«Нам не запропонували ніякої альтернативи»: чому закривають найстаріший кінотеатр Вінниці

«Нам не запропонували ніякої альтернативи»: чому закривають найстаріший кінотеатр Вінниці
  • Через два тижні перестануть існувати кінотеатр імені Коцюбинського та вінницький «Експоцентр». Першому 90 років, другому — 25. Їх замінить новостворений Business hub. У ньому консультуватимуть підприємців і працюватиме коворкінг.

За останні тижні можна було побачити таку кількість публікацій та обговорень майбутнього радянських, проте легендарних для міста будівель, що їх годі буде перелічувати. Кінотеатр «Росія», готель «Південний Буг», а тепер ось кінотеатр імені Коцюбинського та «Експоцентр», які за два тижні закриються назавжди. 

Якщо з тлінністю буття першого усі давно змирилися, а про майбутнє другого було відомо вже давно, то ситуація з третім і четвертим об’єктами стала для багатьох сюрпризом. Від минулого тижня мережа рясніє публікаціями, що на місці найстарішого кінотеатру Вінниці з’явиться Business hub. 

Попередньо відомо, що він матиме офісні приміщення та коворкінг, але основним призначенням хабу стане надання консультаційних послуг малому та середньому бізнесам: з питань оподаткування, бухгалтерії, бізнес-планування тощо. 

Відео дня

У тендерній документації йдеться, що зовнішній вигляд будівлі має зберегтися. У приміщеннях кінозалів планують проводити презентації та конференції. Облаштують операторську для двох перекладачів. Відкриють кафе. Вартість виготовлення проєктно-кошторисної документації з реконструкції будівлі складає 520 000 гривень. 

«Експоцентр»

За адресою Соборна, 68 Вінницька торгово-промислова палата діє з 1996 року. За цей час, як читаємо на сайті організації, проведено понад 650 виставок та ярмарків. Близько 38 тисяч підприємців брали у них участь. Чинний договір про оренду у ВТПП добігає кінця 30 листопада 2021 року. У коментарі для 20minut.ua директор «Експоцентру» Юрій Кулаков розповів, що укладати з ними новий договір у Вінницькій міській раді відмовилися. За словами Кулакова, про це їх попередили заздалегідь.

— Нам не запропонували ніякої альтернативи. Можна було б винести «Експоцентр» за місто, в район аеропорту, але хто б туди їздив? — риторично запитує Юрій Кулаков. — Будувати нове приміщення занадто дорого. Воно має бути не меншим, ніж дві тисячі квадратних метрів, мати паркомісця, а також усю іншу інфраструктуру, яка потребує догляду. Аби вийти на самоокупність, знадобляться десятки років. Без зацікавлення міста та області, такий проєкт неможливо реалізувати. 

Кулаков визнає, що формат виставок, які проходять у вінницькому «Експоцентрі» застарів. Через це останніми роками там не проводилося нічого, що було б направлено на великі інвестиційні проєкти. Ситуація, каже, безвихідна: працювати хочуть, є кому це робити, але вдіяти нічого не в змозі. Останнім днем роботи «Експоцентру» буде п’ятниця, 3 грудня. Після цього виставкове обладнання законсервують на невизначений час. 

Кінотеатр імені Коцюбинського

У кінотеатру аналогічна до «Експоцентру» ситуація, однак історія цього культурного закладу розпочалася задовго до появи торгово-промислової палати — його відкрили у 1931 році. Нині кінотеатр імені Коцюбинського вважається найстарішим у Вінниці. 

Під час розмови з журналістом 20minut.ua, директорка кінотеатру Анжела Фахмутова пояснила, що їх заклад може змінити прописку лише у разі побудови спеціального приміщення. Однак цього, за її словами, ніхто робити не збирається. 

— Кінотеатру 90 років і весь цей час він працював саме на цій локації. Без цього приміщення кінотеатр імені Коцюбинського існувати не буде. Це я можу сказати абсолютно точно, — говорить Анжела Фахмутова. — Наш кінотеатр є своєрідним культурним надбанням міста, мені здається, що такі заклади потрібно зберігати. Можливо, модернізувати або змінювати, але зберігати. 

Фахмутова працює у кінотеатрі з 2004 року. Говорить, що їй надзвичайно важко прощатися зі справою, якій впродовж 17 років вона віддавала стільки сил та енергії. За її словами, чимало людей висловили їй та іншим працівникам кінотеатру слова підтримки, сказали, що сумують через його майбутнє. 

Наразі програма кінопоказів у кінотеатрі сформована до 30 листопада. Цей день стане останнім робочим в його історії. Після цього, за словами директора Вінницької торгово-промислової палати Юрія Кулакова, кінообладнання планують продавати. Понад 40 працівників кінотеатру та «Експоцентру» залишаться без роботи. Деякі працюють там ще з радянських часів. 

Про те, чи дійсно місто зараз має потребу у бізнес хабі, які конкретно фахівці у ньому працюватимуть, а також, коли орієнтовно має стартувати його робота, ми намагалися запитали директора департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Максима Мартьянова. Чиновник щоразу обіцяв відповісти на наші питання, проте кілька разів переносив час телефонної розмови. На момент виходу цієї публікації, Мартьянов так і не вийшов з нами на зв’язок. 

Читайте також:

Пів століття історії. У Вінниці важкою спецтехнікою зносять готель «Південний Буг»

Повернення вінницького кінотеатру «Росія». Що тут було і що пропонують робити далі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Нінель Січкар

    Кінотеатр ім. Коцюбинського (Вінниця)
    пам'ятка архітектури (історії), споруда 1912 року.   Кожне європейське місто  пишається своїми пам'ятками,будовами,стараються їх зберегти ,а наші "господарі" міста тільки все продають і руйнують. А де ж  партія "Українська стратегія Гройсмана",керівник та члени якої так гарно на  республіканських каналах виступають,правильні слова  кажуть,це ж ваша партія керує містом,все трощить,знищує,продає ,щоб на цьому місці якийсь ТЦ чи розважальний  центр з рестораном збудувати. Сором!
  • Ольга Нагорная

    Навіть не дозволили допрацювати до Нового року 😡 Дуже сумно....Чому так?
  • Ольга Нагорная

    Це дуже сумно....шкода, що важливо для нашої влади- тільки гроші, а не людські долі, сім'ї та життя 😢 Багато сімей, які віддали 10 річчя своїй праці, лишаться без роботи😒
  • Dmytro Dibrovskyi

    Жаль. Твари и сюда добрались...

keyboard_arrow_up