Новий міст, BOGUN, ремонти вулиць. ТОП-10 проектів, які змінять «обличчя» Вінниці

Новий міст, BOGUN, ремонти вулиць. ТОП-10 проектів, які змінять «обличчя» Вінниці
  • До Дня Вінниці, який святкуватимуть 10-11 вересня, вирішили пригадати, які об’єкти змінять «обличчя» міста. 
  • У тексті склали два списки — ті проекти, що зроблять в найближчі роки і ті об’єкти, що готуватимуть аж до 2030 року.
  • А у кінці матеріалу пропонуємо проголосувати за проект, який вам подобається найбільше.

Попри коронавірусну пандемію місто стрімко розвивається: ремонтують дороги, зводять дитсадки, реконструюють лікарні. А з іншого боку, в місті розбудовують торгові центри та нові житлові висотки, на надлишок чого нарікають вінничани.

Вирішили скласти список проектів, які, на нашу думку, вплинуть на сучасний вигляд Вінниці.

Добудують в цьому році

«СКА». Реконструкція спорткомплексу на Янгеля, 48, що тривала останні три роки, наближається до фінішу. Комплекс отримав нове ім’я — «Аква-Він». Об’єкт готовий на 92%, про що повідомив директор департаменту капітального будівництва Ігор Откидач.

Відео дня

На першому поверсі буде діяти атлетичний зал, влаштують зал для боротьби, зону очікування та рецепцію. 

Ще один зал одразу для чотирьох видів спорту — гандбол, футзал, волейбол і баскетбол — діятиме на другому поверсі споруди. Там же розташований басейн, розмірами 25 на 14 метрів. До нього влаштували дві вишки, чого немає жодних з міських басейнів.

Третій поверх спорткомплексу передбачений під трибуни і технічні приміщення. Будівельники також роблять сквер перед «СКА». А уся місцина стане доступною для людей з інвалідністю. Зокрема, людина на візку зможе користуватись всіма благами спорткомплексу без сторонньої допомоги.

Загальна ціна реконструкції — 81,6 млн грн. Відкриття комплексу для відвідувачів — вже цієї осені.

Парк «Хімік». Також цієї осені мають доробити зелену зону на Замості. Парк «Хімік», між вулицями Некрасова - Героїв Крут - Петра Запорожця, має територію 2,4 гектара. Тут облаштують освітлення, встановлять 20 камер відеоспостереження, 88 лавок і велопарковку. 

Ще поставлять нові дитячі, спортивні майданчики; буде зона для вигулу собак, громадська вбиральня тощо.

У парку поставили опори, викладають плитку на головній алеї / Фото Віталія Мельника

Загальний кошторис проекту — 20 млн грн. Цікаво те, що до співфінансування робіт долучилися німці з урядової організації GIZ, в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст України». А саме дали 50 тисяч євро. І, зокрема, у «Хіміку» стоять ліхтарі з Німеччини.

Новий корпус лікарні швидкої меддопомоги. Для лікарні швидкої допомоги на Київській,68 побудували ще один корпус. На п’ятий рік будівництва завершили основні будівельні роботи.

Зараз ремонти тривають всередині та закуповують медичне обладнання. Особливість нового корпусу в тому, що машина «швидкої» зможе заїжджати на перший поверх будівлі, в якій діятиме відділення екстреної меддопомоги з операційним блоком і реанімацією. Розраховано, що в споруді буде 24 ліжкомісця для пацієнтів.

Загальний кошторис проекту — 270 мільйонів гривень. Оновлений медзаклад планують відкрити у 2021 році.

Данила Нечая. А ще у цьому році планують завершити оновлення головної магістралі на Старому місті. Капітальний ремонт відрізку вулиці від Московської до Брацлавської робить товариство «Шляхбуд».

Крім заміни дорожнього покриття і тротуарів там поставлять нові світлофори, камери відеонагляду, висадять дерева і зроблять велодоріжки. 

