За 1,5 мільярди гривень і два роки планують повністю оновити аеродром Вінниці

За 1,5 мільярди гривень і два роки планують повністю оновити аеродром Вінниці
Будівельна техніка зрізає верхній шар злітно-посадкової смуги. Генеральним підрядником робіт є маріупольська фірма «Шляхове будівництво «Альтком» / Фото: vmr.gov.ua
  • На вінницькому летовищі кипить робота. Будівельники розбирають «злітку», готуються до монтажа бетонного заводу, щоб до кінця 2023 року повністю оновити аеродром.
  • Що передбачено зробити на 1,5 мільярда гривень? Хто робить реконструкцію? Та для чого місто планує реконструкцію будівлі аеропорту?

До старту реконструкції «злітки» місто пройшло всі дозвільні процедури, розробило проект і обрало генпідрядника. Держава перерахувала перші 135 з 604 обіцяних мільйонів гривень. Загальний кошторис робіт по аеродрому становить 1,5 мільярда гривень, про що повідомляє Вінницька міська рада.

На летовищі працюють цивільні й військові

— Сума в 1,5 мільярди гривень розрахована на дві черги, і це не лише на ремонт злітно-посадкової смуги. Це розширення самої смуги, водовідведення, світлосигнальна система, огородження території всього аеропорту. Також це радіонавігація, яка теж буде фінансуватися за рахунок державного бюджету. Те, що буде фінансуватися за рахунок міського бюджету, – реконструкція аеровокзалу, — повідомив міський голова Сергій Моргунов.

Генеральний підрядник — маріупольська фірма «Шляхове будівництво «Альтком» — вже завершив фрезерування перону та виконав фрезерування 800 метрів погонних злітно-посадкової смуги. Робітники демонтували 400 квадратних метрів аеродромних плит. Завезено складові бетонного заводу.

Відео дня
Мер Вінниці Сергій Моргунов (по центру), голова облради Вячеслав Соколовий (ліворуч), голова ОДА Сергій Борзов (праворуч) провели спільний огляд початку реконструкції летовища / Фото: vmr.gov.ua

Військові проводять демонтаж світлосигнального обладнання. Ведеться заготівля сипучих матеріалів. На цьому тижні заплановані поставки арматури та матеріалів для робіт з облаштування дренажної системи та водовідвідних колекторів.

— Ми б почали роботи раніше, гроші були, але вінницький аеропорт має подвійне призначення: військове і цивільне. Транспортна авіація готувалась до параду на 30-річчя незалежності, тому нам не давали розпочати роботи, — сказав голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. — А кошти, які передбачені на цей рік, будуть освоєні – підрядник пообіцяв. На наступний рік також, згідно з графіком, будуть передбачені гроші. Це особиста обіцянка Президента України Володимира Зеленського, що у бюджеті будуть кошти на ремонт злітно-посадкової смуги вінницького летовища.

Збільшать ширину смуги і перону

З 2022 року передбачено влаштування верхнього шару покриття штучної злітно-посадкової смуги, реконструкцію водостічної системи та очисних споруд, монтаж світлосигнального обладнання. Також у планах на наступний рік – реконструкція мереж електропостачання, зв'язку, засобів метеорологічного забезпечення, радіотехнічних засобів посадки.

На летовищі чимало будівельної техніки / Фото: vmr.gov.ua

Довжина «злітки» — 2,5 кілометри і такою вона залишиться після завершення усіх робіт. А от ширину смуги збільшать з 42 до 48 метрів. Також існуючий перон підлягає розширенню, щоб на ньому могли безпечно розміщуватись й самостійно маневрувати повітряні судна і перонна техніка.

— Переконаний, що тільки завдяки такій консолідованій роботі органів місцевої, обласної і державної влади можна буде вирішити всі завдання, щоб до кінця 2023 року ми могли ввести в експлуатацію в комплексі і аеровокзал, і злітно-посадкову смугу, та розпочати роботу різних напрямків польотів літаків, — підкреслив мер Вінниці Сергій Моргунов.

