Не Бугом єдиним. Що робитимуть з річками-«смердючками»

Не Бугом єдиним. Що робитимуть з річками-«смердючками»
  • У Вінниці крім Південного Бугу ще є 36 малих річок. У народі їх називають «смердючками», адже вони захаращені та засмічені.
  • Поодинокі активісти намагаються врятувати річки та перетворити їх у зони відпочинку. Цим же питанням зацікавилася міська влада.
  • Що планують зробити, щоб річки-«смердючки» перестали бути огидою, і стали прикрасою нашого міста?

П’ятничанка, Тяжилівка, Вишня, Каліча — це все назви малих річок нашого міста. На їх берегах будують житло, перекривають на ставки та скидають відходи. Малі річки перетворюються на болота та відстійники відходів.

«Інститут розвитку міст» запустив публічне обговорення, щоб визначити, що потрібно зробити, аби річки-«смердючки» стали частиною «блакитної інфраструктури Вінниці». Перша зустріч пройшла в хабі «Місто змістів», 20 червня. Що пропонували учасники зустрічі?

П’ять років чистять Вінничку

Вінничанка Людмила Сломінська з 2014 року керує проектом «Врятуємо малу річку». Декілька разів на рік вона і невелика група з еко-активістів та місцевих жителів чистять річку Вінничку, в районі Привокзальної, 28.

Відео дня

— Спочатку хотіли охопити всі малі річки міста, але маємо невеликі ресурси, тому зупинилися на одній локації — річка Вінничка. Обрала локацію біля Лівобережного центру зайнятості (Привокзальна, 28), бо жила неподалік і знаю, що в районі вулиці Привокзальної не вистачає місця, де можна провести дозвілля на природі. До того ж, представники квартального комітету «Привокзальний» відгукнулися на нашу пропозицію почистити річку та активно долучилися до проекту, — сказала Сломінська.

Протягом п’яти років активісти чистять цю річку, і найбільше, що з неї діставали — це могильна плита. Поряд на Привокзальній є захаращений цвинтар.

— А так дістаємо з річки багато пластикових пляшок. Комунальне підприємство «Шляхове управління» допомагає нам вивозити сміття. Але смітники в тій зоні не можуть поставити. Як пояснили комунальники, їхня машина не може заїхати на цю місцину, щоб регулярно забирати сміття з урн.

Еко-активісти крім очищення річки проводять на локації фестиваль добросусідства, куди приходять багатодітні родини з району Привокзальної. Анонси акцій та фестивалів можна дізнатися на сторінці проекту «Врятуй малу річку».

Що робить влада

Як виявилося, малі річки прибирають не тільки громадські активісти, а й комунальники. Утім, їхні сили також є обмеженими. Заступник начальника КП «Шляхове управління» Ігор Шеншин розказав, що очищенням малих річок міста займається всього чотири людини, тому всі 36 річок охопити не можуть.

— Вони вручну вигрібають з річок сміття, за допомогою екскаватора роблять заглиблення річища. Очищуємо річки в критичних місцях: знаємо, де саме накопичується сміття. На тій же Тяжилівці, в районі вулиці Можайського, ми збираємо сміття раз на два тижні. Ще виконуємо заявки від мешканців міста, — розказав Шеншин.

При тому у Вінниці є власна Програма охорони навколишнього середовища і немале фінансування: у 2018-му на цю програму витратили 429 мільйонів гривень. І з них на покращення стану водних ресурсів — 60 мільйонів.

— За ці кошти розпочато роботу по очистці річки Південний Буг, виконано ремонт і очищено 254 колодязів, проведено капремонт зливової каналізації, завершено будівництво мережі каналізації на Чумацькій, прокладено 2,4 кілометра мереж каналізації в приватному секторі та виконано роботи з реконструкції очисних споруд на Сабарові, 1 черга, — сказала очільниця відділу охорони довквілля Департаменту економіки та інвестиції міськради Світлана Юзвак.

Чиновниця розказала про плани на 2019 рік. Серед них — продовження робіт по благоустрою берегів і очищення річки Південний Буг, будівництво каналізації в приватному секторі, реконструкція існуючих мереж, рейди по приватному сектору.

