Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали

Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали
  • На щастя, у нашому місті збереглися будинки дорадянської доби. Саме їхній фасад, у переважній більшості, прикрашають цікаві декоративні елементи. 
  • Ми обійшли всю центральну частину Вінниці та знайшли найцікавіші, на нашу думку, архітектурні деталі. На деякі із них ви точно ніколи не звертали увагу.

Впродовж багатьох століть фасадне декорування будівель займало важливе значення у галузі будівництва. Адже саме завдяки цим архітектурним хитрощам, зодчі перетворювали звичайні побудови на щось привабливе, розкішне та естетичне.

Дещо з цього помітно неозброєним оком. Але є речі, які багато хто з нас просто не помічає, проходячи повз них. Ми хочемо виправити це. Тому покажемо вам, чим прикрашені будинки історичного центру нашого міста, підкажемо, як це називається, і розкажемо, де усе це можна побачити на власні очі. 

Після декомунізації не часто можна зустріти радянську символіку, особливо у центральній частині Вінниці. Втім, якщо придивитися до фасадів деяких будинків, ще можна побачити ліпнину із зображенням «червоної» зірки, серпа з молотом, зібраного врожаю. 

Відео дня

Дорадянської доби у Вінниці полюбляли декорувати будинки маскаронами. Це скульптурна прикраса у формі голови людини, тварини чи фантастичної істоти. Побачити такі елементи сьогодні можна на фасадах готелю «Франція», Вінницького міського суду, колишнього готелю «Савой», будинку на Соборній, 44.

На одному з будинків на Соборній можна побачити дві скульптури чоловіків, які ніби тримають на своїх плечах балкон. У цьому випадку Атланти виконують декоративну роль. Але іноді такі скульптури дійсно використовуються для підтримки карнизів чи балконів. 

Справжньою прикрасою будинків заслужено вважають еркери — напівкруглі балкони, що виступають за межі основного обсягу споруди. Прогулявшись центральною частиною Вінниці, ви неодмінно побачите кілька таких балконів. 

Цікавим елементом декору, а може й оберегом, є таємничий хрест на фасаді водонапірної вежі. Він невеликий за розміром, тому, не знаючи про його існування, ви навряд його побачите. За однією із місцевих байок, хрест пов’язаний з вінницькими масонами, які колись жили у місті. 

На деяких старовинних будинках досі збереглися горельєфи. Так називають скульптурну композицію, що виступає над поверхнею стіни на понад 50% від свого об’єму. До прикладу, на фасаді особняку лікаря Вілінського, що в ньому зараз відкрито ресторан, бачимо композицію полювання на козулю. А на будинку генерала Брусилова зображена муза з арфою та ангели. 

Уся будівля Вінницької дитячої художньої школи виглядає цікаво. Не дарма ж її вважають однією з найбільш яскравих архітектурних прикрас міста. Однак найбільш загадково виглядає частина даху, що побудована у формі квадрату. На жаль, ми не знайшли пояснень тому, чи закладав архітектор Артинов у це якесь практичне значення. 

До ще однієї цікавої роботи відомого вінницького зодчого можна віднести аркову форму стрілчастих вікон, що досі збереглися на Червонохрестівській, 11. Самі вікна, на жаль, не автентичні, але віконний проріз та оздоблення навколо не змінювали.

Не менш цікавим елементом декору є флюгер, який почепили на дах одного з еркерів на Соборній. На стрілці, що вказує на Південь, розмістився лицар на коні. Вершник має щит із зображенням хреста, що може вказувати на його дотичність до католицького чернечо-лицарського ордену Тамплієрів. По сусідству, до слова, знаходиться католицька церква.

Якщо ви не ходите з високо піднятою догори головою, то декоративне оздоблення костелу Святої Діви Марії Ангельської також може вас здивувати. Наприклад, ви точно бачили там скульптуру Папи Римського Іоанна Павла ІІ, і майже напевно — Мадонни з немовлям Ісусом. А чи бачили ви скульптури святих Клари та Франциска, які розмістилися о-о-ось там нагорі? Ні? А вони там є. 

На Майдані Незалежності, це перед міською радою, встановлено кілька десятків ліхтарних стовпів. Якщо придивитися, на кожному із них можна побачити вирізьблений герб нашого міста. І ні, на гербі не зображений якір. Насправді то хрест зі спареними рибальськими гачками.

Дім дворянина та відставного офіцера-артилериста капітана Олександра Четкова, або ж, як його часто називають пересічні містяни, «рожевий будинок на Пушкіна», своїм виглядом не може не викликати захоплення. Проте не всі, хто його бачив, вдивлялися у деталі. Наприклад у ті, що будинок має чимало вінтажних вікон найрізноманітнішої форми: квадратні, прямокутні, круглі, напівкруглі тощо. 

Якщо блукати вулицею Архітектора Артинова, можна ненароком натрапити на ноги Діогена, що стирчать прямісінько зі стіни будівлі. Голова давньогрецького філософа, до слова, знаходиться у виставковому центрі на Майдані Незалежності. 

Будете проходити повз театр імені Садовського, не полінуйтеся подивитися, що його прикрашає нагорі. У сонячному світлі на сторожі мистецтва стоїть скульптура Музи у вишиванці. Трішки нижче від неї розмістився горельєф із зображенням 13 людей, які танцюють та співають. Можливо, вони святкують перемогу у Другій світовій війні. Адже в образах чоловіків можна упізнати червоноармійців з воєнними нагородами на грудях. 

Будинок за адресою Соборна, 69 багато хто з вас може знати через те, що в ньому знаходиться готель «Вінниця», а на його фасаді встановлена меморіальна дошка на честь очільника відродження Польської держави Юзефа Пілсудського. Проте якщо поглянути на цей будинок з протилежної сторони вулиці, можна побачити, мабуть, найбільшу серед усіх будівель Вінниці кількість пілястрів. Їх тут понад два десятки. Пілястр, до слова, це виступ або стовп у вигляді колони. 

Читайте також:

Ніби ще одна квартира. Як виглядають і чи законні «цар-балкони» на вінницьких багатоповерхівках

«Ви перший журналіст, який там побуває»: як ми спустилися в підземні тунелі лікарні імені Ющенка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Игорь Яндрос

    Невже ви не знесете радянські будівлі це ж русскі люди будували як же так?
    Пам'ятники знесли то прибирайте й будівлі.
    Алле..ви хоч одну таку будівлю побудували за 32 роки незалежності???
  • Сергей Сокур

    Соборна 43   архітектура з радянською символікою
  • Tetyana CHEGEROVA

    Дякую! За чарівне архітектурне минулого! У минулі роки багато чого було поза увагою.
  • Vira Melnyk

    Залишилась спадщина від багатих людей,як архітектурна так і історична.Теперешні багатії купують персональні літаки,яхти.....

keyboard_arrow_up