Стрілянина в «Аурі»: хто шмаляв з пістолета в силовиків СБУ і що там відбувалось?

Стрілянина в «Аурі»: хто шмаляв з пістолета в силовиків СБУ і що там відбувалось?
  • В ніч з п’ятниці на суботу, в ресторані «Аура» сталася стрілянина. Постраждали два чоловіки.
  • Журналісти RIA/20minut.ua з власних джерел дізнались, що стріляли в працівників СБУ, які відпочивали в цьому закладі.
  • Хто саме стріляв? Про це та інше — в нашому розслідуванні.

Субота. Ресторан «Аура». Приблизно 4.30 ранку. Кілька десятків відвідувачів співають пісні в караоке. Потім лунають кілька пострілів, і люди з криками розбігаються, хто куди. Це відео на ранок з’явилось у Фейсбуці. Поліція згодом відрапортувала, що нападників затримували спецпризначенці КОРД. І керував спецоперацією особисто начальник поліції Іван Іщенко. 

«Озброєний відпочивальник та двоє його знайомих зачинились у вбиральні. Для їх затримання була введена в дію спецоперація «Грім». В одного з чоловіків вилучили пістолет. Слідчі розпочали кримінальне провадження за четвертою частиною статті 296 Кримінального Кодексу України (хуліганство)», — казали тоді у поліції.

Ось відео стрілянини:

А ось так затримували злочинців:

Власник ресторану «Аура»: «Іноді трапляються «черти»

Згодом власник ресторану «Аура» Артем Сіваш опублікував у Фейсбуці допис з наступним повідомленням:

Власник ресторану «Аура» Артем Сіваш

«Дивлячись на те, що відбувалось, хочу сказати одне — ресторан Аура створювався для того, щоб гостям було комфортно, весело та безпечно. Щоб час, проведений в Аурі, залишав приємні спогади. Над цим працює велика команда, яка щодня вкладає великі ресурси у розвиток ресторану: це і фінансові, і моральні.
Іноді трапляються «черти», іншим словом назвати їх просто не можу, які забувають, де вони знаходяться та забувають елементарні правила та повагу до гостей. Адже не відразу по обличчю людини ти можеш зрозуміти, як вона себе буде поводити після вживання алкоголю.
Я завжди намагався робити все можливе, щоб гостям Вінниці заклад подобався та йшли відпочивати з великим задоволенням, відчуваючи себе у повній безпеці.
Не встигнув я вилетіти на відпочинок, саме стався цей прикрий інцидент. Але навіть на відстані я дав розпорядження, щоб навели порядок, посиливши охорону, і, якщо потрібно, зробити кадрові заміни.
А всіх жителів міста закликаю поважати один одного, створюючи комфортні та безпечні умови, щоб сфера гостинності нашого міста процвітала.
А конкретним особам, які не навчились себе до сих пір поводити — прошу забути дорогу до закладів, де інші люди приходять відпочивати, а не показувати, хто крутіший». 

Стріляли в силовиків з СБУ

З власних джерел журналісти 20minut.ua дізналися, в кого нападник випустив кілька гумових куль. Ними нібито виявились діючі працівники Служби безпеки України. Один з чоловіків отримав поранення в живіт, інший — також у живіт і в грудну клітину.

— Наскільки мені відомо, ці нападники кілька разів створювали в ресторані конфліктну ситуацію з працівниками СБУ. Потім хтось з них замовив пісню і сказав, що вона для всіх нормальних людей, крім ментів. Після цього СБУвці підійшли і попросили їх нормально себе поводити. Це не сподобалось людям з цієї компанії, після чого пролунали постріли. Ну а далі КОРД, затримання і все, що відомо. Скажу одне — постраждалі силовики були на війні. Не з лякливих, — каже джерело RIA/20minut.ua. 

Журналісти RIA звернулися до СБУ у Вінницькій області за коментарем. Але в управлінні відмовились будь-що коментувати, пославшись на те, що справа знаходиться в Нацполіції і що вони її розслідують. 

Нападнику — 60 діб арешту

Уся Вінниця з суботи вже обговорює цю стрілянину. За цей час у суді обрали міру запобіжного заходу нападнику, який влаштував стрілянину в ресторані «Аура» — 60 діб арешту. Відомо, що затриманий спочатку наніс одному з чоловіків удари руками, ногами та стільцем. Закінчив конфлікт стріляниною та заховався у туалеті. У суді зачитали деякі деталі справи, які підтверджують слова нашого інформатора.

