«Я був тут на концерті «Піснярів» у 74-му»: фоторепортаж з давно зачиненого Літнього театру

«Я був тут на концерті «Піснярів» у 74-му»: фоторепортаж з давно зачиненого Літнього театру
  • Вінницький Літній театр багато років не приймає відвідувачів. За час простою і відсутності ремонтів він прогнив і перетворився на звичайнісіньку заброшку.
  • Що там зараз всередині? Чому пам’ятку архітектури досі не відреставрували? І чи розкриє він колись знову свої двері для містян?

Заповнені натовпом партер, амфітеатр і бельєтаж. Кількасот вінничан і вінничанок прийшли подивитись виставу або послухати концерт. З усіх куточків зали чутно сміх, потім лунають попереджувальні про початок спектаклю дзвінки, тиша і врешті гучні аплодисменти присутніх на честь артистів, які вже вийшли на поклін чи то пак на біс. Усе це вінницький театр, але не музично-драматичний. Мова про Літній театр і події, що давним-давно відбувалися в його стінах. 

Зараз же ця біло-рожева будівля посеред парку імені Леонтовича виконує декоративну функцію і є місцем накопичення кілограмів бруду та пилу. Ми зазирнули за її двері, але побачене там, хоч і було очікуваним, розчарувало нас. 

Відео дня

— Колись тут сцена була, вона крутилася, — дивлячись на купи каміння і землі під ногами, розповідає директор парку імені Леонтовича Юрій Приймак. — Підлога тут згнила, тому її зняли. У такому стані нам і лишили театр. 

Партер повністю стертий з лиця землі, на його місці сухий чорнозем і кілограми тріски. У кутку докупи накидані старі театральні крісла. Дах і двері всіяні множинними дірками і щілинами. 

Подекуди ще збереглися театральні орнаменти на поодиноких колонах і огородженнях того, що раніше називалося балконами. Над місцем, де колись і відбувалися всі видовища, до цих пір звисають залишки одягу сцени, наприклад, запилений арлекин бордового кольору. 

— Я був тут на концерті «Піснярів» у 74-му. Це я пам’ятаю, — продовжує директор парку. 

— Тут ще Райкін виступав, — додає з ностальгією один із присутніх робітників.

Символічно, що якраз в той час, коли журналісти дивились на всю цю картину, неподалік від Літнього театру якийсь вуличний музикант виконував на трубі напрочуд сумну мелодію з радянського кінофільму «Свій серед чужих, чужий серед своїх».

З концерт-холом не вийшло

Раніше ми повідомляли, що Літній театр, який був побудований в середині минулого століття, доживав свої останні дні як більярд-клуб, кафе і секція з боксу. Коли ж мерія отримала споруду назад, то планів й грошей на її ремонт не знайшлося.

У міській раді журналісту розказали, що Літній театр, в 2017-2018 роках, планували передати в оренду товариству «Поділля Концерт-Хол», але договір так і не підписали. Його керівник, Олександр Цихомський, пояснив журналісту RIA\20minut.ua, що відмовились від ідеї перебудови театру ще на етапі проектування.

— Якщо залишати зал на 800 місць, то потрібно робити додаткові приміщення та дотримуватись державних будівельних норм, — каже Цихомський. — Наприклад, на гардероб треба 0,15 м² на людину, хол-накопичувач — 0,8 м² на людину, а на кожні 50 людей потрібен один пісуар. Навіть переобладнавши прибудови до Літнього театру, місця все одно не вистачить. Без дотримання норм не дозволять здати об’єкт в експлуатацію.

Цихомський розповідає, що в театру слабкий фундамент, який потрібно укріплювати або перебудовувати. Мінімум третину балок аварійного даху треба міняти. А щоб майбутній концертний майданчик працював увесь рік — потрібна система опалення, яку доведеться робити з нуля. 

Не останню роль у цьому зіграв статус будівлі — Літній театр є пам’яткою архітектури.

— Це значить, що геометрію споруди не можна змінювати, — продовжує Цихомський. — Виходить, що застосувати сучасні норми до післявоєнної споруди неможливо, а без дотримання ДБН — не дадуть дозвіл на експлуатацію. І ці проблеми лягали одна на одну, через що ми відмовились від ідеї перебудувати Літній театр під концертний майданчик.

