Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?

Мер Вінниці звітує: що було зроблено у 2021-му і які плани на 2022 рік?
Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Фото: vmr.gov.ua
  • У 2021 році запустили хірургічний корпус для лікарні на Київській, спорткомплекс на Янгеля та капітально відремонтували 4,6 км дороги.
  • На 2022 рік запланували відкрити ряд заводів, утеплення ще восьми закладів освіти, капремонт 3,7 км доріг та багато іншого.
  • Про те, що зроблено і заплановано прозвітував міський голова Сергій Моргунов. Ми прочитали його доповідь та виділяємо ключове.

На сесії міськради 24 грудня мер Вінниці підбив підсумки того, що було зроблено в нашій громаді за 2021 рік та повідомив про плани мерії на наступний рік.

Депутати, до слова, потім схвалили бюджет і програму розбудови міста на 2022 рік, про що ось тут.

На початку своєї доповіді Моргунов зазначив, що 2021-й став першим роком, коли Вінниця «жила» не одна — рішенням уряду до нашої громади приєднали приміські села, серед яких Вінницькі Хутори, колишня Гавришівська ОТГ, Писарівка (з Щітками), Десна. А отже, планувати «як жити» потрібно не тільки для обласного центру, а й для нових мешканців громади.

Відео дня

Отож, що було зроблено у 2021-му і що буде у 2022 році?

Дороги та транспорт, 2021

Цього року виконали капремонт вулиць на Старому місті — це друга черга вулиці Данила Нечая, Гальчевського, проїзд по вулиці Маяковського, частина вулиці Замкової тощо. А ще відремонтували дорогу на Сабарівському шосе. У мерії нарахували, що було виконано 4,6 км капремонту доріг загалом.

Щодо громадського транспорту, то у 2021 році запустили нові тролейбусні маршрути: №15А «Вишенька – ВПЗ» та №14А «Залізничний вокзал – Юзвинська – Вишенька». А маршрут №12А «Гніванське шосе – Немирівське шосе» продовжили до сіл Щітки та Писарівка. Запровадили чотири нові автобусні маршрути, два з яких пустили до Вінницьких Хуторів.

Для всіх цих маршрутів у 2021 році придбали десять турецьких автобусів Otokar; зібрали вісім тролейбусів VinLine з запасом автономного ходу 20 км.

А ще запустили додаток з графіком руху транспорту «VinnytsiaTransport», де всю інформацію можна побачити в реальному часі на смартфоні. Інформація в цьому додатку дублюється з даними інформаційних табло на зупинках, яких у місті встановлено уже 50. Щоправда, не все ще працює як треба, про що ось тут.

Щодо безпеки дорожнього руху, то в цьому році до автоматизованої системи керування дорожнім рухом під'єднали 12 світлофорів (роботу світлофорів можна регулювати в реальному часі - авт.). У співпраці з Нацполіцією на дорогах Вінниці встановили чотири камери автофіксації порушень ПДР.

Дороги та транспорт, 2022

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що в наступному році проведуть будівництво та комплексну реконструкцію 3,7 км доріг:

  • завершать реконструкції Батозької, де вже повністю замінили всі мережі, облаштували «корито» для плит під трамвайні колії;
  • почнуть реконструкцію вулиці Пирогова (від Скалецького до Малиновського, із заміною трамвайних колій).

У планах на наступний рік заасфальтувати 17 вулиць приватного сектору по співфінансуванню з мешканцями. А також — збудувати/реконструювати 6,1 км мереж водопроводу та каналізації.

У 2022 році почнуть проектувати будівництво вантового мосту, що через залізничні колії з’єднає Тяжилів та Замостя. Попередньо обрахували вартість цього об’єкта. І вона колосальна — 1 млрд 250 млн грн!

Продовжать ще один масштабний проект — реконструкція злітно-посадкової смуги аеродрому в Гавришівці. Міська влада бере кредит на 300 млн грн, аби зайнятися реконструкцією і будівлі аеропорту.

Як подолати затори на дорогах — вінницька мерія буде вирішувати спільно з німецькими та швейцарськими фахівцями. Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що у 2022 році мають представити напрацьований план дій.

