Ніби ще одна квартира. Як виглядають і чи законні «цар-балкони» на вінницьких багатоповерхівках

Ніби ще одна квартира. Як виглядають і чи законні «цар-балкони» на вінницьких багатоповерхівках
  • Якщо до багатоповерхівки, що в ній ви живете, прибудовано щось величезне й негарне, знайте, що це явна ознака, що серед ваших сусідів завівся власник так званого цар-балкону. З великою ймовірністю він побудував його незаконно. 
  • Подивилися, які цар-балкони є на Замості та Вишеньці. Поділили їх на категорії. Дізналися в експерта, чи законні такі прибудови.

Чи то від сильної любові до всього великого, чи то від жадібності, а може навіть від надлишку хитрості, але полюбляють наші люди загарбати усе, до чого лише можна дотягнутися. У нашому випадку мова піде про так звані цар-балкони. Так жартівливо називають балкони або прибудови до багатоповерхівок, які виділяються від загального тла будинку. 

Зазвичай такі конструкції знаходяться на першому поверсі та всім своїм виглядом демонструють несмак та байдуже ставлення їх власників до оточуючих. Нерідко цар-балкони зроблені самовільно, без погодження відповідних органів.

Для Вінниці ця проблема доволі актуальна. Складно знайти багатоповерхівку, що вона не мала б подібного «хенд-мейду». Розглянемо на прикладі мікрорайонів Замостя та Вишеньки, куди, озброївшись терпінням та фотоапаратом, ми й вирушили. Терпіння, як виявилося, було зайвим, адже у першому ж будинку нас вітали два красені цар-балкони, а ось назнімкували ми чимало цікавого. 

Відео дня

Замостя

Побачене у цьому мікрорайоні можна поділити на кілька різновидів цар-балконів. Нехай першими йдуть найменш примітні з них: балкони на другому і вище поверхах, розміри яких, будемо відвертими, власники свідомо вирішили дещо наростити.

До другої категорії віднесемо цар-балкони помірної скромності. Вони не надто великі, сильно там не розгулятися, проте й не помітити їх на загальному тлі важко. Клас «Стандарт».

Приміщень наступної категорії у власників житла взагалі не мало бb бути, проте вони є. Це саморобні, не надто виразні, нарости на фасадах будинків. Назвемо їх халабудами.

І, звісно ж, п'ятизіркові цар-балкони Замостя. Це приміщення розмірами з повноцінну квартиру. Зазвичай вони сильно контрастують з усім навколо, подекуди огороджені парканом або мають окрему терасу. 

 

Вишенька

У цьому мікрорайоні простежується мода на кількашарові цар-балкони. Власники житла на першому поверсі додатково організовують собі кімнату-другу. Ну а сусіди з другого і третього поверхів хіба не люди? Мабуть, саме так і з'являються такі ось неприступні фортеці в кілька поверхів:

Представників класу «Комфорт» на Вишеньці також не бракує. 

Врешті, кілька кімнатні балкони класу «Люкс». Як і в замостянських аналогів, колір цих цар-балконів різко відрізняється від загального тла будинку. Дехто навіть має другий поверх та свій окремий вихід на вулицю. 

Чи законно це?

Про те, які цар-балкони вважаються законними, яке покарання може очікувати на порушників, а також, чи ведеться боротьба з нелегальними забудовниками у місті, ми попросили розповісти директора департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради Дениса Сороку. 

У вінничан є звичка розширювати свою житлову площу, часом до дійсно великих розмірів. Скажіть, будь ласка, за яких умов можна законно розширювати балкон або робити прибудову до своєї квартири жителям багатоповерхівок?

— Взагалі-то цього не можна робити, тому що це впливає на опорну здатність будинків. Втім, у разі якщо ОСББ оформило земельну ділянку, тоді можна розширити весь перший поверх, не порушуючи фасад будинку. 

Чи правильно я зрозумів, якщо у багатоповерхівці з'явився так званий цар-балкон, це говорить про його незаконність?

— Так. Якщо висунули або прибудували одну квартиру, то це вважається незаконним.

Думаю, що для вас не є секретом, що у Вінниці сотні, якщо не тисячі таких балконів та прибудов. Як з цим боротися? 

— Так. Їх справді багато. Мої інспектори здійснюють перевірку, штрафують, надають приписи й все таке інше. 

Які наразі існують штрафи за такі порушення?

— Усе залежить від класу наслідків. Якщо людина прибудувала щось, наприклад, у триповерховому будинку, то штраф складатиме 8,5 тисяч гривень. Якщо мова про будинок вищий за чотири поверхи, штраф вже буде 17 тисяч гривень. 

Ваші працівники мають повноваження інспектувати такі незаконні прибудови? Чи приводом для перевірки має бути попереднє звернення від жителів будинку або, приміром, правоохоронців?

— Для перевірки ми маємо мати підставу. Звернення громадян якраз і є такою підставою. 

Тобто виходить, що цар-балкон може побудувати хто завгодно, і якщо на нього не буде скарг, то відповідальності він ніякої не понесе?

— Ми не їздимо контролювати всі балкони Вінниці, але якщо такі десь бачимо, то реагуємо. Особливо на ті, які будуються зараз. Не забувайте, що багато таких цар-балконів, як ви кажете, побудували давно. У нас діяла комісія, чимало з цих прибудов введені в експлуатацію. До 2012 року їх можна було узаконити. Якщо такі цар-балкони узаконили до цього періоду, то ми ніяк не можемо вплинути на їх власників.

 

Читайте також:

Скільки коштує житло у вінницьких новобудовах? Огляд цін за мікрорайонами

«Дитина чекає 1,5 години на зупинці». Пускати школярів у переповнений транспорт вкотре пропонують у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up