«Ані грошей, ні квартир». Люди придбали житло в новобудові на Гонти, яку збираються зносити

«Ані грошей, ні квартир». Люди придбали житло в новобудові на Гонти, яку збираються зносити
  • У приватному секторі на березі Бугу кілька років тому почав «рости» житловий багатоквартирний будинок на Гонти, 1. 
  • Люди активно купували у ньому квартири, навіть не підозрюючи, що їх чекає у майбутньому. Спойлер: дім, в який вони вклали кошти, збираються зносити. 
  • Чому і хто прийняв таке рішення? Чи має будівництво хоч якісь дозвільні документи? Що роблять люди, які можуть залишити й без квартири, й без грошей. 

Вулиця Гонти, а саме її частина, що майже безпосередньо на пляжі, заманює своєю мальовничістю. Там зведені здебільшого приватні будинки, але серед них неможливо не помітити чотириповерховий дім на Гонти, 1 «Арт Хаус ІІ».

Ми зустрілися там з людьми, які вклали в нього кошти, але ніяк не можуть домогтися отримати такі бажані ключики від своїх квартир. Чому? Бо, як виявилося, забудовник має тривалу судову історію через це будівництво. Про яку люди, які купляли у нього квартири, й не здогадувалися. 

Будинок розрахований на 68 квартир. У березні виконком міськради та департамент архітектури та містобудування надав забудовнику вихідні данні — містобудівні умови та обмеження на проєктування індивідуального житлового будинку. 

Відео дня

Однак забудовник почав будувати не індивідуальний дім, а багатоквартирний. Таке сусідство не задовольнило мешканців сусіднього будинку, і вони подали скарги, а згодом заяву в суд. Забудовник — Олександр Краковський. 

Ні квартири, ні грошей

Один з тих, хто придбав квартиру за адресою Гонти, 1 — Олег Пасічнюк. Чоловік каже, що хотіли з дружиною придбати житло, де могли б спокійно провести старість, яка потрохи підходить. Купили двокімнатну квартиру. 

— Ми дуже хотіли придбати житло, якось натрапили на рекламку цього дому, приїхали на офіс, поговорили, дізналися ціну, глянули проєкти. І вирішили купувати, — розповідає чоловік. — Ми розбили платіж на два рази: у вересні 2020-го ми заплатили половину суми, а в жовтні другу. Загалом сплатили 936 тисяч гривень. Все офіційно через банк проплатили, є всі документи. 

За словами чоловіка, вони підписали договір, подивилися на план, і їм все сподобалося. Каже, до кінця року будинок мав бути зданий в експлуатацію, вони вже планували ремонти. 

— Але ми побачили, що щось ніяк не добудовується. Почали спілкуватися з менеджерами. Нам почали казати: є деякі проблемки, то матеріалів бракує, то локдаун, то ще щось. На сьогодні дах зроблений, вроді зовнішні роботи проведені. Всередині знаємо, що немає жодних комунікацій, будівництво заморожено, — каже Олег. — Коли почали цікавитися, що ж власне сталося, то знайшли групу майбутніх сусідів, занепокоєних своїми грошима.

Як розповідає Олег Пасічнюк, для того, щоб не чекати, поки ситуація буде закінчена не в їхню користь, ініціативні власники квартир, почали залучати на допомогу адвоката.

— Забудовник йшов на контакт, запевняв, що все буде гаразд. Щодо судів говорив: «Так, є заяви від сусідів, але то все несуттєво. Треба тільки зачекати», — завершує Олег. 

«Не хочемо бути ошуканими»

Розмову підхоплює занепокоєна ситуацією Тетяна Дубова. Жінка сама виховує сина, і наразі живе у батьків. Планувала переїхати сюди у власне житло, щоб відокремитися від батьків та дати своєму синові трохи більше простору. 

— Я вкладала кошти у 2019-му році, коли ще нічого на місці майбутнього дому не було. На той момент квадратний метр коштував 14 тисяч, в принципі всюди так продавалося, були дешевші варіанти, але не з суттєвою різницею у ціні, — каже Тетяна. — Коли ми вкладали свої кошти у будівництво, то забудовник надавав липові, як виявилося, документи. 

Жінка каже, що вибирали цей дім, бо тут зручне розташування, поруч немає багатоповерхівок. За її словами, коли вона купувала квартиру, то у документах було вказано, що це буде триповерховий будинок, але потім з'явився ще четвертий поверх. 

