Мерія перемогла у суді по Київському мосту: договір з підрядником розірвали, але гроші не повернули

Мерія перемогла у суді по Київському мосту: договір з підрядником розірвали, але гроші не повернули
  • З початку 2019-го мерія судиться з підрядником «МСУ-2» щодо реконструкції мосту на Чорновола.
  • Чиновники кажуть, що робітники не зробили захист відремонтованих конструкцій, а підрядник пояснює, що для цього були погані погодні умови.
  • Господарський суд став на бік міськради, хоча не в повному обсязі.

КОРОТКО: Дев’ять місяців Господарський суд Вінницької області розглядав справу щодо незавершеної (!) реконструкції Київського мосту. 

Департамент капітального будівництва ВМР вимагав розірвати договір підряду з товариством «МСУ-2» та стягнути 2 мільйони 508 тисяч гривень через невиконання захисту тротуарів та опор матеріалом Sika, що підрядник мав зробити до кінця 2018-го. Підрядник подав зустрічний позов: визнання цих робіт виконаними.

У п’ятницю, 27 вересня, суддя Анатолій Тварковський ухвалив рішення, яке на початку жовтня опублікували у судовому реєстрі:

Відео дня
  • Позов мерії задовольнити частково — договір з підрядником розірвати, 2,5 мільйона не стягувати.
  • У задоволенні зустрічного позову товариства «МСУ-2» до Департаменту капітального будівництва відмовити повністю.
  • Оплату судових витрат розподілити між учасниками процесу.

Рішення набуло чинності. Надалі міськрада хоче провести новий тендер, аби визначити нового виконавця і завершити реконструкцію Київського мосту навесні 2020 року.

ДОКЛАДНО: У січні на адресу Господарського суду надходить позовна заява від Департаменту капітального будівництва міськради на товариство «МСУ-2» — це підприємство виконувало реконструкцію Київського мосту протягом 2017-2018 років.

Департамент капітального будівництва вимагає стягнути 2 мільйони 508 тисяч 364 гривні 49 копійок з товариства «МСУ-2» через те, що ними не надано акту виконаних будівельних робіт, документів на придбання матеріалів для закінчення робіт до 1 грудня 2018 року і не повернуто коштів. Також міський департамент вимагає розірвати договір підряду з «МСУ-2» від 17 вересня 2018 року. 

У свою чергу, товариство «МСУ-2» подало зустрічну заяву. У ній просить суд визнати роботи по договору підряду від 17 вересня 2018 року на суму 3 мільйони 923 тисячі 188 гривень 71 копійку такими, що виконані.

Міст без захисту

Чиновники стверджують, що підрядник не виконав у жовтні 2018-го захист тротуарів та залізобетонних опор матеріалом SIKA.

У «МСУ-2» відповідали, що роботи не змогли виконати, оскільки для цього були несприятливі погодні умови: для нанесення захисного шару потрібно +10 градусів за Цельсієм, чого вже не було в кінці жовтня — на початку листопада минулого року.

Суддя Анатолій Тварковський витребував експертизу, на якій мали б встановити достовірність виконання робіт, їхню вартість та можливість виконання захисного шару SIKA восени 2018 року, враховуючи погодні умови та властивості матеріалів.

Експерт Василь Сердюк представив результати експертизи, 22 серпня. Чоловік сказав, що не зміг ознайомитися з повною документацією на реконструкцію Київського мосту, оскільки вона досі у слідчих, що розслідують кримінальну справу з підозрою на корупцію.

Деякі роботи він не зміг перевірити, оскільки вони є «прихованими» і контроль їх виконання мав забезпечити технічний нагляд. А ті роботи, які вдалося перевірити, виконані у повному обсязі. Захисні матеріали SIKA неможливо було нанести на тротуари в листопаді. Хоча у жовтні для цього були всі необхідні погодні умови.

А може мирову?

Після суду, 22 серпня, його учасники жваво обговорювали результати. Журналіст став випадковим свідком цієї розмови. І підрядник, і чиновники погоджувалися, що ремонт мосту варто завершити поки не пізно: 

— Поки тепло можна зробити тротуари. Бо інакше, роботи потрібно знов перекласти на наступний рік, — каже представник підрядника «МСУ-2».

На це Михайло Мирончук йому відповів, що розмовляв з «Коротичем-молодшим» (Андрій, керівник «МСУ-2») і той підтвердив, що готовий почати роботу у вересні. 

— Сказав, що може зробити тротуари за стару ціну (2,5 млн грн - авт.). А навесні можна було зробити захисне покриття знизу мосту, — каже Мирончук.

Обидві сторони конфлікту казали, що треба «мирову, бо суд нічого не вирішить». Тож на наступному засіданні суд оголосив перерву розгляду справи, щоб учасники змогли домовитися щодо мирової. 

Але «помиритися» не вийшло. У судове засідання, 26 вересня, з’явилися усі учасники судового процесу, які підтримали свої правові позиції щодо первісного та зустрічного позовів.

Феміда на боці мерії

Наприкінці вересня суддя Тварковський оголосив рішення суду. За ним, підрядник міг протягом жовтня 2018-го нанести матеріал Sika на пішохідну частину мосту, оскільки були сприятливі погодні умови. До того ж виробник вказав, що сприятлива температура для роботи з матеріалом: від + 5 градусів за Цельсієм (а не +10, як казали в «МСУ-2»). 