А щодо громадського транспорту, то у 2022 році продовжать оновлювати парк «Вінницької транспортної компанії»:

  • придбають десять електробусів за 220 млн грн по Кіотському протоколу. Однак місто купуватиме транспорт по співфінансуванню з державою. Тобто, заплатить тільки 30% від суми;
  • продовжать складати VinLine. За 2022 рік транспортники мають скласти сім тролейбусів;
  • очікується поставка 35 вживаних трамваїв Tram 2000 з Цюриха.

Освіта, 2021

Цього року відкрили два нових дитсадка: №33 в Тяжилові та садочок у Вінницьких Хуторах, на 110 місць кожен. Їх побудували за кошти інвесторів, а за гроші громади заклади обладнали меблями та інвентарем.

Натомість вінницька влада завершила будівництво нового корпусу на 9 груп садочку №16 «Бджілка» на вулиці Зерова, який почали будувати «з нуля» у 2019-му році замість старого аварійного корпусу.

За гроші платників податків у Вінниці та приміських селах продовжили утеплювати заклади освіти. Відтак, завершили комплексну термомодернізацію школи №13, дитсадків №47 та №21. Розпочали утеплення гімназії №23, де вже замінили дах. Замінили покрівлю й у школі №9. І продовжили другий етап утеплення великого об’єкта — Палацу дітей та юнацтва.

Не обминули увагою і спортивні майданчики біля шкіл. У школи №29 тепер є нове спорт-ядро. І ще по одному новому спортмайданчику за 2021 рік створили біля шкіл №12, Стадницької школи; та у двох дитсадках — №43 і 21.

Щоб наші діти мали смачну і корисну їжу, в 2021 році придбали та обладнали пароконвектомати в харчоблоки восьми шкіл: №3, 9, 12, 18, 26, 31, 34 та до Вінницько-Хутірського ліцею. Ще таке ж обладнання отримали п’ять садочків в приміських селах: у Гавришівці, Малих Крушлинцях, Писарівці, Стадниці та Вінницьких Хуторах. За гроші бюджету відремонтували харчоблок в школі №12.

Освіта, 2022

Наступного року відвідувачі дитсадка №16 на Зєрова перейдуть в новий корпус. А їхнє нинішнє приміщення почнуть реконструювати. 

— Нагадую, садочок буде на 15 груп та розрахований на  300 дітей. Це один з найбільших дитячих садочків. Також уже тривають підготовчі роботи, а у 2022-му розпочнеться будівництво за кошти інвестора ще одного садочка - на 12 груп в мікрорайоні «Академічний», — зауважив мер Вінниці Сергій Моргунов.

Продовжиться утеплення гімназії №23, а покрівлю школи №21 капітально відремонтують. Візьмуться за утеплення дев’яти муніципальних закладів, на що мерія братиме кредит. Серед визначених об’єктів: пологовий будинок №1, дві школи (№12 та №31) та шість дитячих садочків: №№ 13, 25, 29, 34, 59, 74. У підсумку, коли проєкт завершать, Вінницька громада матиме вже 31 утеплений  садочок та 18 шкіл.

У 2022-му продовжать ремонти шкільних харчоблоків. Також оновлять обладнання їдалень в закладах освіти, в тому числі й у приміських селах.

У планах  завершити реставрацію гімназії №2. Планується капітально відремонтувати приміщення для підліткового клубу на Гладкова, 5. Там відкриють спортивний напрямок. 

Крім того, у Десні запрацює підлітковий клуб за напрямками «Англійська мова», «Творча майстерня» та «Дошколярик».

Медицина, 2021

Вірите у серйозність проблеми, або ж ні — але Вінниця вже другий рік поспіль живе в умовах епідемії коронавірусу. В цьому році продовжили забезпечувати медзаклади всім необхідним для протидії COVID-19 — загалом з бюджету громади було спрямовано 145 млн грн.

