Туалет за 2 мільйони гривень побудують біля музею Пирогова

Туалет за 2 мільйони гривень побудують біля музею Пирогова
Першою модульною вбиральнею у Вінниці є туалет на Космонавтів. У одній з кабінок погнули двері, а так регулярно крадуть мило і папір / Фото з архіву «20хвилин»
  • Чергову вбиральню за ціною квартири хочуть поставити біля музею-садиби Миколи Пирогова.
  • Це буде п’ятитонна конструкція, заради якої вириють свердловину, прокладуть каналізацію й водогін та викладуть фундамент. Загалом це коштуватиме 2 мільйони 32 тисячі гривень.
  • Підрядником хочуть обрати фірму, яка раніше зробила туалет біля Лісопарку.

Три вбиральні, вартість яких стартує від мільйона, для Вінниці мало. Раніше в мерії повідомляли, що є наміри поставити туалети-модулі біля музею Пирогова (у районі церкви-усипальниці) та поблизу клумби-корабля «Мрія» на Тяжилові.

На перший об’єкт завершились майже всі бюрократичні процедури — влада хоче підписати договір підряду, ціна якого 2 мільйони гривень. Саме у таку вартість оцінили будівництво громадського туалету, який за аналогією до інших буде платним.

П’ятитонна вбиральня

З технічного завдання до тендеру читаємо, що підряднику доведеться зробити. Треба почати з демонтажу: зняти чотири кубометри асфальту, прибрати дві опори, вирити траншеї під труби.

Відео дня

Далі будівельники мають пробурити 23-метрову свердловину і зібрати водогін з фільтрами і лічильником. А паралельно цьому процесу протягнути 128-метрову каналізаційну трубу з влаштуванням двох оглядових колодязів.

Для вбиральні, яка з усім устаткуванням буде важити п’ять тонн, потрібно змонтувати стрічковий фундамент. Навколо неї викладуть доріжку з тротуарної плитки. Пошкоджену дорогу і зелені зони, на якій працюватиме будівельна техніка, доведеться відновити. Зокрема, планують посіяти газон на 40 квадратних метрів та перекласти 20 «квадратів» дорожнього покриття.

Підрядник з «туалетним» досвідом

На тендер подались дві вінницьких компанії — «Синдикат Компані» та «Будівельна компанія «Армадабуд». Перемагає «Синдикат Компані». Вона запропонувала найкращу ціну — 2 мільйони 32 тисячі гривень. З нею планують підписати договір підряду.

Цікаво, що ця ж пара учасників подавалася на тендер по будівництву туалету біля Лісопарку. І тоді також перемога дісталася «Синдикат Компані».

«Синдикат Компані» була створена у 2017 році Віталієм Кабаровським. Він є і директором, і єдиним власником товариства. Компанія має 38 видів діяльності, з яких основний — 28.41 Виробництво металообробних машин. Статутний капітал — 100 тисяч гривень.

Попри те, що фірмі майже чотири роки, вони непогано заробили на тендерах. Система YouControl повідомляє, що у 2019 році «Синдикат Компані» виконав робіт на 1,3 млн грн, отримав загальну виручку 1,5 - 2 млн грн. У 2020 році робітники фірми виконали тендерів на суму на 7,5 млн грн та отримали до 5 млн грн виручки з усіх видів діяльності.

Крім вбиралень, «Синдикат Компанії» робила ще й підземні смітники. Наприклад, один з їхніх об’єктів знаходиться на Замостянській, неподалік від РАЦСу.

Де найдорожчі вбиральні? У Києві!

В місті наразі є три модульних вбиральні — на проспекті Космонавтів, біля шахового клубу в Центральному парку та навпроти входу в Лісопарк. Останній встановили у грудні 2020 року.  

Конструкція з нержавіючої сталі, має утеплені стіни та опалення, пристосована для потреб людей з інвалідністю та має ціну 1,5 мільйона гривень. Те, що туалет коштує як трикімнатна квартира, обурило вінничан у соцмережах. 

У мерії пояснили, що півтора мільйона — це не тільки сама вбиральня, а і 400 метрів труб водогону і каналізації, підключення до електромережі тощо. Сам туалет коштує до 700 тисяч гривень. 

При цьому вінницький досвід з «туалетами за мільйон» не унікальний. Наприклад, у Хмельницькому поставили модульний туалет майже за 1 млн грн.

Але потім, перед місцевими виборами у 2020 році, вирішили побудувати цегляну будівлю з туалетами за 2,6 млн грн.

На «малій Батьківщині» президента Зеленського, у Кривому Розі, модульний туалет обійшовся рівно у 999 тисяч гривень.

У Києві вирішили витратити понад дев’ять мільйонів гривень на п’ять громадських туалетів. Ціна кожного — 1,9 мільйона гривень. 

За такі кошти підрядник продав столиці туалети, які має автоматичне миття та дезінфекцію після кожного відвідувача; можна сплачувати купюрами, так і банківськими картками; таймер максимального користування — 15 хвилин. 

Всередині туалету є вся необхідна сантехніка, утеплені стіни мають антикорозійний, антивандальний захист. У вбиральні є навіть тривожна кнопка для виклику поліції охорони. Про це в матеріалі: За вбиральню біля Лісопарку віддали 1,5 мільйона. Які ціни на туалети у інших містах?

Опитування

Як ставитесь до облаштування громадських туалетів за понад 1 мільйон?

 

Читайте також:

«Витратили купу грошей, а система оплати застаріла». Додати QR-коди пропонують на міські туалети

Від електронних табло до сидінь у трамваях: зібрали «промахи» вінницької інфраструктури. Частина 2

У Вінниці перебудують Батозьку. Що передбачає реконструкція за 178 мільйонів?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • AK

    Ду-у-уже не вдале місце біля входу в лісопарк, як мозоль на оці та будка там, до друге, там вона малопотрібна (краще у центральному парку додаткову поставити).  Так саме і біля садиби буде псувати вигляд. Поясніть, для чого їх ставити на виду? Невже таблички "WC" чи "Туалет" якиї можна взамін наставити вже заборонені? Жаль, що місто стало заручником чийогось тотального колгоспного несмаку.
  • Олег Игнатенко

    А почему не поставить везде биотуалеты?
  • Людмила Скалат

    Лучше больных деток лечили,чем туалеты выстраивать и свои  карманы набивать!!!Идиотизм полный!!!
  • Volodymyr Bodnar

    Золотий унітаз буде??

keyboard_arrow_up