Що не так з центром Вінниці — про дерева, публічні простори та кінозал «Росія»

Що не так з центром Вінниці — про дерева, публічні простори та кінозал «Росія»
У тексті — ключові елементи дослідження київських фахівців. Їм доручили дослідити сучасний стан центру Вінниці / Фото ілюстративне, з архіву «20хв»
  • Що робити з територією навколо кінотеатру «Росія»? З таким питанням мерія звернулася до київських спеціалістів.
  • Компанія «Урбанина» зробила дослідження сучасного стану. Оглянули не тільки площу біля кінозалу, а й значний шматок центру Вінниці.
  • Яка оцінка фахівців? Чого не вистачає середмістю? Та що, власне, буде з колишнім кінозалом?

Вінницька мерія замовила дослідження простору навколо кінотеатру «Росія». Це треба, щоб розробити план перебудови цієї площі. Столична компанія «Урбанина» виконує роботи за 196 тисяч гривень

Перші результати презентували на минулому тижні, 23 грудня. Ми подивилися їхню доповідь. Та склали з цього текст — що не так з центром Вінниці, з точки зору пішохода.

Якщо вас цікавить, як на вінницьких дорогах будуть долати затори, то міський голова Сергій Моргунов говорив, що план дій розроблятимуть спільно зі швейцарськими та німецькими фахівцями та представлять у 2022 році.

Відео дня

У центрі міста живе 13,5 тисяч людей

«Урбанині» доручили дослідити простір кінотеатру «Росія». Але фахівці пішли далі: вони вивчили сучасний стан кварталів, обмежених вулицями Театральна — Коріатовичів — Магістратська. Бо щоб розібратися, що робити з прилеглою територією колишнього кінозалу, треба дослідити скільки людей буде користуватися новим публічним простором.

Їхнє дослідження базується на трьох «китах»: кількість людей, публічних просторів, та основні пішохідні потоки.

— Історичний центр Вінниці — це один квадратний кілометр, — сказав Максим Головко. — Ми розрахували функціональне призначення кожної будівлі, та «по поверхах» порахували, що в центрі живе 13,5 тисяч людей, і є 14,5 тисяч працівників. Тобто, це та орієнтовна кількість людей, які будуть користуватись оновленою «Росією».

Треба більше спортмайданчиків

У порівнянні з європейськими містами, Вінниця має нещільну забудову в центрі міста. Тому вільні ділянки — зокрема, біля Південного Бугу, представник «Урбанини» пропонує використовувати під створення публічних просторів. Наприклад, для створення нової набережної вздовж Південного Бугу.

— Ще один з потенціалів для розвитку — будівництво гральних і спортивних майданчиків на вільних від забудови ділянках. Ми розуміємо, що це точно матиме попит серед мешканців міста, — сказав під час презентації Максим Головко.

За його словами, у центрі Вінниці не дотримуються державно-будівельних норм щодо ігрових і спортивних майданчиків. На ту площу, що має Центр потрібно 9,5 тисяч кв.метрів ігрових майданчиків. А є тільки 160 кв.метрів. На спортивні майданчики потрібно 2,7 тисяч кв.метрів, а є — 600 кв.метрів.

— І, можливо, якраз будівництво ігрових та спортивних майданчиків — це один з варіантів, що робити на території кінотеатру «Росія», — підсумував представник «Урбанини».

Мало дерев

— У кварталах, які ми досліджували, є чотири великих зелені плями. Це дерева на Європейській площі, захаращений сквер позаду кінотеатру «Росія», закинутий парк «Панорама» біля сходів Артинова, зелена зона біля басейну «Авангард», — вказує Максим Головко.

— Найгірша новина у тому, що вулиця Соборна практично немає дерев, хоча це головна вісь, якою ходять люди в середмісті, — продовжує представник «Урбанини». — Ще одна проблема — доступність берегів Південного Бугу. Більша частина території закрита для відвідувачів, адже там квартали приватної забудови.

