Поставили паркан і повісили риштування. Що відбувається під Київським мостом?

Поставили паркан і повісили риштування. Що відбувається під Київським мостом?
Підрядник дороблює ті роботи, які відмовилися виконувати попередні виконавці. Реконструкція Київського мосту триває періодами, останні п'ять років!
  • З Бригантини на пляж «Хімік» тепер не пройти під Київським мостом. Територію огородили, працюють будівельники.
  • Роботи узгоджені з міською владою. І за сприятливої погоди підрядник впорається до кінця 2021 року.
  • Що мають зробити? І ще ми згадуємо події п’ятирічної (!) реконструкції мосту на Чорновола та розповідаємо, куди зникла синя підсвітка.

Прохід під Київським мостом, з боку вулиці Чорновола, огородили. Навколо шляхопроводу ходять робітники в касках і робах.

У департаменті капітального будівництва міськради журналісту пояснили, що нині тривають завершальні роботи з реконструкції Київського мосту, яка почалася ще в 2017 році.

— Залишилося тільки нанести захисний шар покриття на бетонні конструкції під мостом. Роботи триватимуть до кінця 2021 року, якщо будуть сприятливі погодні умови. Перекриття Київського мосту не планується, — розповів директор департаменту капітального будівництва Ігор Откидач.

Відео дня

Забетонуємо і пофарбуємо

Поговорили з будівельниками, які зараз пораються під мостом. Представник компанії-підрядника «В-Білдінг Груп», який назвався Іваном, розповів, що люди виконують підготовчі роботи.

— Помили підпірні стінки, зачистили їх від рослин. Готуємо поверхню для бетонування. Маємо укріпити конуси шаром бетону 12 сантиметрів товщиною, — розказує чоловік. — Попередній підрядник почав це робити, але цей вид робіт не завершив.

Під мостом повісили риштування, на яких працюватимуть висотники. Арки, балки та опори шляхопроводу зашпаклюють, покриють грунтовкою та пофарбують.

— Міст буде пофарбований у колір бетону. Чи має ця фарба захисні властивості? Я цього вам точно не скажу. Але ми діємо за тією проектно-кошторисною документацією, яку підготував проектант і яку замовляла міська влада, — пояснив представник компанії «В-Білдінг Груп» Іван.

Суд з колишнім підрядником

Міст на Чорновола наче «проклятий». Його реконструкція триває періодами протягом останніх п’яти років! І під час цього терміну було все: суд з підрядником — невдалі пошуки нового виконавця робіт — кримінальні справи за нібито «розкрадання бюджетних коштів», які закінчилися нічим.

Реконструкції мосту на Чорновола / Фото з архіву «20хвилин»

Товариство «МСУ-2» виконувало реконструкцію мосту протягом 2017-2018 років та освоїло 68 мільйонів гривень. За ці гроші міст укріпили, розширили тротуари, зробили нову дорогу, освітлення та багато іншого. Але не завершили захисне покриття відремонтованих опор і тротуарів, які потріскалися у 2019 році.

Обдертий тротуар / Фото зроблено 1 червня 2020-го

Мерія відмовилися приймати тротуари такої якості, а підрядник — усувати пошкодження. У результаті дві сторони звернулися до Господарського суду, де через дев’ять місяців розгляду справи вирішили розірвати угоду. Позов міськради задовольнили частково. 

Подробиці в матеріалі: Мерія перемогла у суді по Київському мосту: договір з підрядником розірвали, але гроші не повернули

Невдалі тендери, або нікому не потрібен міст

Однак «епопея» з незавершеним Київським мостом на цьому не закінчилася. Щоб обрати нового виконавця робіт міська влада тричі (!) у 2020 році проводила тендер у ProZorro.

Перша (в лютому) і друга спроба (в березні) виявилися невдалими: на тендер не було претендентів, ніхто не хоче ремонтувати Київський міст. Спроба №3 у травні була скасована вже самим замовником: департамент капбуду відхилив пропозиції двох претендентів. Товариство «Міст Інжінірінг» не відповідає умовам тендерної документації, а ДП «Граніт Україна» — має неповний пакет документів до пропозиції. 

Останню компанію на тендер №4 запросив вже сам департамент капітального будівництва. Ремонт тротуарів і нанесення захисного покриття на увесь міст «Граніт Україна» погодилася зробити за 13 мільйонів 658 тисяч гривень.

Початок робіт з ремонту тротуарів / серпень 2020-го

Минулого літа робітники перекрили шляхопровід для пішоходів та почали працювати над ремонтом тротуарів. Але доробити все не зуміли. Причина — розірвали договір, бо компанія «Граніт Україна» запросила більшу суму за роботи. У міста не було можливості збільшити фінансування. З 13 мільйонів підрядник отримав тільки 3,7 млн грн.

Що відомо про «В-Білдінг Груп»

Отож, завершення робіт по Київському мосту доручили вінницькій компанії «В-Білдінг Груп». Фірма погодилася виконати всі роботи під мостом за 9,4 мільйона гривень.

Ця компанія була зареєстрована у 2016 році та має основний вид діяльності — «Організація будівництва будівель». Директором підприємства є Валерій Яцковський. Він ж володією 25% фірми. Решта власників — це Віталій Чорний, Іван Берестовський, Володимир Андрусенко.

Завершення реконструкції мосту на Чорновола — це єдиний тендер, в якому взяла участь і перемогла «В-Білдінг Груп». Раніше у Вінниці ця компанія нічого не ремонтувала за бюджетні гроші.

Підсвітка Київського мосту. Де?

Наприкінці 2018-го шляхопровід обладнали підсвіткою. Під дорогою, вздовж опор протягнули світлодіодну підсвітку та увімкнули потужні ліхтарі, які світили на нижню частину мосту.

Фото з фб-сторінки мера Вінниці Сергія Моргунова

«Оновлений Київський міст — у синьому сяйві! Сучасна підсвітка додасть колориту та настрою до свят», — писав у своєму фб-акаунті міський голова Сергій Моргунов.

Але синє сяйво було недовготривалим. Вже у 2019 році частину дротів вирвали і викрали, ліхтарі побили та висмикнули світлодіолну стрічку, яка валялся під опорами.

Екс-керівник департаменту капбуду Ігор Кравець розповідав, що про цей вандалізм їм відомо. А підряднику вже доручили відновити обладнання, відповідно до гарантійних зобов'язань.

Але нинішній директор департаменту капітального будівництва Ігор Откидач розповів, що ліхтарі так і не полагодили.

— Є заява в поліцію, що підсвітку обікрали. Наразі, наскільки мені відомо, триває розслідування, — розказав Откидач.

Обрізки дротів та короба щитків демонтував з підпірних стінок мосту підрядник ремонту. Кажуть, що прибрали це обладнання, щоб не заважало під час фарбування опор.

Україну і Молдову, нагадаємо, на Вінниччині сполучатиме новий міст

 

Читайте також:

Дім, де у Вінниці «житиме» туризм, відремонтують в грудні. Що там буде?

За 1,5 мільярди гривень і два роки планують повністю оновити аеродром Вінниці

Які об’єкти у Вінниці стануть «Великим будівництвом» президента Зеленського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Поліщук

    Нарешті монтують нові фігурки тваринок!
  • Читач42

    моргун моргнув  вор скумекав.

keyboard_arrow_up