Слідом за Горьким демонтували пам’ятник на Європейській площі. Чому це правильне рішення?

Слідом за Горьким демонтували пам’ятник на Європейській площі. Чому це правильне рішення?
  • Процес деколонізації у Вінниці триває. Черговим об’єктом, що його демонтували, стала радянська композиція з трьох військових у центрі міста. Разом з істориком пояснюємо, як і чому це сталося, а також публікуємо відео демонтажу.

Сьогодні зранку, 5 травня, містяни дізналися про демонтаж скульптурної композиції на Європейській площі. Попри хибну думку про те, що її встановили на честь радянських військових, полеглих у боях з нацистською Німеччиною, офіційна назва композиції: «Меморіал борців за радянську владу, загиблих у роки Громадянської та Великої Вітчизняної війни». 

Це означає, що окрім чотириметрового червоноармійця, родичів серед яких, до слова, мало багато вінничан, поряд у такий самий зріст стояли будьонівець та червоногвардієць. А ці двоє, як відомо з історії, були проти української державності та національної ідентичності. 

На сайті Вінницької міської ради є інформація про те, що демонтаж схвалив виконком ще минулого тижня. Рішення там пояснили так: «Системна робота по деколонізації має допомогти Вінницькій територіальній громаді повністю викреслити зі свого життя елементи імперських радянської та російської спадщин». 

Відео дня

Так виглядала композиція напередодні демонтажу

Поділитися міркуваннями про демонтаж пам’ятника ми попросили професора та директора Державного архіву Вінницької області Юрія Легуна. На його думку, такій композиції справді не місце у центрі Вінниці. 

— До фігури бійця радянської Червоної армії, який брав участь у Другій світовій війні, жодних питань немає. Але цього не скажеш про двох інших: будьонівці — це ті, хто воювали проти незалежної України. А червоногвардійці займалися продрозверсткою, відбираючи у наших селян хліб, залишаючи їх голодувати, — пояснює історик. — Якщо ми говоримо, що сьогодні ми українська держава, тоді це пам’ятник нашим ворогам. Тим, хто воював проти української держави. 

Процес демонтажу

Відкритим наразі залишається питання майбутнього Європейської площі. Юрій Легун говорить, що ще у 19-му столітті ця територія планувалася, як міський парк та зона відпочинку. На його думку, правильним буде втілити цей задум в життя. 

— На Європейській площі наразі кладовище. Але по ньому, скільки себе пам’ятаю, постійно бігають діти, поряд проводять гуляння, концерти та святкування. Це нонсенс! Люди не сприймають це місце, як цвинтар, — продовжує Юрій Легун. — Я вважаю, що потрібно перепоховати залишки усіх загиблих. Відповідне місце ми маємо — це меморіал на Київській. Якщо зробити все відповідним чином, то містяни сприймуть це нормально. Віддаймо живим живе, а мертвим мертве, і нарешті перегорнемо цю сторінку. 

Після демонтажу

За інформацією істориків, цей пам’ятник у тодішньому сквері Козицького відкрили 7 листопада 1977 року з нагоди 60-ї річниці більшовицького перевороту — «Великої Жовтневої Соціалістичної революції». 

Наразі демонтовані скульптури передані на відповідальне зберігання Історико-меморіальному комплексу пам’яті жертв нацизму — філії Вінницького обласного краєзнавчого музею. Там же зберігається пам’ятник Максиму Горькому та інших діячів, що їх демонтували раніше. 

Оскільки пам’ятник почали демонтовувати ближче до початку комендантської години, зробити фото на відео журналісти не мали можливості. Однак редакції 20minut.ua вдалося розшукати людей, які погодилися передати нам відео та фото процесу демонтажу. 

Опитування

Чи задоволені ви рішенням прибрати пам'ятник?

 
 

Читайте також:

У Вінниці демонтували пам’ятник Горькому. Гагаріну приготуватися?

«Я руками, ногами й душею за зміну»: що жителі Московської думають про перейменування вулиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (190)
  • AK

    Achtung! Viele russische Hähne in den Kommentaren!

    Logeximo company reply AK

    иди нахер рашист со своей великой державой
  • Вова Марченко

    Нам своїх героїв шанувати
  • Макс Кирилюк

    Червоноармійця зняти двох інших залишити
    Меморіал не чіпайте це пам'ять про загиблих солдатів що боролись проти фашистів
    Зараз на таке витрачати гроші це нехлюйство та наглість
    У людей останні копійки у кишені а вони пам'ятники зносять витрачаючи кошти що могли хоч щось компенсувати
    Думайте що робите  ЗНОВУ !
  • Таисия Чаленко

    Дело было вечером, делать было нечего...

keyboard_arrow_up