«Малі річки — не смердючки». У Вінниці досліджували річку Дьогтянець

«Малі річки — не смердючки». У Вінниці досліджували річку Дьогтянець
Волонтери пройшли маршрутом від озера Миру, що біля Лісопарку до парку Дружби народів. Річка засмічена, але подекуди її простір схожий на дикий світ, куди ніколи не ступала нога людини/ Фото: vmr.gov.ua
  • П’ятничанка, Тяжилівка, Вишня, Каліча — це все назви малих річок нашого міста. 
  • На їх берегах будують житло, перекривають на ставки та скидають відходи. Малі річки перетворюються на болота та відстійники відходів.
  • Але невдовзі це планують змінити. Волонтери та представники комунальних підприємств досліджували малу річку Дьогтянець. Що буде в підсумку?

Зо два десятки учасників 1 серпня пройшлися узбережжям річки, яка впадає у Вишенське озеро. Вони пройшли маршрутом від озера Миру, що біля Лісопарку до парку Дружби народів.

«Це наче Нарнія у Вінниці»

Олександр Вешелені, який є директором департаменту туризму міськради, був на цій екскурсії. На своїй фейсбук-сторінці він називає Дьогтянець «паралельним всесвітом».

«Зліва залишаються панельки, а справа — стихійні городи і край промзони. А довкола — світ, трохи схожий на Нарнію, Зачарований ліс і Терабітію, — пише Вешелені. — Це долина малої річки Дьогтянець, яка досі протікає між Слов'янкою і Вишенькою. Коли ти живеш у місті, хай навіть не мільйоннику, так важливо відчувати близькість недоторканого».

Відео дня

Ігор Ососков, теж один з учасників екскурсії малою річкою, розказує, що Дьогтянець у межах міста має три виражених ділянки:

  • Перший відрізок — річка засмічена поблизу багатоповерхівок, а там, де до неї виходять городи приватного сектору, за багато років утворився прекрасний природній простір.
  • Другий відрізок — річище потерпає від наявності гаражних кооперативів. У неї скидають купу сміття.
  • Третій відрізок — на ділянці нижче вулиці Василенка річка виглядає найбільш «здоровою».

«За генеральним планом річку планувалося поховати в колектор та побудувати над нею дорогу. Але наміри змінилися. Природній простір Дьогтянця — майбутня рекреаційна зона», — пише Ігор Ососков.

Що буде далі

Проект «Малі річки Вінниці» реалізується за підтримки грантового проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ»: фінансується урядами Німеччиник і Швейцарії.

Як зазначила координаторка «Малих річок Вінниці» Янна Чайковська, під час фінальної дискусії учасники говорили про те, як змінити простори навколо таких річок та розширити їх потенціали.

Мапа малих річок Вінниці. Була представлена на обговоренні у 2019 році / Фото з архіву «20хвилин»

— Ми багато говорили про проблеми, конфлікти та виклики. Однак, значно більше учасникам хотілось говорити про цінності таких просторів та їх потенціали. Це означає, що вінничани готові до трансформації свого сприйняття малих річок. А це є основним підґрунтям для того, щоб і самі малі річки почали змінюватись, — розповіла Янна Чайковська.

Екскурсія Дьогтянцем / Фото: vmr.gov.ua

Інститут розвитку міст та Агенція просторового розвитку зафіксували результати дослідження на мапі, яку невдовзі презентують на загал. Малі річки планується інтегрувати їх у міське життя. Для цього будуть проведені обговорення із містянами, які живуть поблизу.

Два роки тому, нагадаємо, вже було обговорення, що робити з річками-«смердючками».

 

Читайте також:

Малі річки - не «смердючки»! Блог Людмили Сломінської

Алея 12,7. Проекти, які за десять років, змінять всю вінницьку набережну

Для сміття мостів не треба. З острову Кемпа забрали 120 мішків непотребу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач68

    Дибіл
  • vikvikt vikt

    скоро  мормоны  и боптисты  омериканци - нови наши  опислямайдани  ГОсподари  и ци  ричкы приватизують.и поставят автоматчикив  хохлив, охороняти вид  неплатежеспособних хохлив восточных  нигерив  ци ричкы.

keyboard_arrow_up