Загальний кошторис проекту — 78,3 млн грн. Основні роботи, за договором, мають виконати до кінця листопада 2021 року.

У планах на наступні роки

Батозька. У найближчій перспективі мерія планує виконати реконструкцію вулиці Батозької (колишня Кірова). Перероблять колії, дорогу і тротуари на ділянці від вулиці Янгеля до проспекту Коцюбинського. Зроблять нове освітлення, поставлять світлофори та камери відеонагляду.

Подбають і про зелені зони — на Батозькій висадять газони та нові дерева, серед яких є сосна чорна (12 штук); клен Фрімена (32 саджанці); сумах (20 шт); клен псевдоплатановий (30 шт.); лапина вузькокрильна (29 шт.); акація шаровидна (25 шт.); гладія звичайна (12 шт.).

Кошторис проекту — понад 178 млн грн. Орієнтовний строк виконання робіт — до жовтня 2022 року. Конкретна сума і терміни реконструкції будуть визначені в договорі з підрядником, якого ще не обрали.

Площа Привокзальна. У 2022 році планують розробити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію площі Привокзальної.

Площу перед Залізничним вокзалом поділять між лініями громадського транспорту.  За півсотні метрів від головного входу зупинятиметься трамвай. Планується, що саме рейковий транспорт (дві лінії) буде найближчим до вокзалу. Потім, платформи розставлять у такій послідовності: тролейбус, автобус, таксі та смуга для приватного транспорту. А поблизу ТЦ — дві лінії приміського автобусу.

Ще перед Залізничним вокзалом хочуть зробити трамвайне кільце. А на місці нинішнього розворотного кола — багаторівневий паркінг на 300 авто. На самій Привокзальній площі залишиться близько 25-30 паркомісць для автомобілів.

Щоб Привокзальна не була виключно асфальтовим полем, фахівці пропонують поставити криті зупинки для очікування транспорту, висадити близько сотні нових дерев, збільшити пішохідні тротуари (на 20% за рахунок компактних платформ), поставити нові світильники.

Кошторисна вартість і терміни реалізації проекту — поки невідомі.

Проспект Коцюбинського. «Хребет» Замостя докорінно перебудують. Посередині дороги пропонують зробити колію і кардинально змінити три площі — Героїв Чорнобиля, Перемоги, та вже згадану раніше Привокзальну. Разом з перебудовою дороги і тротуарів, висадять й нові дерева.

Серед переваг колії на всьому проспекті — поїздка на трамваї з Центру до Залізничного вокзалу скорочується на 5-10 хвилин. Це неоднозначно сприйняли вінничани: люди вважають, що вулиця й так завантажена транспортом. 

Однак німецькі фахівці з фірми VCDB радять прибрати з вулиці декілька тролейбусних маршрутів, щоб не спричиняти заторів через появу трамваю.

Вірогідно, реконструкція буде у дві-три черги. Про вартість робіт говорити зарано, адже ще не виготовлена проектно-кошторисна документація. Хоча, можна припустити, що вона буде стартувати від 170 мільйонів гривень — орієнтовно у таку суму обійшлася повна реконструкція вулиці Замостянської. Про строки реалізації проекту поки не кажуть.

ТРЦ на Бригантині. Цей проект, хоча і не є ініціативою влади, але докорінно змінить вигляд півострова Бригантина. Тут, 14 років тому, викупили ділянку за 1 млн доларів та вже декілька разів міняли плани забудови. Нині є намір побудувати величезний торгово-розважальний центр.

На сайті «Української торгової гільдії» опублікували візуалізацію майбутнього торгового центру. Він буде складатись з трьох поверхів плюс нульовий рівень з підземним паркінгом на 600 місць і супермаркетом.

На першому поверсі — магазини одягу, кав’ярні, фудкорти, туалет. На другому рівні — магазини взуття та одягу і громадську вбиральню. А на третьому поверсі має бути кінотеатр на сім залів, три вбиральні і магазини товарів для дітей.

