«Росія» в занепаді. Яке майбутнє у найбільшого кінозалу Вінниці?

«Росія» в занепаді. Яке майбутнє у найбільшого кінозалу Вінниці?
Символічно те, що кінозал пропрацював 25 років й завершується 25 рік, як він не працює за призначенням. Кінотеатр «Росія» закрили у 1995 році / Фото Михайла Курдюкова
  • Перший широкоформатний кінозал на 1200 місць! Свого часу кінотеатр «Росія» був унікальним в багатьох напрямках.
  • Зараз — це руїна славного минулого. За 26 років після закриття тут була дискотеки, духовні зібрання, магазини, офіси та ресторан.
  • Перспективи «Росії» — доволі туманні. Хоча певний вектор розвитку все ж є. Спойлер — тут не планують побудувати ТРЦ.

Будівля колишнього кінотеатру «Росія» нині справляє жалюгідне враження: побиті вікна, пошарпані стіни, розмальовані графіті, а крізь сходи проросла трава. Сміття теж вистачає. Але це не завжди було так. 

За свою 25-річну історію у кінозал приходили тисячі вінничан. Плакали під «Унесені вітром», переживали за героїнь кіно «Москва сльозам не вірить», сміялись під «Бетховена» та дивились ще сотні фільмів. А після сеансу обов’язково брали морозиво та обговорювали у фойє щойно переглянутий фільм.

Що буде далі з «Росією»? Її майбутнє туманне, хоча певне бачення все ж є.

Відео дня

Розквіт і занепад кінозалу

Хто пам’ятає з дитинства свої враження про відвідування цього закладу — пригадує великий акваріум у фойє з величезним скаляріями та компресором-«водолазом».

«Росію» у Вінниці збудували у 1970 році, у стилі радянського модернізму. Робили усе з розмахом, багато скла, величезні сходи, великий екран і найбільша у Вінниці глядацька зала на 1200 місць. 

Складний фасад відбивав світло ліхтарів. Кипариси створювали романтичну, спокійну обстановку.  На той час кінотеатр був одним з найпопулярніших в місті, квитки на сеанси, особливо вечірні, розкуповувалися за кілька днів.

До того ж, кінотеатр «Росія» був не просто кінотеатром, а широкоформатним кінотеатром. Апаратний комплекс включав п'ять двохформатних кінопроекторів КП-30В, розрахованих на роботу з 35 і 70 мм кіноплівками, і шестиканальний підсилювач з мікшерський пультом.

Фото з мистецької резиденції «Над Богом», 2019 рік

Після розвалу СРСР і подальшого економічної кризи різко скоротилося вітчизняне фільмовиробництво, більшу частину екранного часу стали займати закордонні картини. Одночасно з розвитком місцевого телебачення, яке мало не щовечора демонструвало по ефіру як старі фільми, так і новинки, популярність кінотеатрів стала різко знижуватися. Бували дні, коли на сеанс ніхто не приходив. Найчастіше глядачів було не більше десяти.

Спогади вінничан

Після 25-річної історії, у 1995-му, кіно припинило своє існування. Приміщення почали використовувати приватні фірми. Замість фільмів — дискотеки. 

Ми попросили вінничан згадати, на яке кіно вони востаннє ходили до «Росії», та які спогади пов’язані з цим місцем. У facebook-спільноті «Старі фото Вінниці» нам відповіли наступне:

«Останній фільм, який дивився «Мене звати Арлекіно», у 1987 році», — пише Ігор Горбань.

«Фільм Бетховен, перша половина 90-х. Все в «Росії» здавалось дуже великим і в якійсь мірі крутим. Після сеансу, на другому поверсі їли морозиво в таких радянських пластикових чашах», — згадує Віталій Мельник.

«Уперше в кіно дивилася «Москва слезам не верит». Згадую, що «Росія» була дуже урочистою: на вході в залу обов’язково грали пісні Джо Дассена, постійно була якась святкова атмосфера. На ті часи, це був найгарніший та найкомфортніший кінотеатр у місті», — пише Зінаїда Шевчук.

«Запам’ятала перегляд Зоряних війн «Імперія наносить удар у відповідь». Народу тоді було стільки, що не пропихнутися. Але квитки продавали навіть на стоячі місця. Довелося на сходинках дивитись кіно», — пише Людмила Каліта.