— Це і муніципальні доплати для працівників охорони здоров'я, і придбання медикаментів. Адже тільки 38% всіх медикаментів забезпечила Нацслужба здоров’я України, — сказав Сергій Моргунов. — У наших лікарнях всі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, безкоштовні. Крім того, ми купили 16 ШВЛ, 18 моніторів пацієнта, рентген апарати та УЗД.

Нещодавно запустили хірургічний корпус лікарні швидкої медичної допомоги на Київській, 68. Лікарню-довгобуд робили близько п’яти років й на це витратили понад 270 млн грн. Докладніше про те, які медичні послуги тут надаватимуть — писали ось тут.

Щодо інших медзакладів, то:

  • виконали капремонт даху поліклініки міської лікарні №3;
  • завершили капремонт амбулаторії Центру первинної медико-санітарної допомоги №3;
  • продовжують будівництво кардіоцентру на Хмельницькому шосе. Це спільний з урядом, Вінницькою ОДА і Світовим банком проект, в який місто вже вклалося на 54,8 млн грн. Наступного року з бюджету Вінниці дадуть ще 51,5 млн грн на оснащення медобладнанням кардіоцентру, який обслуговуватиме всіх мешканців області.

Медицина, 2022

У наступному році планують відкрити амбулаторію на Немирівському шосе, 94. 

— Потенційно — це 5 тисяч населення мікрорайону, але там за бажанням зможуть отримувати медичну допомогу і жителі Вінницьких Хуторів, де також є своя амбулаторія, — сказав очільник міста. — Як ми й обіцяли мешканцям Вінницьких Хуторів, відкриємо там аптечний пункт. Було багато звернень, тож «Муніципальна аптека» буде мати там свою філію.

Наступного року завершиться реконструкція харчоблоку МКЛ №1, який забезпечить потреби всього медичного містечка на Вишеньці.

— Почнемо ще один амбітний проєкт — плануємо розпочати першу чергу реконструкції терапевтичного корпусу міської лікарні №1, — сказав Сергій Моргунов. — Це п’ять поверхів, де ми повинні створити належні умови для перебування пацієнтів в стаціонарі, щоб вони отримували якісні медичні послуги. Цей проєкт триватиме декілька років.

Також у планах розпочати капремонт четвертого поверху акушерського корпусу«Центру матері та дитини» для облаштування палат сумісного перебування немовлят та їх матерів.

Ремонт і будівництво будинків, 2021

Здали в експлуатацію муніципальний будинок на Маяковського, на 80 квартир. Капітально відремонтували 14 ліфтів та дахи в 40 багатоповерхівках. Замінили інженерні мережі в 42 будинках. Ці роботи проводили як в будинках житлового фонду, так і в будинках ОСББ.

Також в цьому році почалася реставрація «Будинку залізничників», що на Замостянській, 27. Зокрема, вже перекрили покрівлю цієї пам’ятки архітектури, що наразі є житлом для вінничан.

Продовжують ремонтувати подвір’я багатоповерхівок. У спільному дворі багатоповерхівок на Порика та Космонавтів збудували майданчик з ігровою зоною та гімнастичним комплексом. У мікрорайоні Можайка, на 1-му провулку Київському, встановили дитячий майданчик та тренажери. Комплексно оновили 15 прибудинкових територій багатоповерхівок, в тому числі з попередньою заміною зовнішніх мереж.

А ще у Вінниці завершують реконструкцію приміщення на Соборній, 89 для туристичного центру. Виконані основні роботи по конструктивних елементах та опорядженню фасаду.

Ремонт і будівництво будинків, 2022

У житловому фонді планують відремонтувати конструктивні елементи в 68 висотних будинках (в тому числі 41 ОСББ) та здати в експлуатацію муніципальний будинок на 105 квартир з підземним паркінгом на вулиці Бортняка.

Муніципальний будинок на вулиці Бортняка, що на Поділлі

Серед інших планів – продовжити реставрацію пам'ятки архітектури «Житловий будинок залізничників» на вул. Замостянській, 27. Планується виконати І етап реставрації пам'ятки архітектури «Особняк капітана Длуголенського», в приміщенні якого нині розміщена Вінницька художня школа.

Ще один дуже амбітний проєкт громади – створення першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку «Кристал» на вулиці 600-річчя. 

