлення проєктно-кошторисної документації з реконструкції будівлі складає 520 000 гривень. 

Читайте також:

Напівзруйновані та відреставровані: як виглядають п’ять найстаріших будівель центру Вінниці

Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up