Водночас, щоб річки не засмічували має бути контроль. Начальник відділу контролю за об’єктами водного фонду «Муніципальної варти» Олександр Грама розказав, що вони виконали 59 рейдів по приватному сектору торік та склали 77 приписів на жителів, що скидали відходи у річки. Цьогоріч взялися перевірити приватний сектор в районі Вишенського озера.

— Шукаємо каналізаційні труби, які ведуть від приватних будинків у озеро. Для цієї роботи залучаємо водолазів. Вчора (19 червня) тільки почали, тому поки що не виявили місця скиду відходів, — сказав Грама.

Які пропозиції

У ході зустрічі активісти, чиновники на науковці напрацювали пропозиції щодо малих річок Вінниці. Так, до вже існуючих очисток від активістів та комунальників, рейдів «Муніципальної варти», учасники пропонують створити департамент охорони довкілля та передати Вінниці обласний «Водоканал».

Крім того, напрацювати зміни до еко-законодавства: вдосконалити систему штрафів, додати повноважень екоінспекції. А міській владі доручити провести інвентаризацію всіх водойм на території Вінниці, оцінити їх стан, здійснювати регулярний моніторинг вод. Та створити «Мапу малих річок Вінниці».

Водночас, щоб створити співпрацю між владою і громадою, учасники дискусії пропонують передати частину повноважень на місця — місцеві жителі також можуть контролювати стан річок, відслідковувати тих, хто забруднює водойми та звертатися з анонімними скаргами до міськради.

Про наступні зустрічі в рамках публічної дискусії «Малі річки Вінниці» можна дізнатися на фейсбук-сторінці «Інституту розвитку міст».

Рятувати річки потрібно штрафами і освітою

Юрій Яцентюк, доцент кафедри географії ВДПУ імені Коцюбинського

— Основними джерелами забруднення річок є стоки промислових підприємств, побутові стоки від житлових кварталів. На жаль, у межах Вінниці порушені межі прибережних смуг річок. Для прикладу, вздовж вулиці Київської більшість приватних будинків збудовані майже в річці.

Зараз Південний Буг і притоки чистять земснарядами. Це важливо, але проблему потрібно вирішувати в комплексі. Почати з підвищення екосвідомості громадян: проводити уроки в навчальних закладах, пояснювати, що не можна викидати сміття в річку тощо.

Надалі — зробити реальні штрафи за скид відходів у річки та проводити об'ємну роботу з виявлення стоків приватного сектору в річки. Сподіваюсь, що наша робоча група буде працювати. І міська влада, і громада долучаться до процесу очищення річок.

Читайте також:

Фото: fb-спільнота «Врятуємо малу річку. Вінниця»; «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Сепар Торонтуй

    Этот мостик около 45 завода.
  • Юрій Івасенко

    Брехня, що чистять тяжилівку в раєні можайського, я після кожного сильного дощу чищу, напроти себе. Після першого сильного дощу принесло 6 метрову вербу в грудиною 1-1,5 , і весь мусор через неї не проходить, а вода тече поза руслом в городи
  • Лена

    ВИПРАВТЕ НА ФОТО річка не Тяжилів, а Тяжилівка. Щодо Вишні не буду сперечатись, але мені здається, все ж Вишенька завжди звалась.
  • Стас Павловский

    Потрібно вернути втрачену санітарну  зону для табу щось будувати в 50 м.від кромки води(зараз 25)

    Стас Павловский reply Стас Павловский

    Дмитрий Романюк ,,ті норми" протизаконно на сесії міськради змінили на 25 метрів! Хоч загальнодержавні 50 м.! Громаду міста та майбутні покоління...грабують неофеодали..

    Дмитрий Романюк reply Стас Павловский

    Стас Павловский якщо подивитись на берег бугу то добре видно, що ніхто на ті норми не зважає не кажучи вже про малі річки

    Лена reply Стас Павловский

    треба хоча б 25 дотримуватись! бо й це не виконують
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up