У 2022-му планується здати в експлуатацію першого корпусу та розпочати роботи по другому. 

— Завдяки підтримці народного депутата Максима Пашковського, заступника міністра розвитку громад та територій України Івана Лукері та міністра Олексія Чернишова, ми створюємо простір на 8500 м2, де молоді люди матимуть можливість розвивати свої стартапи та бізнес-ідеї. Там буде ІТ-школа, а це і залучення студентів. Для нас важливо, щоб молодь працювала в Україні на розвиток територіальної громади Вінниці, — підкреслив мер Вінниці.

Крім того, стартує реконструкція будівлі для Центру розвитку підприємництва на Соборній, 68. Раніше це приміщення займав кінотеатр Коцюбинського. А невдовзі тут створять бізнес хаб для малого і середнього бізнесу. В ньому підприємці отримуватимуть весь спектр послуг та консультацій.

До старту туристичного сезону та Дня Європи планується відкрити Туристичний хаб на Соборній,89. Тут запрацює подієвий простір і коворкінг; надаватимуть різноманітні туристичні послуги для гостей Вінниці та Вінницької області, в цілому.

Промисловість, 2021

У Вінниці продовжують створювати нові робочі місця. За даними обласного центру зайнятості за дев’ять місяців цього року створено 2 тисячі 252 нових робочих місця. Днями запрацював завод RGC Production з виробництва газорозподільного обладнання.

Візуалізація майбутнього заводу «ХЕД»

— У цьому році розпочалось будівництво заводу компанії HEAD по виробництву спортивного обладнання для зимових видів спорту, який стане одним з найбільших заводів компанії у світі. Тут буде створено 1200 робочих місць. Будівництво буде завершено не раніше ніж у 2023 році. Ми максимально сприяємо його реалізації. Підводимо мережі, будуємо першу у місті бетонну дорогу поряд з цим майданчиком, —  сказав Сергій Моргунов.

Промисловість, 2022

Розвиток промисловості міста, переважно, відбуватиметься на території Індустріального парку, що на Немирівському шосе.

Там, у 2022 році, завершать основні роботи з будівництва заводу HEAD та підготують його до введення в експлуатацію. Підприємство «Грін Кул», на якому роблять холодильне обладнання, готується до початку 2-ї черги будівництва заводу, що додатково дасть 200-300 робочих місць.

Будівництво логістичного центру «Аврора»

— На наступний рік планується завершити будівництво великого логістичного центру всеукраїнської мережі «Аврора» на вулиці Промисловій. А це 250 робочих місць, — розповів Сергій Моргунов. — Так само по вулиці Енергетичній, де продовжиться будівництво ще одного логістичного центру, створять 300 нових робочих місць. І у 2022 році продовжать будувати гофрокартонну фабрику по вулиці Гонти. Тут буде до 100 нових робочих місць. 

— Хочу наголосити, поштовхом для зростання ділової активності в цьому районі стало те, що ми збудували та здали в експлуатацію торік вулицю Гонти, що з'єднала Енергетичну та Зулінського. Думаю, з часом там буде ще кілька нових підприємств, — підкреслив міський голова.

Екологія, 2021

Продовжується масштабний проект по очистці Південного Бугу. Мета проекту — очистити річище, щоб підвищити якість води з-під крана вінничан. Мер Вінниці Сергій Моргунов сказав, що виконали майже 72% першої черги робіт – це 2,3 км річки. За рік викачали 153 тисяч кубометрів намулу.

Розпочали роботу з дослідження проблематики 37 малих річок Вінниці – разом з фахівцями, міжнародними експертами та активними мешканцями. Обрали річку Дьогтянець, що тече від Лісопарку до Вишенського озера. На прикладі цієї малої річки буде сформовано порядок, як берегти малі річки і чи можна їх зробити частиною публічного простору.

Цього року на вулицях і у подвір’ях Вінниці висадили 1428 молодих дерев.

Екологія, 2022

У 2022 році у Вінниці  закінчать реконструкцію парку «Хімік» за підтримки GIZ, Урядів Німеччини та Швейцарії. Щодо озеленення, то у Вінницькій міській територіальній громаді планують висадити не менше однієї тисячі дерев.

