Реконструкція «Хіміка». Що вже зробили і мають доробити за 20 мільйонів гривень?

Реконструкція «Хіміка». Що вже зробили і мають доробити за 20 мільйонів гривень?
Будівельники завершують реставрацію вхідної групи парку / Фото: vmr.gov.ua
  • Реконструкція парку на Замості розпочалася цієї весни. 
  • Робітники з фірми «Рослана» завершують будівництво фонтану, влаштовують бігову доріжку та пішохідні алеї, встановлюють опори під світильники. На завершальному етапі — реставрація альтанки і вхідної групи.
  • Що є в планах робіт, на які витрачають близько 20 мільйонів гривень з бюджету міста? Та коли відкриють оновлений парк?

Цієї весни стартувала реконструкція парку «Хімік». Цьому передували спроби передати зелену зону під храм православної церкви Київського патріархату та кілька серій громадських слухань. 

З 2018 року тривали обговорення, щоб розібратись, що хочуть бачити в парку місцеві жителі. А потім витратили час на архітектурний конкурс, розробку концепції оновлення парку і виготовлення проекту.

Реконструкція все ще триває, хоча обіцяли завершити роботи до Дня міста-2021. Що відбувається «за парканом»?

Відео дня

Замість фонтану — муляж

У Вінницькій міськраді прозвітували, що будівельники з приватного підприємства «Рослана» завершують реставрацію вхідної групи та альтанки. До слова, це та сама альтанка, яка багато років стояла іржавою та не мала підлоги.

Нині тривають роботи по влаштуванню фонтану. З проектної документації бачили, що чашу фонтану засиплять галькою, і він працювати — не буде.

— Так, за проектом, це має бути муляж, — каже директор департаменту комунального господарства і благоустрою міськради Юрій Семенюк. — Але до нього прокладають футляри, щоб зробити комунікації до фонтану — підвести світло, водогін тощо. У разі дофінансування цього проекту фонтан буде працюючим. Тобто, поки що планується, що це буде муляж, а якщо проект змінять — це буде діючий водограй.

Десятки лавок, ліхтарів та нових дерев

На центральній алеї будівельники викладають плитку. Контури бігової доріжки вже сформовані, залишилося тільки укласти гумове покриття.

Подбали і про освітлення: в парку встановлюють опори під світильники, яких тут має бути більше півсотні одиниць різного типу.

Надалі робітники візьмуться за будівництво майданчику для вигулу собак. На головній локації, що біля альтанки, сформують гумовий пагорб, поставлять лаву «добросусідства», на якій одночасно можуть сидіти багато людей та складуть сцену «міні-театру». Проектом передбачені дитячі та спортивні майданчики, 88 лавок, висадка дерев та різнотрав’я і багато іншого.

Коли закінчать реконструкцію

За календарним планом робіт, реконструкція має тривати до квітня 2022 року. Конкретні строки здачі об’єкта та чи змінилися вони через теплий жовтень-листопад — в мерії не повідомляють.

Загальний кошторис проекту — 20 млн грн. Цікаво те, що до співфінансування робіт долучилися німці з урядової організації GIZ, в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст України». А саме дали 50 тисяч євро. І, зокрема, у «Хіміку» стоять ліхтарі з Німеччини.

Запрошують на екскурсію «Хіміком»

Поставити питання розробникам проекта і виконавцям реконструкції парку «Хімік» можна буде завтра, 6 листопада. 

О 12.00 в парку будуть автори ідеї та проекту — Євген Чернат, Ганна Чернат та Дар’я Боровик; представники департаменту комунального господарства і благоустрою міськради, представники генпідрядника реконструкції з приватного підприємства «Рослана».

Раніше, нагадаємо, розповіли як за три роки і понад 68 мільйонів перебудували «СКА».

 

Читайте також:

Поставили паркан і повісили риштування. Що відбувається під Київським мостом?

Частину «Південного Бугу» вже розібрали. Від старого готелю скоро нічого не залишиться

Хто віддав землю на Бригантині під забудову ТРЦ? Ми дізнались

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up