«Потребує невідкладного ремонту»

Ще у 2018 році спеціалісти з вінницької філії «НДІПРОЕКТРЕКОНСТРУКЦІЯ» зробили техогляд конструкцій Літнього театру і з’ясували, що основні несучі конструкції будівлі в задовільному стані, технічний стан окремих конструкцій аварійний. Перекриття, стіни та фасади потребують захисту від замокання. Висновок фахівців — Літній театр потребує невідкладних протиаварійних та консерваційних робіт.

І навіть враховуючи такі бентежні висновки, на ремонт у бюджеті немає коштів.

«Програмою реставрації об’єктів культурної спадщини на 2021-2023 роки, затвердженою рішенням міської ради від 24.12.2020 року №130, виконання реставрації пам’ятки містобудування та архітектури місцевого значення «Літній театр» на вулиці Хлібна не передбачено», — відповіли у мерії на наш запит.

Хоча певні ідеї, що робити далі з Літнім театром, в міської влади все ж є.

Плани на 41,6 млн грн

«Агенція просторового розвитку» розробила концепцію капремонту Літнього театру з прибудовою. Її презентували навесні 2020 року, але публічно концепт не публікували. 

Пропонується зробити навіс з новою вхідною групою з боку вулиці Магістратської. Там, де нині задня частина Літнього театру, є намір добудувати приміщення під туалети, хол, гардероб. Глядацьку залу пропонують перекрити паркетом, щоб тут могли проводити концерти, танцювальні заходи, міські свята та інші масові заходи.

Нинішній вхід у театр хочуть засклити, щоб розмістити «зимовий сад» з тропічними рослинами, які тут будуть жити цілий рік. Дах відремонтують і обладнають ліхтарями, свою підсвітку отримає й навіс.

Така будівля зможе вмістити 800-1200 гостей одночасно. І за попередніми розрахунками, ціна капремонту — 46,1 млн грн.

Візуалізацію концепту надала активістка «Автомайдану Вінниччина» Таїса Гайда, яка робила до мерії запит. Достовірність інформації підтвердив керівник «Агенції» Максим Кравчук.

— Що з цією концепцією? Наскільки мені відомо, далі цей проект по перебудові Літнього театру не розвивали, — сказав директор КП «Агенція просторого розвитку» Максим Кравчук.

Реконструкція Центрального парку, нагадаємо, є серед цілей стратегії розвитку Вінниці до 2030 року.

Театр має дві дати свого «народження»

За розпорядженням Вінницької ОДА № 248 від 25 липня 1997 року, Літній театр в Центральному парку є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Має охоронний номер 352-М.

Інформація щодо дати будівництва Літнього театру та архітектора споруди, наведена у різних джерелах, неоднозначна. Так, за виданням «Вінниця. Історичний нарис» (Вінниця, 2007 р.) та іншими виданнями будівлю звели у 1947-1949 роках і автором об’єкта є архітектор Костянтин Бірюков. 

А згідно з розпорядженням Вінницької ОДА №248 від 1997 року, будівництво об’єкта відноситься до початку 1950-х років, авторство належить групі архітекторів у складі Костянтина Бірюкова, Антонія Крейчі, Самуїла Рабіна, Володимира Дулова.

У архіві виконкому міськради немає даних про те, кому точно належить авторство проекту Літнього театру.

 

Читайте також:

«Нечуване нашестя комарів». Як ми відпочили на Джарилгачі та у скільки нам це обійшлося

Літній театр у Вінниці занепадає і руйнується. Які є плани на об’єкт?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергей Рост

    Бо Влада антидержавна , гопота та крадії. Гребуть усе під себе, що не панок то палац і не тільки. Раніше будували для людей а тепер заради наживи...
  • Nataly July

    Як боляче на це все дивитись! Я пам"ятаю, у 80-их  в Літньому Театрі ще йшли концерти. Я теж брала участь. І як можна було довести до такого стану будівлю? Але ясновельможним панам треба було зводити свої палаци, то ж грошей не вистачало
  • AK

    Клікбейт.

keyboard_arrow_up