«20 серпня 1981 року з майбутньою дружиною дивився фільм «Гра в чотири руки». Це було 40 років тому», — розказує Василь Васильчук.

«Дивився «Легенду про динозавра», у 1980-х. Від страху аж ховався за сидіння», — згадує Костянтин Вітавський.

«Як людина, яка народжена на початку 90-х, у мене кінотеатр «Росія» асоціюється лише з руїнами, сміттям і депресією. Впевнена, що в переважній більшості молодих людей таке ж уявлення», — пише Олена Тандайчук.

Що буде з «Росією»? Концепції

В якому стані конструкції кінозалу достеменно невідомо. У відповідь на наш запит, в міськраді відповіли, що «технічний огляд будівлі кінотеатру не проводився з часів передачі його в довгострокову оренду в 1996 році». Орендарем будівлі є товариство «Інтердоксервіс», але цілісний майновий комплекс — повністю у комунальній власності й продавати його не збираються.

Що буде далі з «Росією»? Мережею «блукають» ряд концепцій. Кілька років тому київська компанія AVG Group, що займається архітектурним проектуванням і дизайном, представила концепт — «Vinnytsia Plaza». Це скляні висотки, в яких пропонують зробити житло, ТРЦ, офіси. У мережі збереглися ілюстрації, але на сайті AVG цього проекту вже немає.

Натомість є інша версія «Вінниця Плаза» від київської студії. Новий проект з меншою поверховістю, але з не меншою функціоналістю: тут також пропонують зробити ТРЦ, офіси і житло.

«Завдяки матеріалам опорядження об’єкт органічно вписується в навколишню історичну забудову, водночас зберігає стилістичну тяглість із промисловою забудовою XIX сторіччя», — йдеться в описі проекту.

У 2018 році комунальне підприємство «Агенція просторового розвитку» презентувало ідею перетворити «Росію» на Дім європейських культур.

— Проект направлений на створення простору для взаємодії офіційних, громадських та культурних інституцій різних національностей. Цінність кіноконцертної зали на 1200 місць в споруді пізнього модернізму підсилюється будівництвом блоку офісних приміщень та публічної галереї. На розі вулиць Магістратської та Визволення розташовується готель, — пишуть автори концепції.

Тож, що будуть робити з «Росією»? У мерії на наш запит відповіли, що або культурно-мистецький центр, або сучасну концертному залу.

А щоб зрозуміти, в що краще перебудувати колишній кінозал, проведуть архітектурний конкурс.

— Будемо залучати фахівців, які працювали з закинутими об'єктами, схожими на «Росію», — каже керівник «Агенції просторового розвитку» Максим Кравчук. — Задача — напрацювати розуміння, як наповнити цей простір та планувальні рішення щодо оновлення колишнього кінозалу, так і території навколо нього. Вектор розвитку в нас є — це культурно-мистецький напрямок, а не житло чи офіси. Коли відбудеться архітектурна резиденція — поки не готовий сказати, плануємо в цьому році.

Поява напису «ДЕ» замість вивіски

У 2014 році «Росію» хотіли відновити власними силами громадські діячі. Влітку 2015 року провели тут виставку «Над Богом», яка потім перетворилася на мистецьку резиденцію. У тому ж 2015-му з’явився напис «ДЕ» у лівому верхньому куті фасаду. Це робота художника Олександра Єльцина. А напис має кілька пояснень: це і початок слова «декомунізація», і питання «де вивіска?».

 

Читайте також:

«Я був тут на концерті «Піснярів» у 74-му»: фоторепортаж з давно зачиненого Літнього театру

Туалет за 2 мільйони гривень побудують біля музею Пирогова

Хто віддав землю на Бригантині під забудову ТРЦ? Ми дізнались

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Vladislav Shafranskiy

    Зробити концертний зал для молоді, в холлі виставковку робіт молодих художників і авіа моделювання
  • Оксана Зачоса

    Велика концертна зала - це те чого не вистачає у Вінниці! Будівля кінотеатру Росія ідеально підходить.
  • Larisa Nikolaevna

    Было красиво,а теперь и подавно, просто превратили в убожество в центре города по соседству с архитектурными памятниками.
    Надо полагать, скоро наши бонзы выстроят очередной ТЦ- аквариум.
  • Валентина Кононенко Кравчук

    Не хвилюйтесь,незабаром заберуть під торговий центр

keyboard_arrow_up