Реконструкція Батозької у Вінниці: чому зупинили й коли відновлять роботи

Реконструкція Батозької у Вінниці: чому зупинили й коли відновлять роботи
Інколи недоробленою вулицею їздять автомобілі. І це попри те, що проїзд заборонений дорожніми знаками й перекритий щитами / Фото і відео в матеріалі: Наталія Корпан
  • Дорога від вінницького вокзалу до Муніципального ринку вже майже рік як перекрита на ремонт.
  • Тут мали б оновити колії, дорогу, висадити нові дерева. Але востаннє будівельників на цій вулиці бачили ще на початку літа.
  • В якому нині стані вулиця, що кажуть місцеві жителі та водії, та чому її не ремонтують?

Щонайменше з червня цього року не відбувається жодних робіт на Батозькій.

Ділянка від Муніципального ринку до Залізничного вокзалу без асфальту, але залишається проїзною — поодинокі автомобілі та навіть невеликі вантажівки скорочують тут собі шлях до проспекту Коцюбинського, так і у зворотному напрямку. Плити під колії використовують вінничани: цей піший шлях є рівним й не збирає на собі багато калюж, на відміну від тротуарів навколо. 

Чому ж зупинилася реконструкція та що кажуть про ситуацію з недоробленою Батозькою самі вінничани?

Відео дня

«Нікому не зручно, доводиться терпіти»

«Об’єкт незавершеного будівництва» та щити, які частково перекривають дорогу — таке зустрічаємо на Батозькій. Шматок вулиці перекритий на реконструкцію ще з осені минулого року. Але востаннє будівельників тут бачили у червні 2022-го.

Нині ця ділянка вулиці — розбитий тротуар, щебінь замість асфальту та плити без трамвайних колій. Щодо трамваїв, то кінцевою зупинкою для всіх маршрутів на Замості є Муніципальний ринок. І така ситуація взагалі не влаштовує місцевих жителів.

— Те, що недоробили Батозьку — це погано. Раніше ми мали зручну розв'язку до Залізничного вокзалу. Тепер її немає. Щоб встигнути на поїзд, треба йти пішки. З важкою валізою в руках, — говорить місцева жителька Ольга. — Хотіли б, щоб і трамвайчик тут ходив, і маршрутки їздили. Але мусимо терпіти, тому що розуміємо, що триває війна.

Ходити пішки до ринку або вокзалу важко людям поважного віку. Пенсіонер Юрій якраз прямував з Привокзальної площі.

— Я пенсіонер, і міг би їздити від вокзалу, а не йти пішки. Напевно, що військові дії завадили завершенню цього ремонту. Хотілося б, щоб реконструкція все ж була. Уже три чи чотири місяці тут жодного робітника немає. А нинішній стан вулиці мене, звісно ж, не влаштовує, — зауважив чоловік.

Поділилися своєю історією і вінничанка Любов. Жінка почула нашу розмову з Юрієм і розказала, що аби потрапити на Привокзальний ринок мусить зробити «крюк» через половину Замостя.

— Коли я їду на Привокзальний ринок, то на Муніципальному маю сісти на трамвай, доїхати до Будинку офіцерів, щоб там пересісти на тролейбус. А пішки дійти я не можу, не дозволяє стан здоров'я, — обурюється пенсіонерка.

Любов нарікає, що попри незавершену реконструкцію, по недоробленій вулиці часто їздять автомобілі.

— Буває і вантажівки проїжджають по цьому щебеню. І так йдуть, що в мене аж будинок тремтить, наче от-от стеля провалиться, — каже вінничанка. — Я телефонувала в поліцію, до виконкому, але там «розводять руками». Бо, попри заборону на проїзд, це єдиний шлях для під’їзду в «Реквієму» та мешканців сусідніх будинків.

На стоянці можна потрапити у ДТП

Попрощавшись з пенсіонеркою Любов’ю, крокуємо на стоянку до «Епіцентру». Тут чимало машин, а значить й водіїв, які також можуть висловити свою думку щодо недоробленої вулиці Батозької.