Міський суд. Обрання запобіжного заходу для чоловіка, який стріляв в «Аурі» 

— З матеріалів клопотання стало відомо, що у вечірню пору доби підозрюваний разом із двома друзями прийшли до одного із ресторанів м. Вінниці. Близько третьої години ночі підозрюваний, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, висловлюючись нецензурною лайкою, почав безпричинно ображати відвідувачів ресторану, які з метою з’ясування причин такої поведінки наблизилися до підозрюваного, — зазначають у пресслужбі Вінницького міського суду Вінницької області. — Після цього підозрюваний розпочав безпричинно бійку з останніми. Підозрюваний завдав удар ногою в ділянку живота незнайомому чоловікові, удар кулаком в обличчя та удар стільцем в ділянку тулуба іншому чоловікові. Надалі підозрюваний повернувся до столу, де знаходилась його сумка, і дістав звідти пристрій для відстрілу гумових куль та здійснив з нього декілька пострілів у напрямку групи осіб, серед яких знаходилися двоє вищевказаних чоловіків. Також підозрюваний здійснив декілька пострілів у напрямку двох чоловіків, які підбігли до нього, намагаючись забрати зброю. Після чого, підозрюваний вибіг до туалету ресторану, де його було затримано працівниками поліції.

Хто стріляв з пістолета в «Аурі»?

З часу стрілянини пройшло вже кілька днів. Але ні імені, ні прізвища не прозвучало ані в поліції, ані в суді, ані в соцмережах. Ходили чутки, що це якийсь відомий вінницький волонтер. 

Журналісти RIA/20minut.ua через власні джерела дізналися, що старшому з компанії нападників лише 26 років, а молодшому взагалі лише 20.

У силовиків стріляв чоловік, на ім'я Володимир Ришков. Він 1998 року народження. Навчався у вінницькому технічному університеті. Але чому так сталося? І яка його версія? Сподіваємось невдовзі почути це від його адвоката.

Володимир Ришков. Фото з особистої сторінки у Facebook

На його особистій сторінці у Фейсбуці є кілька фотографій, де він разом з іншими відомими у Вінниці волонтерами допомагає бійцям ООС. І дізнались, що нібито його тесть — відомий у Вінниці волонтер Андрій Сірак. У них є навіть кілька спільних фото.

Володимир Ришков (в центрі) і відомий вінницький волонтер Андрій Сірак (праворуч).

Згодом вдалося поспілкуватися з волонтером Андрієм Сіраком. І насправді він був його тестем. Але його донька вже розлучена з Володимиром.

— Я не підтримую з Володимиром ніяких зв'язків. Моя донька з ним розлучилась ще понад рік тому. Чисто по-людськи мені його шкода. Тому що там може бути багато питань по цьому, що трапилось. Чому мовчать його адвокати? Чому мовчать друзі? Не знаю. Але з ним мене більше нічого не пов'язує, — каже волонтер Андрій Сірак. 

Волонтерка Таня Власюк каже, що в шоці від того, що Володимир потрапив в таку ситуацію. 

— Ми з ним пересікались кілька разів. Знайомі вже давно. Він завжди усміхнений, добрий. А тут таке... Думаю, що там не все так однозначно, — каже волонтерка Тетяна Власюк. 

А ось фото, де Володимир Ришков разом з Олексієм Гавриловим (крайній праворуч), екс-депутатом обласної Ради. 

Ми обов’язково будемо слідкувати, як надалі будуть розгортатися події в цій історії. А поки найближчих 60 діб Володимир Ришков проведе під вартою. У скоєнні кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 296 КК (хуліганство) йому загрожує до семи років тюрми. 

Це не перший випадок в нічному клубі

У 2017 році у ресторані «Аура» жорстоко побили чоловіка  Камери відеоспостереження не зафіксували інцидент. Тоді побитий чоловік відмовився від претензій до кривдників. Подробиці ми писали в публікаціях:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (79)
  • Людмила Фурман

    Краще закрийте нічні заклади до 23 час і все
  • Leonid Vonsovych

    А що напрацювалися то до4.30 вечеряють.
  • Виталий Мошненко

    И опять надо готовить наградные листы.🏆🎖🏅
  • Коля Малахов

    Що ви ліпете .... диб.....ли спецпризначенці не закриаалися б у вбиральні тому що знають що на них там чекало б в подальшому ......🤣🤣

keyboard_arrow_up