«На мене напав КОРД»: житель Літина розповів про правопорушення, але чи ведеться розслідування?

«На мене напав КОРД»: житель Літина розповів про правопорушення, але чи ведеться розслідування?
  • На правозахисника Вадима Човгана здійснили напад, за його словами, працівники підрозділу «КОРД». 
  • Чоловік написав заяву про вчинення злочину, але чи мала справа продовження у правоохоронних органах?

Відбувся інцидент шостого травня у центрі смт Літин, Вінницької області. Там, за словами Вадима Човгана, на нього напали озброєні чоловіки в уніформі з написом «КОРД». Відбулося це ввечері, приблизно о 22.30. 

— Я йшов з другом вулицею Богдана Хмельницького, і помітив, що на проїзній частині стояло два автомобілі з розбитим (чи простреленим) склом. Біля автомобілів знаходилися співробітники КОРДу в масках та затримані ними чоловіки, — розповідає правозахисник. — Ми із товаришем зупинилися, щоб поглянути, що там таке відбувається, стоячи на тротуарі та ще й за металевим парканом, що відділяв нас від місця роботи правоохоронців. 

За словами Вадима, вони ніяким чином не заважали роботі «КОРДУ» і не втручалися у неї. Тобто, чоловіки не знімали відео, не зверталися до спецпризначенців, а просто зупинилися на тротуарі, щоб подивитися, що трапилося. 

Відео дня

— Це привернуло увагу одного із працівників підрозділу. Він підійшов до нас та попросив піти. Я ж сказав, що ми можемо вільно пересуватися тротуаром, і маємо право знаходитися в громадському місці, — продовжує Вадим Човган. — Після моїх слів, чоловік у масці в уніформі з написом «КОРД» почав висловлювався нецензурною лайкою в мою адресу, та накинувся на мене разом з кількома іншими своїми колегами. 

Додамо, що одразу біля тротуару, де відбувався інцидент, є пагорб. За словами постраждалого у цій ситуації, працівник «КОРДУ» почав шарпати та штовхати його, і цьому спецпризначенцю допомагали кілька його колег. 

— Вони зіштовхнули мене з цього пагорбу, погрожували фізичною розправою та махали кулаками перед лицем. Через це я вимушено втік, та зупинився неподалік, щоб викликати поліцію, — говорить чоловік. 

Як пояснює Вадим Човган, він не міг знімати відео в момент нападу на нього, бо правоохоронці почали вибивати телефон з рук, і йому вдалося зняти лише маленький фрагмент. Однак на цьому фрагменті можна частково побачити номер на уніформі працівника «КОРДУ». 

— Я одразу ж викликав поліцію, і надав патрулю всі пояснення, та написав заяву про злочин, — каже чоловік. — Вважаю, що своїми діями правоохоронці грубо порушили мої конституційні права, зокрема право на свободу пересування та фізичну недоторканість. 

Відмовили вносити заяву

Поки Вадим Човган очікував на розслідування справи, йому трішки більше, ніж за два тижні прийшов лист від Територіального відділення ДБР. У ньому йшлося, що йому відмовляють у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

— У листі було зазначено, що не встановлено обставин, які б вказували на вчинення кримінального правопорушення, — каже правозахисник. 

При цьому у листі роз’яснювалося, що він має право оскаржити це рішення до суду або прокуратури. Що чоловік й зробив. 

— З поміж іншого, було порушено також моє право на незалежне розслідування, адже розслідування правопорушень з боку представників Нацполіції (КОРДу) ДБР не розпочало. Натомість доручили перевірку Нацполіції, — пояснює чоловік. — Відповідно до практики Європейського суду для того, щоб розслідування було ефективним, особи, відповідальні за проведення слідства, мають бути незалежні від стверджувального порушника прав, тобто від поліції. Вони не можуть самі розслідувати свої злочини.

Кримінальне провадження таки розпочали

Наприкінці травня у ДБР розпочали кримінальне провадження. 

— Після того, як прокуратура скасувала відмову у відкритті провадження, у ДБР розпочали його. Мене допитали, я надав їм відео, яке було в мене з місця інциденту, — пояснює Вадим Човган. — На мене виходили люди з управління «КОРДУ» з приводу моєї скарги. Вони розпитали мене, чи є тілесні ушкодження? Я відповів, що ні, а їм тільки цього і треба було, щоб «списати» справу. 

За словами Вадима Човгана, крім того, короткого відео, що він встиг зняти одразу після нападу — інших немає. Бо, як виявилося, всі боді-камери працівників підрозділу Нацполіції не працювали, чи їх не було. 

— Я їх питав: чи встановили хто були ці бійці у масках, які напали на мене? Кажуть, ні. Думаю, вони особливо й не старалися. Я скинув відео і вказав слідчому, хто зі спецпризначенців перший здійснив на мене напад, — каже правозахисник. — Надалі буду взнавати, на якому етапі розслідування. Якщо нічого не зробили, то буду в Європейський суд писати звернення про неефективність розслідування. Як мінімум вони мали б встановити тих людей, допитати їх. Якщо цього не зробили, то це буде підставою для звернення. 

Також, додамо, що Човгану надіслали відповідь про розгляд його звернення з управління «КОРДУ». У ній начальник управління цього підрозділу ГУНП Валерій Бондар зазначає, що вони провели «об'єктивну, всебічну та вчасну перевірку інформації, яка зазначена у зверненні».

У листі йдеться, що інформація у зверненні Вадима Човгана «не знайшла свого фактичного підтвердження, оскільки в матеріалах перевірки відсутні будь-які фактичні дані про порушення співробітників управління «КОРД» службової дисципліни». 

Що кажуть у ДБР?

Як прокоментував нам заступник директора Територіального управління ДБР Олександр Томусяк, що за заявою Човгана прокуратурою внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. За ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статтею 365 Кримінального кодексу України. 

«Досудове розслідування за фактом можливих неправомірних дій працівників ГУНП Вінницькій області, розпочате та триває. Наразі ведуться слідчі (розшукові) дії. Жодній особі вказаній у кримінальнім провадженні не вручено повідомлення про підозру», — каже Олександр Томусяк. 

Також ми запитали, чому управління Державного бюро розслідувань відмовило у внесенні відомостей з першого разу? Ось що дізналися у відповідь: «На підставі вивчення доводів, викладених в заяві від 17 травня, обставин які вказували на вчинення кримінального правопорушення не встановлено. Зв’язку із чим підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вбачалося». 

Читайте також:

Що таке «чорний ящик» та чому інтернет інколи — це зло? 8 порад з безпеки у кіберпросторі

«Нам не запропонували ніякої альтернативи»: чому закривають найстаріший кінотеатр Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Санёк Лаптев

    Корд это государственные силы правопорядка. Они ему выписали штраф?

keyboard_arrow_up