— Звісно, не зручно, що дороги немає. Те, що зробили об'їзд через стоянку «Епіцентру» — це не розв'язання проблеми. Он, подивіться, кілька хвилин тому врізалися дві машини. І такі ДТП тут трапляються постійно, бо на цій стоянці незрозуміло, хто і як їде, — говорить Віталій.

— Багато автомобілів тут запарковано. Той так поїхав, той по-іншому. Відсутня зрозуміла організація руху. Тому найкращим варіантом було б нарешті доробити Батозьку, аби по ній, принаймні, могли б їздити машини, — додає водій Федір.

Наостанок чоловіки кажуть, що «війна-війною, але дорогу потрібно доробити». Бо, на їх думку, крім автомобілів, тут могли б спокійно їздити машини екстрених служб: швидка, рятувальники, комунальники.

Пауза «на невизначений термін»

То в чому причина, що Батозьку недоробили? У бюджеті громади немає коштів не реконструкцію або немає матеріалів для реконструкції? На це питання нам відповів заступник міського голови Андрій Очеретний, який працює в напрямку соціально-економічного розвитку громади.

— Реконструкція Батозької призупинена через постанову Кабміну №590. Це порядок роботи Держказначейства в умовах воєнного стану, з якого забрали фінансування робіт на виконання реконструкцій вулиць, площ та інших громадських просторів. Виходить, що ми не можемо заплатити підряднику за роботи, оскільки казначейство не пропускає такі платежі. Але цей порядок уряд регулярно оновлює, тому ми продовжимо слідкувати за ситуацією, — сказав Очеретний.

У департаменті комунального господарства, який опікується реконструкцією Батозької, пояснили, що через війну з росією ремонтні роботи зупинили на невизначений термін.

«На замовлення департаменту комунального господарства та благоустрою підрядною організацією проводились роботи з реконструкції Батозької, від проспекту Коцюбинського до вулиці Академіка Янгеля, заради створення безпечних та комфортних умов для усіх учасників дорожнього руху, в стислі терміни, — відповів директор департаменту Юрій Семенюк на звернення вінничанина. — Але у зв'язку із вторгненням російських військ на територію України та подальшої неможливості фінансування цих робіт, виникла необхідність призупинити реконструкцію зазначеної вулиці на невизначений період».

У планах міської влади, нагадаємо, була масштабна реконструкція Батозької. Підряд на 175,6 мільйона гривень отримала «Будівельно-монтажна фірма «Еталон-Буд». Тут мають побудувати нову колію, перекласти «з нуля» асфальт, зарити під землю всі повітряні мережі, висадити нові дерева.

Як змінювалася вулиця, ми слідкували з самого початку робіт, про що у цьому матеріалі: Роботи на вулиці вже не ведуться. Як за майже дев’ять місяців реконструкції змінилася Батозька.

 

Читайте також:

Попри війну: у Вінниці завершили капітальний ремонт на вулиці Якова Шепеля

За 32 млн грн продовжать реконструкцію парку «Хімік». Що є у плані робіт?

Капремонт перехрестя вулиць Оводова-Коріатовичів. Що там уже зробили?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Nikolay Polyarush

    А може те,що владі було потрібно це провести комунікації вона досягля ітепер можна зводити житловий комплекс,а трамвай? вони ж ними не їздять
  • Таня Дубривная

    Они дома строят.Люди не могут нормально доехать на работу уже год.Стройки у них, кварталы строят поскорее и на них деньги есть.Слишком разгулялась строительная мафия,а Мэр им помогает во всю.Засилелась наша власть,пора выбирать новых и порядочных.
  • Lee Lion

    А на нові торгові центри гроші є... це просто знущання з людей. Наше місто з гарного і доглянутого останнім часом перетворилось на жах. На дорогах ями, в кожну дірку запихують торгові центри. Я вважаю що наша міська влада занадто довго сидить на своїх містах і вже просто лінуються щось робити. Приклад росії і путіна довів що довго неможна одних і тих самих людей тримати на держмісцях.
  • Читач88

    Скінчиться війна і все добудують. А стосовно торгового центру на центральнрму ринку, це гроші приватних компаній, і бюджет міста тут ні до чого.

keyboard_arrow_up