Кафе чи торговий центр? Поруч з церквою на Бригантині забудовують берег річки

Кафе чи торговий центр? Поруч з церквою на Бригантині забудовують берег річки
Ця цегляна башта — колодязь для першого міського водогону. На Бригантині була водонасосна станція з рядом споруд, але їх немає у реєстрах пам'яток архітектури / Фото Вадима Павлова
  • Дві цегляних башти, що роками стояли пусткою на узбережжі Бугу, зараз перебудовують. Частково їх розібрали і навколо спорудили каркас майбутніх будівель.
  • Що це буде на Бригантині? Робітники кажуть, що достовірною інформацією не володіють.
  • Не вносять ясності й пояснення чиновника з міськради. Дивіться у матеріалі, що з’ясували і як зараз виглядає будівництво.

Близько двох тижнів на півострові Бригантина тривають будівельні роботи. Біля церкви Ксенії Петербурзької частково розібрали дві «вежі». Ці споруди були частиною міського водогону, який будували за часів архітектора Артинова. Що там буде?

«Ми не знаємо, що тут робимо»

Відвідали будівництво у понеділок, 29 листопада. Спочатку крокуємо до об’єкта, що знаходиться ближче до Київського мосту, праворуч від храму. Пройти узбережжям нескладно, бо сітка огорожі зрізана. 

На будівництві працює з десяток робітників. Поки одні чистять цеглу, демонтовану зі старої споруди, інші працюють над облаштуванням каркаса нового об’єкта.

Відео дня

— Ми й самі не знаємо, що тут робимо, — каже один з робітників, що чистив цеглу від старого розчину.

— Кажуть, що тут буде кафе, — поділився інший робітник. — Достовірною інформацією ми не володіємо.

Новобуд нині складається з двох поверхів. Каркас звели навколо старої цегляної споруди. Ледь не половина майбутнього об’єкта «висить» просто над Південним Бугом.

Роботи тривають і всередині цегляної споруди, але роздивитися ближче не вдалося.

— Ти, що! Не можна! Тут триває будівництво, на тебе цегла впаде і ми потім ще два роки будемо твоє лікування відпрацьовувати, — так сказав будівельник, коли дізнався що на будівництво прийшов журналіст.

Кафе чи лазня?

Так що це будують? Робітники сказали, що можна дізнатися у виконроба, що на сусідньому об’єкті — на іншій «вежі», ліворуч від церкви.

Проходимо крізь територію храму. В кінці асфальтованої дороги на Бригантині знаходиться ще одна стара цегляна споруда. Місцеві жителі кажуть, що це раніше була катамаранна станція і тут часто стояли рибалки.

Цю споруду також частково розібрали. Крім каркаса майбутнього об’єкту з металопрофілю та бетону, тут вже поставили вікна та покрівлю. Також помічаємо, що демонтовану цеглу використовують на цьому ж будівництві: нею викладають стіни першого поверху.

— Виконроба вже немає, — сказав один з будівельників. — Ви якраз з ним розминулися. Мабуть, поїхав на інший об’єкт.

— А що ви тут будуєте?

— Це буде стратегічний об’єкт! Лазня! — чи то жартома, чи серйозно відповів інший будівельник.

«Щоб розібратись — треба робити перевірку»

Одна з будівель знаходиться на території церкви Ксенії Петербурзької. То можливо цей об’єкт будують на замовлення церковників?

— Ні, це не наше будівництво, — сказав журналісту протоієрей Сергій, що служить у храмі. — Я спитав у робітників, що вони будують? Не відповідають. На замовлення кого відбувається будівництво? Теж нічого не кажуть.

Про те, яку споруду будують поруч з храмом, на місці катамаранної станції, пояснив в.о. директора департаменту архітектурно-будівельного контролю міськради Денис Сорока.

— Там були видані містобудівні умови та обмеження, у 2020 році, №117. Їх отримали на проектування багатофункціональної будівлі. Тобто, там буде і кафе, і торговий центр, і все інше, — сказав очільник архібудконтролю.

— А хто тоді розбирає і будується на місці іншої цегляної споруди? Там, де був водозабірний колодязь для водогону? — питає журналіст. 