Буде завершено І чергу очищення Південного Бугу та розпочнеться II етап проєкту – від 29-ої школи у напрямку до центра міста, що загалом передбачає очищення ділянки річища 3,4 км.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що на очищення річки готові витратити понад 211 млн грн.

Культура і спорт, 2021

Цього року завершили й відкрили ще один довгобуд — спорткомплекс «СКА» на Янгеля, 48, який тепер зветься «Аква-Він».

— Цей об’єкт понад 15 років взагалі не працював. У 2015-му ми шукали інвестора, щоб повною мірою запустити цей комплекс. З поляками не вийшло, — сказав Сергій Моргунов. — І зрештою прийняли рішення, що розпочинаємо реконструкцію самостійно. Це навіть не реконструкція, а будівництво, якщо говорити про ті всі конструктивні елементи, в якому жахливому вони були стані. 84 млн грн направили на цей об'єкт, з яких 75% — це кошти територіальної громади, і 25% — це кошти держави.

У спорткомплексі є багатофункціональна спортивна зала, тренажерна і найголовніше — 25-метровий басейн з вишками для стрибків.

Також у цьому році придбали в комунальну власність «Льодовий клуб» в Центральному парку. Торік, нагадаємо, власник хотів продати клуб за 34 млн грн, але після незалежної оцінки майна мерія погодилася заплатити лише 9 млн грн.

Щодо культури — у 2021 році завершили II етап ремонтно-реставраційних робіт музею-садиби Коцюбинського, виконали благоустрій території Замкової гори. Створили комунальний заклад «Музей Вінниці». Попереду затвердження концепції музею та наповнення експозиції.

Культура і спорт, 2022

У 2022 році гроші громади спрямують й у спортивну сферу. Наступною школою, де реконструюють спортивний майданчик і створять сучасний комплекс для занять фізкультурою і спортом, стане гімназія №6. 

Також буде збудовано спортмайданчик для ігрових видів спорту для учнів школи №19. Та облаштують спортмайданчики у дитячих садочках №60 та №14.

У 2022 році буде розроблено Стратегію розвитку культури громади. У рамках проєкту «Ґете-Інституту» Вінниця виграла грант ЄС 30 тисяч євро на її створення. Також планується розробити проєктно-кошторисну документацію на реставрацію пам'ятки «Садиба Львовича» на вулиці Симона Петлюри, де розміститься майбутній «Музей Вінниці».

І ще міські чиновники візьмуться за розробку проекту на реконструкцію концертної зали «Райдуга», щоб в недалекому майбутньому Вінниця отримала перший повноцінний концертний майданчик.

Наприкінці 2022 року ми підіб'ємо підсумки та перевіримо, які обіцянки міського голови будуть виконані. 

Депутати міськради, нагадаємо, затвердили бюджет і плани розбудови Вінниці на 2022 рік.

 

Читайте також:

Лікарню-довгобуд за 273 млн грн відкрили у Вінниці. Яку допомогу там надаватимуть?

Відкривали, закривали та зносили: головні події цього року у розбудові міста

Десятий мікрорайон Вінниці. Як хочуть змінити план масштабної забудови?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Руслан Михайлюк

    На 2022 рік .Надіюсь буде краща влада,чим нинішня.Яка про людей буде думати,а не про свої кармани.
  • Людмила Гнатюк

    а дітям молодших класів на булочку і чай не хватило, що зняли з січня 2022...

    Ivan Sobzyk reply Людмила Гнатюк

    Щас він посадженний на мільйони а вам булочка дітям-що важаете щоб ці гниди з мерії з голоду вмирали ?
  • Дмитрий Мисюра

    Ещё такого хапужнего мэра у нас не было!!!🤬
  • Татьяна Белая

    А улицу Некрасова, в каком  году будете асфальтировать или только центральные улицы???

    Светлана Вишневская reply Татьяна Белая

    Татьяна Белая Вишенка в приоритете а Вы тут какую то улицу Некрасова называете

keyboard_arrow_up