В кінозалі мають бути ресторани та кафе

Ще один недолік публічного простору «Росії» — людям сюди немає за чим йти. Відтак, основні пішохідні потоки на Центральному мості, вулиці Грушевського, Соборній та інших вулицях просто проходять повз кінотеатр.

— Ми порахували, що в будні зранку та ввечері через Центральний міст, в напрямку центру, проходить до 900 людей на годину. Це величезний потік людей, яких потрібно «затягнути» на наш простір біля «Росії». І що цікаво, то 900 людей на годину — стільки ж приходить через площу Контрактову в Києві. Тому в теорії площі біля «Росії» може стати такою ж активною і привабливою, як і Контрактова, — вказує Головок.

Але щоб «привабити» відвідувачів не обов’язково треба величезне колесо огляду, як в столиці. Потрібно змінити сам кінотеатр.

— Найактивніші публічні простори оточені будівлями з ресторанами, магазинами, кав'ярнями та іншими громадськими місцями. Адже такі об'єкти «генерують» потік пішоходів, — пояснює Головко. — Нині, біля кінотеатру, всього цього немає. І якщо не забудовувати простір навколо кінотеатру «Росія», то саме кінозал треба наповнити кав'ярнями, магазинами, ресторанами тощо. Аби «Росія» стала центром цього публічного простору.

Повністю відео презентації можете подивитись у фейсбуку за цим посиланням. До слова, «Урбанина» залучає вінничан до опитування. І ваша відповідь може їм допомогти зробити більш ґрунтовне дослідження центру міста.

Ну і що будуть робити з кінотеатром?!

Дослідження «Урбанини» не присвячене плану змін «Росії», пояснили в комунальному підприємстві «Агенція просторового розвитку». Утім вже давно відомий намір міської влади — переробити колишній кінозал в культурно-мистецький центр. Для цього є потенціал: саме в кінотеатрі, у жовтні відбувся фестиваль сучасного мистецтва AirFest Vinnytsia.

Олександр Коротких з «Агенції просторового розвитку» представив найкращі практики ревіталізації закинутих будівель в європейських містах. Зокрема, це:

Коли буде готовий план перебудови нашого кінотеатру? Питання досі відкрите. Олександр Коротких повідомив, що це питання буде обговорюватися під час розробки Стратегії розвитку культури Вінниці. Орієнтовно, її представлять навесні 2022 року.

А поки влада не вирішить, що робити з цим комунальним приміщенням, кінозал буде таким, яким він є — сіра, пошарпана «коробка» з вивіскою «Де» на фоні зелених туй та кипарисів.

В наступному році, нагадаємо, вже колишній кінотеатр Коцюбинського перероблять на бізнес-хаб. Про це у своєму звіті сказав міський голова Сергій Моргунов.

 

Читайте також:

Лікарню-довгобуд за 273 млн грн відкрили у Вінниці. Яку допомогу там надаватимуть?

Відкривали, закривали та зносили: головні події цього року у розбудові міста

Десятий мікрорайон Вінниці. Як хочуть змінити план масштабної забудови?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юлія Тіхоненко-Штойко

    О вже хтось лапу поклав на цей шмат
  • Інна Жуковська

    Навіщо запитувати у людей? Грошові мішки давно знають що там побудувати😡😡😡
  • Ніна Ніколюк

    Скільки треба ще торгівельних центрів ??? З чим туди ходити ??? А паркувати машини немає де , ставлять на тротуарах де ходять люди
  • Богдан Николюк

    Там треба побудувати 10 поверхову парковку щоб розвантажити центр

    Michael Engel reply Богдан Николюк

    Богдан Ніколюк-Гарда хто платити буде? В нас же ж всі хотять безкоштовного)

    Богдан Николюк reply Богдан Николюк

    Michael Engel в обидві сторони

    Michael Engel reply Богдан Николюк

    Богдан Ніколюк-Гарда а чому не підземну?

keyboard_arrow_up