— На це я вам не можу одразу відповісти. Щоб це з'ясувати треба на місце посилати нашого інспектора, для перевірки будівництва, — відповів Денис Сорока.

На сайті вінницької мерії знайшли документ №117. Містобудівні умови і обмеження отримало товариство «Цитадель-проект». Дозволена висота — 17 метрів. А це вище, ніж п’ятиповерхова хрущівка! От тільки новобуд мав би знаходитися позаду церкви, а не на межі з річкою Південний Буг.

Синя точка — орієнтовне місце розташування об'єкта «Цитадель-проект». А червоними трикутниками ми виділили місця, де зараз відбувається забудова

Звернулись за коментарем до співвласника товариства «Цитадель-Проект» Олександра Цихомського. Хотіли спитати, чи це їх об’єкти зводять на березі Південного Бугу? І якщо так, то що саме будують?

Однак поставити ці питання не встигли. Цихомський відповів, що «зараз зайнятий, передзвоніть пізніше». За годину після чоловік не брав слухавку.

Ми прослідкуємо за цим будівництвом і надамо читачам відповідь, що будують на Бригантині.

Звідки на березі Бугу дві цегляних «вежі»?

«Башти» на узбережжі Бугу — це частина першого міського водогону Вінниці, що діяв на початку минулого сторіччя. Дослідники з ВНТУ Олена Зінько та Богдан Чумак пишуть, що у систему входила водонапірна вежа у сучасному центрі Вінниці та насосна станція на Бригантині.

Так виглядали споруди до перебудови. Фото Вадима Козака, квітень 2020 року, фрагмент панорами з google-мапи

Цегляні споруди на узбережжі виконували функцію фільтра. Очищену річкову воду піднімали по підводній трубі на гору, де вона накопичувалася у вежі. Там були два металевих резервуари по 5 тисяч відер кожен і підігрів, аби вода не замерзала взимку.

З 28-метрової висоти вежі воду подавали під напором у домівки вінничан та до трьох водозабірних станцій. Однак повністю система водогону працювала лише десятиліття в 30-х роках ХХ ст. Після застосування електричних насосів водонапірна функція була скасована.

Частково систему водозабору використовували й в радянські часи. Машинний зал, інфільтраційні споруди взяв на баланс вінницький «Водоканал». Воду надавали на потреби Вінницького хімзаводу.

Багато десятиліть цегляна башта на Бригантині була частиною міського пейзажу. Фото зліва — 1941 рік; фото праворуч — 1958-1960 роки / Джерело: wikimedia.org, life

У 90-ті об’єкт закинули. На місці однієї зі споруд релігійна громада побудувала церкву Ксенії Петербурзької. Інші стояли пусткою поруч з церквою.

Попри те, що об’єкти були споруджені близько 100 років тому, за проектом головного архітектора Вінниці Григорія Артинова, водонасосна станція на Бригантині не є пам’яткою архітектури: об’єкти не занесені у жоден з переліків пам’яток Вінниці.

Вінницьку вежу, нагадаємо, раніше використовували як комуналку Водоканалу.

 

Читайте також:

Не залишилося майже нічого: у Вінниці закінчують демонтувати «Південний Буг», але чи законно?

«Ані грошей, ні квартир». Люди придбали житло в новобудові на Гонти, яку збираються зносити

Хочуть побудувати 26 котеджів між Поділлям і Південним Бугом. Триває обговорення проекту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Виталик Костиков

    А що так можна???
  • Владимир Катрага

    Ресторан
  • Николай Макаров

    Лише мені здається що цим спорудам хтось дає друге життя, чи ще хтось розділяє мою думку.
  • Вадим Шевчук

    достали ограничениями. закройтесь уже бедные несчасные. никто в инете не просит денег за новости только вы!

    Дима Топчий reply Вадим Шевчук

    Pavel Ostrovskyi 👏🏼

    Pavel Ostrovskyi reply Вадим Шевчук

    Новини Вінниці  на 20хвилин вам до них,як до неба раком

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Вадим Шевчук

    Вадим Шевчук Чому ж ніхто? Монетизацію на своїх сайтах використовують The New York Times, Новое Время, The Village...

keyboard_arrow_up