У центрі Вінниці буде новий сквер. Для зеленої зони звільнять річку з підземної труби

У центрі Вінниці буде новий сквер. Для зеленої зони звільнять річку з підземної труби
Візуалізація майбутнього Альтман скверу
  • У вінницькій мерії шукають фахівців, які розроблять проект нової зеленої зони на вулиці Артинова.
  • Між двома будинками буде «Альтман сквер», де висадять нові дерева, поставлять сходи і містки та піднімуть річку Каліча з колектора.
  • Чим ще цікавий цей проект та чому обрали таку назву для сквера?

У мерії оголосили тендер на розробку проектно-кошторисної документації по об'єкту «Нове будівництво скверу на вулиці Артинова, між будинками №38 і №40». Цю роботу оцінили в 861 тисячу гривень.

Яким буде сквер

Майбутньому підряднику доручать розробити проект для будівництва скверу. Ця зелена зона отримала назву «Альтман сквер», на честь відомого художника-кубіста.

Концепцію, спільно з місцевими жителями на вулиці Артинова, розробили київські архітектори — Костянтин Кучабський, Роман Сах, Семен Поломаний.

Відео дня

В рамках їх ідеї пропонується оновити пішохідні доріжки, зберегти наявне озеленення та висадити різнотрав’я з барвінку, папороті, вічнозелених рослин відновити основні пішохідні зв’язки; встановити чотири резервуари для дощової води, яку будуть використовувати для поливу рослин; поставити вісім лав і 28 ліхтарів.

«Родзинкою» скверу стане підняття річки Каліча з колектору. Це кардинально змінить відчуття усього простору. Також архітектори пропонують виконати земляні роботи, які відновлять природний ландшафтний простір з перепадами висот.

А ще в районі Альтман скверу будуть робити паркомісця, велодоріжки та розширятимуть зелені зони.

Будівництво в історичному місці

І ще підряднику підготували історичну довідку місця Альтман скверу. Ця інформація може бути цікавою і нашим читачам.

Отож, ділянка проектування Альтман скверу знаходиться в історичній частині міста. На карті 1811 року добре видно русло річки Каліча, що розділяє тогочасну Вінницю і так звані Садки. Це була територія, де будували заміські садиби, біля багатьох окремих будинків облаштовували великі фруктові сади.

1900 рік. Першим, хто почав активно забудовувати Садки, був Ян Лазовський. Його сім’я в середині ХІХ століття придбала шість гектарів вінницької землі та створила на них маєток з ландшафтним парком. Зберігся план цієї території, з якого видно, що на місці скверу у часи Лазовського був парк, званий «лісом». Там росли великі верби, була дамба для регулювання води в струмку, позначено великий камінь, порослий мохом.

Початок 20 століття. Цей час в історії збігається з дитинством Натана Альтмана (1889 р.н.), що цілком імовірно гуляв Садками та жив неподалік на Нижній Єрусалимці. Ймовірно, що відвідував і еврейський ринок «На Калічі», що стояв над витоком струмка.

На німецькій воєнній карті 1942 року ми можемо ще чітко бачити русло річки Каліча на поверхні і природний рельєф місцевості. Площа ринку також позначена на цій мапі.

У 50-60-ті роки частину русла пустили під землею в лотку. Проте будівництво на місці коллектора технічно було складною задачею. Так і виник майбутній сквер Альтмана - технічним розривом між двома будинками. Ця складність також вберегла частково зелену зону Калічанського яру, що йде від скверу до Південного Бугу.

Вулицю Грушевського, нагадаємо, планують зробити пішохідною.

 

Читайте також:

«Росія» в занепаді. Яке майбутнє у найбільшого кінозалу Вінниці?

«Малі річки — не смердючки». У Вінниці досліджували річку Дьогтянець

5 мільйонів на експеримент. На вінницькому «Аналозі» будуть збирати пасажирські електрокатери

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Julia Melnik

    На келецькій 50а така сама чудова територія перед церквою біля річки, яка впадає в південний Буг. 7 сухих аварійно небезпечних дерев залишено, живі 5 шт. знищено. Старий ігровий майданчик з дитячою гіркою заріс бур'яном!!! Відновленням цієї території міська влада не займається.😡 Ніби це не територія міста Вінниці.!!! Хотіли будувати незаконно автомийку. Мешканці будинку поряд не дозволили. Треба робити новий мітинг з перекриттям дороги??  Чи все ж таки відновлять зону відпочинку для дітей ???!!!
  • Сергій Романов

    А чого їх шукати? Нехай зроблять ті самі фахівці які засрали місто ліплячи будинки новобудеи де попало і як попало, залишаючи вонючий асфальт замість островків зелені в місті.
  • Сергій Романов

    А чого їх шукати? Нехай зроблять ті самі фахівці які засрали місто ліплячи будинки новобудеи де попало і як попало, залишаючи вонючий асфальт замість островків зелені в місті.
  • Сергій Романов

    А чого їх шукати? Нехай зроблять ті самі фахівці які засрали місто ліплячи будинки новобудеи де попало і як попало, залишаючи вонючий асфальт замість островків зелені в місті.

keyboard_arrow_up