Напівзруйновані та відреставровані: як виглядають п’ять найстаріших будівель центру Вінниці

Напівзруйновані та відреставровані: як виглядають п’ять найстаріших будівель центру Вінниці
  • Відібрали п’ять найбільш старовинних пам’яток архітектури нашого міста та подивилися, в якому стані вони знаходяться.

У нашому місті понад сто пам'яток архітектури та містобудування. Однак не всі вони збереглися у належному стані. Деякі, як, наприклад, «шоколадний будинок» на Симона Петлюри, Літній театр на Хлібній, башта та мур та однойменній вулиці, та деякі інші — знаходяться у занепаді.

Не говорячи вже про будівлі, цілком придатні для використання, але зовнішній вигляд яких псують рекламні вивіски, пластикові вікна чи двері тощо. 

Одним із таких, найбільш старовинних та занедбаних, є житловий будинок по вулиці Кропивницького, 9. Побудований всередині 18 століття, зараз він стоїть «облізлим» та пошарпаним. Принаймні велика його частина. 

Відео дня

З-під старого шару тинькування проглядається червона цегла, а подекуди видно й камінь. Частина двоповерхової будівлі зовсім не схожа на житлову. Радше нагадує приміщення, що слугують майстернями чи складами. 

Невелика частина цієї пам’ятки архітектури має цілком непоганий на вигляд ремонт, проте ми не помітили там ніяких натяків на постійне проживання. 

Поруч, на Монастирській, 23 стоїть ще одна пам’ятка, але вже кінця 18 століття. Це також житловий будинок, і, судячи з усього, ним таки користуються: білий тюль у вікнах, вазони з квітами на підвіконнях.

Вигляд будинок має непримітний, за виключенням двох колон, що розмістилися перед парадним входом. Та й ті, на жаль, потребують косметичного ремонту. 

Що цікаво, фасад будинку оформлений в кількох відтінках рожевого та коричневого кольору. Привабливості йому це, як бачимо зі світлин, не додає. 

У 1891 році у нашому місті побудували реальне училище. На той час найбільший у Вінниці культурно-освітній осередок. Сьогодні у цій будівлі знаходиться головний корпус Вінницького торговельно-економічного інституту КНТУ. 

Минулого року закінчилася реконструкція цієї пам’ятки архітектури. До капітального ремонту її фасад був блідо-жовтого кольору, тепер він яскраво-жовтий. Перед входом до корпусу вишу висить барельєф із зображенням Михайла Коцюбинського — тут понад сто років тому він складав іспити. 

Цікаво, що під час проведення реконструкції чомусь вирішили демонтувати старовинні вхідні двері. Їх замінили на нові. Це обурило містян, тому автентичні двері пообіцяли повернути. Однак пройшло вже півтора року, але виконувати обіцянки ніхто не поспішає.

Однією з найстаріших та найвідоміших пам’яток архітектури нашого міста є Костел домініканців. Цей цегляний храм добудували ще 1779 року. На початку 19 століття царська влада забрала приміщення у домініканців та передала їх православним.

Донедавна у ньому проходили служіння вірян УПЦ МП, але після надання Україні томосу, Свято-Преображенський кафедральний собор перейшов під юрисдикцію ПЦУ.

Найстаріша зі збережених архітектурних пам’яток нашого міста знаходиться по вулиці Соборна, 17. Її побудовано понад чотириста років тому — 1617-го. Колись у ній діяв Монастир єзуїтів, який, зокрема, виконував функцію міської фортеці. 

Нині в приміщеннях колишнього монастиря знаходиться Державний архів Вінницької області. У ньому зберігаються мільйони історичних документів.


Читайте також:

Еркери, горельєфи, маскарони: цікаві архітектурні елементи будівель, які ви досі не помічали

«Тримаємо ситуацію на контролі»: у Вінниці почали реставрацію Будинку залізничників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up