«Тримаємо ситуацію на контролі»: у Вінниці почали реставрацію Будинку залізничників

«Тримаємо ситуацію на контролі»: у Вінниці почали реставрацію Будинку залізничників
Будинок залізничників
  • Кілька років тому у міській раді поділилися планами майбутнього ремонту одного з найгарніших будинків мікрорайону Замостя. Але до початку робіт справа дійшла лише зараз..

Намір реставрувати будинок на Замостянській, 27 почали публічно обговорювати ще 2018-го. Тоді, в листопаді, депутати міськради вирішили виділити 450 тисяч гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації для реставрації Будинку залізничників. 

Тендер на самі роботи провели у жовтні 2020 року. У мерії розрахували, що реставрація обійдеться місту 14 мільйонів 128 тисяч гривень.

За цей лот змагалися три компанії — товариство «ЖК-Гарант», компанія «КОНСОЛЬСТРОЙ» і «Будівельна фірма «Ремс». Перемогла остання, запропонувавши найменшу ціну — 11 мільйонів 34 тисячі гривень. Таким чином, економія на цій закупівлі склала понад три мільйони гривень.

Відео дня

Не озброєним оком помітно, що Будинок залізничників потребує ремонту: пошарпані стіни та балкони, чимало ділянок, звідки повідпадав тиньк, вицвілий колір фасаду. У дворі ситуація не краща, адже до усього переліченого додається ще й відсутність нормальної дороги. Замість неї бруд та калюжі.

Старт робіт відкладали кілька разів. Реставрація почалася цієї осені, майже через рік після укладання договору з підрядником. У мерії повідомили, що будівельники почали роботи з покрівлі будинку: замінили понад 250 м² з влаштуванням металочерепиці. 

У межах реставрації заплановано відреставрувати фасад та цоколь, відновити балкони, замінити прогнилі вікна у під'їздах, змонтувати зливову систему водовідведення. А ще зроблять підсвітку будинку. Роботи триватимуть до осені 2022 року.

— Не знаємо, хто точно робитиме ремонт, але ми, жителі, тримаємо ситуацію на контролі, — розповідає старший по будинку Володимир Козлов. — Раніше відомчі будинки передавали на баланс міста. Наш передала місту залізниця. Заразом, нею були передані й кошти на ремонт. Його досі не зробили. Сьогодні, наприклад, нікого з робітників не було. Підрядник сказав, що прогнозували дощ та сніг, тому працюють на іншому об'єкті. Але ж погода цілий день хороша. 

Історична довідка

У 1911 році на місці будинку була Вознесенська церква, яку спроєктував міський архітектор Григорій Артинов. У 1929 році церкву ліквідувала радянська влада, а споруду віддала під кінотеатр.

У 1944 році в цей будинок влучила авіаційна бомба, тому після війни, в 1946-1947 роках тут звели нову споруду — житловий будинок. Проєкт будинку виконаний організацією «Облпроект» під керівництвом головного архітектора області Антонія Крейчі.

Тут виділяли житло працівникам залізниці. Тому будівлю так і назвали – «Будинок залізничників». Сьогодні це пам'ятка архітектури місцевого значення і яскравий містобудівний акцент цієї території на Замості.

Про історію споруди читайте у нашому матеріалі: Будинок залізничників стоїть на місці розбомбленого храму.

Читайте також:

«Ані грошей, ні квартир». Люди придбали житло в новобудові на Гонти, яку збираються зносити

Хочуть побудувати 26 котеджів між Поділлям і Південним Бугом. Триває обговорення проекту

Пів століття історії. У Вінниці важкою спецтехнікою зносять готель «Південний Буг»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up