Суд став на бік мерії, оскільки за договором підряду виконавець робіт мав виконати роботи у визначений термін, чого не відбулося. Тож департамент капбуду може розірвати договір.

У тому місці, де раніше було будівельне містечко та техніка, нині пустка та купи сміття

Але стягнення коштів з підрядника суд не задовольнив. Суддя встановив, що 2 мільйони 508 тисяч гривень, які були виплачені як аванс на закупівлю матеріалів та виконання робіт, були використані підрядником протягом трьох місяців після їх отримання. Про це свідчать акти виконаних робіт за грудень 2018 року. При цьому загальна сума виконаних робіт відповідно до названих актів є значно більшою, ніж сам аванс, а саме: 3 мільйона 923 тисячі 188 гривень.

Залишки старих бетонних плит, які зрізали з Київського мосту, скинули поблизу «Бригантини». Тепер вони заростають бур'яном

Водночас зустрічний позов відповідача по справі: про визнання робіт підрядника «МСУ-2» виконаними, суддя Тварковський залишив без задоволення.

Рішення Господарського суду набуло чинності за 20 днів після проголошення, оскільки, за словами міських чиновників, не було подано апеляційну скаргу.

— Так, справді, у нас були перемовини щодо мирової угоди. Але не зійшлися щодо умов: підрядник хотів отримати 3,9 мільйона гривень за ті роботи, які вони виконували «тихцем», поки був розгляд справи у суді, — каже директор департамент капітального будівництва міськради Ігор Кравець. — Апеляційної скарги на рішення суду не було, оскільки ми не отримували про це повідомлення. Тож зараз ми розриваємо угоду з підрядником «МСУ-2» та наступного року проводимо тендер у ProZorro на завершення реконструкції. Очікую, що навесні новий підрядник завершить роботу.

Тобто, Київський міст знову «перезимує» без захисту?

— Нічого з ним не станеться. Те, що трохи «облізло» покриття на тротуарах, не несе негативних наслідків для залізобетонних конструкцій. Тим паче, один шар захисту там нанесений.

ДОВІДКА. На реконструкцію Київського мосту, що тривала протягом 2017-2018 років, витратили понад 68 мільйонів гривень. Міст укріпили, розширили тротуари, зробили нову дорогу і проклали нові комунікації.  Але не завершили покриття тротуарів матеріалами Sika і не зробили захист відремонтованих та підсилених залізобетонних конструкцій. До того ж потріскалися тротуари, яким трохи більше одного року. Реконструкція шляхопроводу не завершена, оскільки міст не прийняли в експлуатацію, хоча і визнали «придатним до експлуатації».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Жора

    Чем эти бригадиры, бандиты и титушки отличаются от тех кто был в 90-е ? Отличия есть. В 90-е это были туповатые качки которые  качали бицепс в подвалах. и выходили на задание по команде тех кто хочет стать мэром.... Сейчас это  те же качки+ то что они все дружат с интернетом и компами, имеют  травматическое оружие ( про огнестрел не будет затрагивать тему). В 90-е травмата так много не было. НО самое главное что ОНИ хитрые и ведут себя как АРТИСТЫ  больших и малых академических театров.  Заманить человека, избить, и.т.д. это для них очень легко.

    ПСИХОЛОГ и по совместительству  "типа" врач невропатолог из псишки просто студент ботаник против них).

    Зигмунда Фрейда "Я и Оно"  эти гопники знают лучше Вани))))
  • Жора

    Сейчас в мэры Винницы  собрались "типа" крутые бизнесмены...есть  среди них и активисты. Активистки тоже есть. Фамилии не буду называть , не буду делать им рекламу. Всему свое время.... НО ОПАСНОСТЬ представляют не эти типа лидеры бандиты активисты... ОПАСНОСТЬ  ЭТО их бригадиры, бандиты, титушки. В свое время они избивали эти титушки полицию при штурме ОБЛрады. Но если их главари станут мэром , то они могут избивать и людей. И МИТИНГА ВОЗЛЕ МЭРИИ  после выборов уже не будет . Дадут всем митингующим хорошей пизды)))). Я приводил видео кто может стоят на страже МЭРИИ..Это те кто штурмовал ОБЛраду.

    ТАк шо лучше пусть будет Моргунов чем бандиты.
  • Жора

    Если Моргунов небудет мэром , то эти люди что били полицию ,будут работать в Энере и ходить отключать у людей электричество за лживые долги. Зачем?  А затем чтобы показать что власть и Зе плохие. И потом Порох опять станет президентом. Все задумано хитро)

    https://www.youtube.com/watch?v=HmEERUnXk6o&fbclid=IwAR1UlYo1mXEmWy1RyNiS6l2uH_r6gTeYxQIQYCrChlUlEi63Hp07nvS7xPc#t=43

  • Макс Профект

    От тварі хитрожопі, як завжди розікрали кошти, розділили між собою, а потім пішли всі дружно у суд, щоб нібито викрити підрядчика, якого і сама міськрада вибрала. Народ розводять, і важають їх за ідіотів...!!!  Правильно Моргунчик ???    🐉🐍🦖🐲🐲🐲.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up