— На початках ми нічого не запідозрили. Але у час карантину забудовник трішки зупиняв будівництво, а з весни тут практично зовсім припинили роботи, — каже вона. 

Пояснимо, що за словами власників квартир у цьому домі, в експлуатацію він мав здатися в 4 кварталі 2020-го року, тобто рік тому. 

— Ми не хочемо бути ошуканими. Наразі ми вже знаємо, що було 19 судів з приводу незаконного будівництва цього дому. Ініціативні жителі пішли на крайнє засідання, 17 листопада, але його перенесли, — резюмує Тетяна. — Також дізналися, що у забудовника є ще два об'єкти, які теж не здали в експлуатацію. Там будинки менші й проблеми менші. Ми хочемо зупинити знесення будинку, і, щоб міська влада посприяла нам. Можливо, щоб нам допомогли добудувати цей будинок навпаки, а не зносити.

Дехто купував тут житло через рієлтора, як от вінничанин Микола. Придбав тут квартиру він для свого сина. 

— Ми уклали угоду, нам все гарно розказали. І місце непогане, і нам сподобалося, і розказували, що прибережна зона буде облагоджена. Довіра була, бо в таких ситуаціях, як зараз, ще не були, — розповідає Микола. — Ну, уклали договір, і поетапно почати проплачувати. Виплатили все, що мали: 620 тисяч гривень. 

За словами чоловіка, з ними згодом ще раз зв'язувався менеджер Антон і запропонував додатково придбати гараж. Останній ціною: 8, 5 тисяч доларів. Після підписаної угоди Микола проплатив лише тисячу, а тоді почав дізнаватися, що будівництво проблемне. 

— Наразі правильне рішення: шукати нашому адвокатові та захисникові цих сусідів, які подали заяву, компроміс. Це ж було якось узгоджено з міською владою, мала прибережна зона облаштовуватися, і все інше. Люди проплатити всі гроші, і вони постраждають, — каже чоловік. — Потрібно давати дозволи, узаконювати та продовжувати будівництво. Великих серйозних порушень, на мою думку, немає.

Будинок станом на кінець листопада 2021 ззовні виглядає так, наче основні роботи вже зроблені. Дах і вікна вже є, але от всередині, наскільки відомо власникам квартир у ньому — немає жодних комунікацій. 

На сайтах нерухомості продажі даного об'єкту припинено. Але там можна переглянути інформацію, яку надавали для покупців квартир у цьому будинку. Ось основні характеристики: новобуд зводили за технологією — цегла. Кількість поверхів у будинку — 4, висота стель — 2.8 м. Опалення (мало бути) — індивідуальне. 

Забудовник мав шанс виправити ситуацію

Ми перевірили ділянку за допомогою Публічної кадастрової карти. Звідти можна дізнатися форму власності, цільове призначення ділянки та її площу. Як дізнаємося з карти, площа ділянки 0, 1 га. 

А найважливіше, що вид використання: «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)», тобто, ділянка має використовуватися для приватно житла, а не для продажу. Це можна дізнатися за допомогою Класифікації видів цільового призначення земель. 

Адвокат постраждалих жителів підтверджує нашу інформацію. 

— Є два нюанси: він побудований на тій ділянці, призначення якої не для будівництва багатоквартирного дому. Тобто, для дачі, садиби, приватного будинку, але не чотириповерхового дому, — каже адвокат Олег Зільберт. — Другий нюанс: будинок побудований з порушенням будівельних норм, застосовані не ті матеріали, які мали б. Не повністю, але частково. 

Як дізнаємося з позовної заяви вінницької прокуратури про знесення будинку, забудовнику департамент архітектури та містобудування давав йому приписи. Беручи їх до уваги, він мав зупиняти роботи, та виконувати вимоги. 

Після закінчення терміну дії припису департамент міськради зробив перевірку його виконання. Перевірка визначила, що забудовник: «не зупинив роботи та не привів об'єкт до вимог чинного законодавства». 

Суд вирішив задовольнити позов сусідів, власники квартир апеляцію не подавали. А нещодавно прокуратура подала свій позов про знесення будинку. 

— Я вважаю, що прокуратура перевищила повноваження про звернення до суду щодо зобов'язання Краковського про знесення будинку, — каже адвокат. — Тепер у нас є нагальна проблема, і вона полягає у тому, що прокуратура подала позов до суду про безпосереднє знесення дому. У цю справу люди, які придбали квартири, подали заяву про вступ, як третя особа. 