Супермаркет матиме площу 3000 кв.метрів; торгові приміщення під магазини взуття, одягу та дитячі товари займатимуть 8150 кв.метра; фудкорти — 3000 кв.метрів. 

Запуск роботи ТРЦ «Бригантина» — четвертий квартал 2023 року. Натомість в мерії розповідали, що забудовник не узгоджував з міськими архітекторами своїх планів. Тим часом, вінничани нарікають, що ця забудова забере ще одну зелену зону міста.

Комплекс BOGUN. Ця найвища в середмісті споруда буде на місці готелю «Південний Буг». Готель в 2019-му був виставлений на аукціон і отримав нового власника — фірму з Хмельницького «Агро Дельта Плюс» (нині компанія перереєструвалась у Вінниці).

За майновий комплекс «Південного Бугу» товариство запропонувало 40 мільйонів 956 тисяч гривень при стартовій ціні 33 мільйона. Земля під готелем залишається в комунальній власності й передана підприємцям в оренду.

На місці споруди з 50-річною історією зведуть багатофункціональний комплекс «Bogun». Раніше писали, що буде найбільша споруда у Вінниці, яка складатиметься з трьох веж — висотою 21, 17 та 10 поверхів.

У ньому знаходитимуться апартаменти бізнес-класу, офісні приміщення, торгові площі, а також підземний паркінг і розважальні заклади.

Апартаменти будуть в форматі квартира-студія, площа від 31 до 42 кв. м. Ціни за квадратний метр ще не відомі, прайси в розробці. На перших поверхах будівлі планують розмістити магазини, ресторан, фітнес-центр, можливо дитячий садочок.

Проте конкретні терміни будівництва на офіційному сайті «Bogun» поки не вказані.

Вантовий міст на Тяжилів. Цей шляхопровід з’єднає Замостя і Тяжилів над залізничними коліями. Міст матиме довжину 627 метрів, по дві смуги руху в кожному напрямку та буде прокладений рух тролейбусів. Тут, за намірами влади, мають проходити подовжені маршрути тролейбусів №14 і 15.

Нині триває вилучення, викуп земельних ділянок, що підпадають під пляму забудови мосту. 

Такий масштабний проект дорого коштує: кошторисна вартість проекту 1,5 мільярда гривень. Побудову мосту планують розпочати у 2023 році й вона триватиме до 2025-го.

А також дивіться інші проекти, які міська влада запланувала виконати до 2030 року, про що в матеріалі: Нові мости, 12 км набережна, концерт-хол «Росія». Виклали план розвитку Вінниці на наступні 10 років.

Опитування

Який з проектів подобається вам найбільше?

 

Читайте також:

У центрі Вінниці буде новий сквер. Для зеленої зони звільнять річку з підземної труби

Місце для людей, а не парковка. Чому вулицю Грушевського будуть робити пішохідною

«Росія» в занепаді. Яке майбутнє у найбільшого кінозалу Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач47

    По перше: Бригантині надати найвищу перевагу в розбудові парку для сімейного відпочинку з деякими елементами торгових точок. По друге: очистити всю прибережну зону перед Бригантиною вліво-вправо до мостів (а то це якийсь жах на річці) та спорудити дійсно лодочні атракціони, переобладнати пристані потопити торпедами  ту баржу з пойлом, яка смердить стяками п'яного бидла та їх скрементами вздовж камишових зарослів, а на тому місці спорудити красень -ресторан на водній гладі з усіма новими прибудовами, а не як нинішній гадюшник.
  • Олег Каськов

    Ще третій список складіть. З "об'єктами",які фіг коли добудуються.
  • Читач24

    На Бригантині-парк зробити буде правильно. ТРЦ і так на кожному кроці
  • Daily

    машина швидкої буде заїджати на перший  поверх це головне і шо толку с того

keyboard_arrow_up