Паралельно — реконструкція аеровокзалу

Щодо будівлі аеропорту, то на її реконструкцію запланували витратити 300 мільйонів гривень. Планується розділити приміщення на два сектори для можливості одночасного обслуговування міжнародних та внутрішніх рейсів. 

Розрахункова пропускна спроможність терміналу після реконструкції має досягти 480 пасажирів на годину, з яких: 380 пас/год – сектор міжнародних рейсів та 100 пас/год – сектор внутрішніх рейсів.

За міжнародною практикою буде розділено по поверхах зони прильоту та вильоту: приліт на першому поверсі, а зона вильоту — на другому. 

— Новий аеропорт — це нові можливості як для міста Вінниці, так і для всієї Вінницької області в цілому, — каже голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий. — Я думаю, що така масштабна комплексна реконструкція дасть можливість нашому аеропорту бути одним з важливих транспортних вузлів у центральній частині України і навіть у північних районах Молдови. Адже коли летовище працювало, то ми бачили певну зацікавленість з тих закордонних регіонів.

Фрезування злітно-посадкової смуги / Фото: vmr.gov.ua

Отже, за сприятливих умов, через два роки, у 2023-му, заплановано, що Вінниця матиме повністю модернізований сучасний міжнародний аеропорт, що відповідатиме вимогам авіаперевізників та забезпечуватиме комфорт і безпеку для пасажирів.

 

Читайте також:

Дім, де у Вінниці «житиме» туризм, відремонтують в грудні. Що там буде?

Які об’єкти у Вінниці стануть «Великим будівництвом» президента Зеленського

Новий міст, BOGUN, ремонти вулиць. ТОП-10 проектів, які змінять «обличчя» Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач34

    как пилят то. янек по сравнению с нынешними - мальчик в грязных штанишках
  • Читач55

    кто нибудь может сказать, на кой он нужен ??? чтобы раз в неделю, в лучшем случае летал какой--нибудь чартер в Египет или Турцию..??? Нормальные авиакомпании из Винницы летать не будут ( "нормальные" - это те, у котрых авиапарк не один-два самолета ), на чудо перевозчиках , типа какого-нибудь "Ух-ты -эйр" с 30-летним самолетом желающих будет на один рейс за все лето..Рейсы, типа, на Киев уже попробовали, никому практически это не надо у нас в городе..Так для чего вбухивать такое бабло в то, что через 10 лет превратится опять в заросли и разруху??? Попиариться на "будивництве", отмыть деньги, пиар перед выборами, встретить раз в два года очередного преЗЕдента ??? Лучше бы эти 1.5 лярда выделили на что-то действительно нужное для области или города...Реально куча безмозглых людей пытается править народом...

    USA UNITED STATES OF AMERICA reply Читач55

    Летали раз в неделю 30ти летнии борты как раз из-за х... полосы, представители лоукост компаний сказали будет полоса будем летать, а то пишешь лишь бы написать всякую дичь

    Шумило Роман reply Читач55

    все будет была бы полоса не знаешь не пи,,,,,,
  • Ruslan Fawkes

    Як безбожно крадуть
  • Читач42

    1,5  лярда в никуда  или чтобы  иудеи  прямували  до умони. а  заводы строить  мосхов не  хватает. это колониальня хунта.

    Ols Kat reply Читач42

    Вы так говорите как будто иудаизм это что-то плохое

    Читач42 reply Ols Kat

    иудеи одни  из  тех  кто спонсировал  наполенонвские  войны и расточители имено  изза  этого их ненавидят просто надо читать историю .и тогда на многие  вещи откроются глаза.а насчет  аэропорта  я на  100 % уверен  что его строят  из-за  хасидов.кот.едут в  умонь.эта хунта  при власти ищет не  длинную перспективу заводы и фабрики  а  сиюминутную наживу.именно поэтому они продались амерам.

    Ols Kat reply Читач42

    Некоторые иудеи спонсировали какие-то войны. Но это не потому что они были иудеи. Это потому что они были негодяи

keyboard_arrow_up