Наразі від забудовника — тиша

Олександр Краковський припинив виходити на зв'язок із людьми, що купили у нього квартири. Віднедавна він просто ігнорує їхні дзвінки. 

Ми теж намагалися зв'язатися із забудовником, знайшовши його контакти. Однак на наші дзвінки — ніхто не відповів.

Скріншот з відео «Віти»

Ми переглянули за допомогою YouControl компанію забудовника «АРТ ХАУС-ІІ». Зареєстрована вона два роки тому. Керівник Олександр Краковський, але засновниками цього кооперативу є також Краковський Сергій та Краковська Іванна. Всі вони прописані за однією адресою у Вінниці.

Як ми виявили, в YouControl відсутня інформація про те, що юридична особа є власником будь-якого нерухомого майна. Це може бути небезпечним для людей, які придбали у нього квартири. Якщо забудовнику доведеться віддавати гроші. 

Також перевірка за факторами фінансового моніторингу YouControl визначила, що кінцевий бенефіціарний власник (контролер) юридичної особи є керівником. 

«Це може свідчити про те, що така юридична особа є компанією-оболонкою. Співпраця з таким суб'єктом господарювання може завдати фінансових збитків, тому потребує належної обачності», — попереджають в YouControl. 

Як сказав нам адвокат, наразі забудовник хворіє на коронавірус. Так він повідомив суду, тому засідання, що мали відбуватися у цій справі, перенесли допоки забудовник не одужає. Засідання призначили на 14 грудня. 

Прокуратура каже — знести

Колегія судів Верховного Суду погодилася з висновком суду першої інстанції, що оскільки відповідач вимоги припису Департаменту ДАБІ не виконав добровільно, тому контролюючий орган обґрунтовано та правомірно звернувся до суду із позовом про знесення самочинного збудованому об'єкту будівництва.  

Ось яке рішення висвітлила вінницька прокуратура. Воно набрало розголосу, адже раніше у Вінницькій області схожих рішень не приймали. Такий собі прецедент, але внаслідок цієї показовості можуть постраждати десятки людей. 

«Так, під час вивчення прокуратурою дотримання вимог законодавства, що регулює містобудівну діяльність, було встановлено, що у м. Вінниці фізична особа здійснила незаконне будівництво багатоповерхового багатоквартирного будинку на території, де дозволяється лише малоповерхова садибна забудова. Забудовник почав зведення об’єкта всупереч вимогам містобудівної документації (Генерального плану міста) та з порушенням будівельних норм і правил», — йдеться на сайті прокуратури. 

Як дізнаємося з повідомлення, Вінницька окружна прокуратура подала відповідний позов до суду. Наразі Вінницький окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі за позовом до забудовника про зобов’язання здійснити знесення об’єкта незавершеного незаконного будівництва — багатоповерхового багатоквартирного будинку.

Що буде з будинком? Поки невідомо, тривають суди. Ми будемо стежити за ситуацією та готові висвітлити позицію забудовника, якщо він з нами зв'яжеться. 

 

Читайте також:

«На мене напав КОРД»: житель Літина розповів про правопорушення, але чи ведеться розслідування?

«Слідчі ігнорують мої дзвінки», — чоловік загиблої у пожежі на Бевза дівчини

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Vlad Nakonechnyi

    Це Вінниця! Всі будівлі запускають, а потім, коли приходиш в міську раду, кажуть: Вперше чуємо, ми не знаємо, що там будується і дозволів не давали.
    Так для сміху, хтось нехай спробує 3*2 побудувати одноповерхове приміщення чи ларьок - через 30хв, вас вже відвезуть в оутлендері!?
  • Людмила Шевченко

    Не судьба була поцікавитися забудовником, скільки будинків він вже здав в експлуатацію.  принаймні в знайомих, родичів,  які купували квартиру запитати і якого забудовника купували.не в лісі живемо, для чого було так вляпатися. У Вінниці є надійні забудовники.
  • Татьяна Сыромолот

    К дому не подведен газ,электричество и прочие комуникации
    Просто коробка
  • Татьяна Сыромолот

    Изначально нужно ознакамливаться с документацией на застройку, а затем вкладывать деньги

keyboard_arrow_up