Не залишилося майже нічого: у Вінниці закінчують демонтувати «Південний Буг», але чи законно?

Не залишилося майже нічого: у Вінниці закінчують демонтувати «Південний Буг», але чи законно?
  • Реконструкцію легендарного готелю «Південний Буг» розпочали кілька місяців тому, і за цей час стару будівлю активно демонтовували.
  • Ми запитали в архітектурно-будівельному контролі, чому будівлю демонтують, а не реконструюють? Чи не є це порушенням?

Станом на 25 листопада готель виглядає так: залишилося лише дві кількаповерхові частини, які тепер мають мало спільного з будинком. Між двома частинами, які ще кілька днів тому називали «вежами-близнюками», тепер знаходиться купа будівельного сміття, заввишки в кілька поверхів.

Відео дня

На місці колишнього холу та ресторану вже почали рити котлован під майбутню забудову. Найближчими днями від готелю залишиться лише декілька тонн сміття, але й ті потім вивезуть. 

Вже за кілька років тут має приймати гостей та містян новий мультифункціональний житловий комплекс «Bogun». 

«Зупинити незаконний демонтаж»

Нещодавно на сайті міськради з'явилася петиція у якій йдеться про те, що «Південний Буг» мали реконструювати, а не знищувати. Створив її Олексій Назаренко. 

«Умови договору чітко визначають, що «новий» власник має підготувати проєктну документацію на реконструкцію, а не демонтаж об'єкту приватизації готельного комплексу (у складі: готель, ресторан, та перехід між ними) зі збереженням номерного фонду та виду діяльності об'єкта», — пише автор петиції. 

Чоловік адресує цю петицію насамперед міському голові і «вимагає зупинити процес демонтажу та руйнації готельного комплексу «Південний Буг», та надати вичерпні відповіді на запитання». З поміж іншого, автора петиції цікавить, чому Вінницька міська рада не веде належний контроль виконання умов договору та хто відповідатиме за його недотримання? Прочитати повністю петицію та підтримати її можна ТУТ. 

Ми вирішили дізнатися насамперед у департаментів архітектури та містобудування щодо цієї реконструкції, але там нам повідомили, що відповідальність за це несе департамент архітектурно-будівельного контролю. Зв'язалися з виконуючим обов'язки директора департаменту, начальником відділу контролю за будівництвом​ Денисом Сорокою. Ось що він нам прокоментував: 

— У рамках підготовчих робіт вони мають право розібрати пів будівлі, будівлю тощо. Нові власники дозвіл на будівництво ще не отримували. Працюють наразі саме у рамках підготовчих робіт. У визначенні «підготовчі роботи» може звучати словосполучення «демонтаж будівлі». 

Вони демонтують у рамках законодавства. Вони зареєстрували підготовчі роботи, отримали дозвіл і мають право у рамках проєкту, який вони виконали на підготовчі роботи, — здійснювати демонтаж чи інші процеси, що туди входять.  

Нам вони не додають проєктні документації про ці підготовчі роботи, тому сказати: «Так, вони правильно розбирають», чи навпаки — я не можу, не здійснюючи перевірки. 

Опитування

Як ви ставитеся до такої реконструкції «Південного Бугу»?

Історія легендарного готелю

Як ми вже писали раніше, цей комплекс розпочав свою роботу ще 50 років тому, в 1971. Готель був знаний серед вінничан, і не тільки. Тоді тут селилися люди з всього Радянського Союзу. 

Готельний комплекс складався з двох частин: готель і ресторан. А з'єднані ці два приміщення були між собою просторим холом. 

З 1993 року товариство «Фірма-Акцент» отримало «Південний Буг» в довгострокову оренду. 

У 2008 році розпочалися розмови, щоб продати цей цілісний майновий комплекс. Тоді ніхто його не купив. 

Наприкінці 2019 за право викупити нерухомість боролися дві фірми — приватне підприємство «Корпорація Максимум» і товариство «Агро Дельта Плюс». Виграло друге. Детальніше про цю фірму можете прочитати ТУТ.

За майновий комплекс «Південного Бугу» товариство запропонувало 40 мільйонів 956 тисяч гривень. Тоді стан готелю експерти оцінили, як непридатний та такий, що потребує капітального ремонту. 

Але, як йдеться у рішенні міськради, готель потрібно реконструювати відповідно до концептуального вигляду «Вінницької Милі».

«Південний Буг» має залишитися готелем, але цільове приміщення однієї ділянки власник може змінити. Зокрема «Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі» на «Для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування». Тобто, там можуть відкрити офіси чи кафе. 

«Реконструкції готелю «Південний Буг» під багатофункціональний центр за адресою площа Героїв Чорнобиля, 1 в м. Вінниці», — саме так були визначені будівельні роботи. 

Читайте також:

Пів століття історії. У Вінниці важкою спецтехнікою зносять готель «Південний Буг» (ВІДЕО ДНЯ)

Частину «Південного Бугу» вже розібрали. Від старого готелю скоро нічого не залишиться

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Евгений Алексеев

    Все буде добре, ви як малі діти
  • Виталий Дужак

    Так є порушення ! Порушено умови договору продажу, тому є підстава розірвати договір.
  • Артур Кисляченко

    Зазвичай відривати шматок минулого не хочуть люди, які відчувають ностальгію. Але що там було реконструювати, скажіть? Висотку, побудовану по шаблону "хрущовок"???
    Краще хай сбудують щось сучасне і актуальне!

keyboard_arrow_up