Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських

Якраз почався суд за стрілянину під «Аурою», або Чому водій BMW X-5 тікав від поліцейських
Олександр Козловський та автомобіль, на якому він розбився
  • Підозру за ДТП йому не оголосили, тому що був без свідомості. І до суду по стрілянині під «Аурою» він вже не прийде…
  • На шостий день після аварії на Зодчих так і не прийшовши до тями помер 20-річний Олександр Козловський.
  • Юнак пішов з життя, залишивши без розв’язки скоєні раніше проступки і горе батькам. І своїм, і загиблого в тій нічній аварії друга.

Цю публікацію про юнака, який спричинив смертельну аварію на батьківському BMW X-5 вночі 13 березня, редакція готувала кілька днів. Нам довелося віднайти не один документ у реєстрах, перечитати стоси рішень та перевірити багато інформації, серед якої в пошуках даних спливали матеріали про інших людей з аналогічними ПІБ. 

І вчора, 18 березня, на шостий день після ДТП, що сталося вночі минулої суботи, стало відомо: 20-річний Олександр Козловський помер, не вийшовши з коми. Тож чимало знайденої нами інформації не настільки важлива, щоб говорити про неї, коли людини більше немає. Втім про найголовніше — не можемо не повідомити наших читачів. 

Почалося наше документальне розслідування з того, що ми отримали інформацію про причетність юнака, що керував BMW X-5 тієї злощасної ночі, до резонансного кримінального провадження — конфлікту під рестораном «Аура». Взялися перевіряти це, з’ясували анкетні дані і врешті зрозуміли, чому хлопець тікав від переслідування поліцією. Але про все по порядку. 

Відео дня

Суд за торішнім криміналом

Відкриваємо список справ на сайті Вінницького міського суду і задаємо у пошук прізвище, ім’я та по-батькові фігуранта ДТП на Зодчих. Серед запланованих слухань знаходимо одне з такими даними. В цій справі Олександр Козловський — підозрюваний. Стаття звинувачення — 125 Кримінального кодексу (про легкі тілесні ушкодження).

Щоб дізнатися, що це за справа, задаємо її номер в Реєстрі судових слухань, і він показує ухвалу. В ній не описаний злочин, але є номер реєстрації в ЄРДР. За цим номером знаходимо рішення слідчого судді про домашній арешт підозрюваному, призначений у вересні минулого року. Тут є опис події біля «Аури», за яку тепер мав би притягуватися до відповідальності Олександр Козловський.

Цитата з рішення:
«Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_1 (у Реєстрі завжди приховане прізвище підозрюваного - авт.) 04.09.2020 близько 23:35 год., перебуваючи біля ресторану «AURA», що розташований на площі Гагаріна, 2, у місті Вінниці, використовуючи малозначний привід, розпочав словесний конфлікт з компанією людей, в якій перебував ОСОБА_2 (потерпілий - авт.). В ході конфлікту ОСОБА_1 проявляв нахабство, зухвалість та висловлювався на адресу ОСОБА_2 нецензурною лайкою, під час чого у ОСОБА_1 виник злочинний умисел, спрямований на грубе порушення громадського порядку шляхом заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_2.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_1, нехтуючи загальноприйнятими нормами (…), приймаючи участь в бійці із ОСОБА_2 та іншими особами, які перебували біля ресторану «AURA», діючи умисно та з хуліганських мотивів, правою рукою дістав заздалегідь заготовлений для нанесення тілесних ушкоджень предмет, зовні схожий на пістолет, після чого здійснив з нього кілька пострілів (щонайменше два) в ОСОБА_2, двічі влучивши останньому в ліву половину передньої поверхні грудної клітки. В подальшому ОСОБА_1 залишив місце події.

Внаслідок таких умисних дій ОСОБА_1, відповідно до довідки МКЛ ШМД №19172 від 04.09.2020, ОСОБА_2 заподіяно тілесні ушкодження у виді вогнепальні непроникаючі рани лівої половини передньої поверхні грудної клітки».

Цю справу, як розуміємо зі знайдених ухвал, призначили до розгляду на початку цього року і нібито вже було слухання 2 березня. Наступне, як показав сайт Вінницького міського суду — 24 числа цього ж місяця.

Тяжкий злочин чи проступок?

Аналізуючи процитовану вище ухвалу слідчого судді і рішення про початок судового розгляду, ми помітили різницю в статтях, якими визначили один і той самий злочин. 

Одразу порушили провадження про хуліганство зі зброєю (це тяжка стаття, частина четверта статті 296 ККУ обіцяє до 7 років позбавлення волі). А до суду направили з обвинуваченням в кримінальному проступку (санкція статті 125 ККУ про легкі тілесні ушкодження — це штраф або обмеження волі). Тобто тепер злочин виглядає так, ніби підсудний просто побив потерпілого, Дениса Похольчука. Пошук у відкритих джерелах показав нам його, як солдата військової частини на Стрілецький 105 (адреса штабу Повітряних Сил).

Зі списку справ, призначених до розгляду 

Як і чому змінили статтю звинувачення? Дізнатися це автор цієї статті спробувала у адвоката Валерія Бахура. Саме його прізвище є в судових документах.

Та захисник не захотів говорити, коли почув, про що йдеться. Він уточнив, чи записується розмова, а потім сказав:

— Не даю коментарів у жодній кримінальній справі до постановлення остаточного рішення. Це перша моя позиція. І друга — в телефонному режимі взагалі нікому ні про що інформації не даю.

З ухвали слідчого судді, якою невдовзі після конфлікту біля «Аури» винуватця взяли під цілодобовий домашній арешт, знаємо: 60 діб він не мав права виходити з дому. Цей термін давно сплив. Про зміну запобіжного заходу чи його продовження — рішень не знайшли. Ймовірно, подавати клопотання про це у слідства відпала потреба зі зміною кваліфікації на значно легшу. Легкі тілесні, нагадаємо, — це проступок, а не злочин, і в такому випадку «запобіжка» не обирається.

Зверніть увагу на різницю статей на початку розслідування і після:

Стаття 296. Хуліганство
Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.
4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, — караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Стаття 125. Умисне легке тілесне ушкодження
2. Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності, —
карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

З питаннями, які не вдалося задати адвокатові, звертаємося до речниці поліцейського главку. В усному запиті ми попросили її через слідчого з’ясувати причину і час зміни кваліфікації та чи був підозрюваний хоча б на підписці про невиїзд? За нашими даними, він торік на виконання рішення суду про домашній арешт здав закордонний паспорт, але так і не забрав його у відділенні міграційної служби.

— Перекваліфікацію робила прокуратура, — ось таку переказали нам відповідь слідчого на наше питання. 

Порушення правил дорожнього руху

Ще редакція «20 хвилин» знайшла дані про адмінпорушення Олександра Козловського. За допомогою системи Youcontrol ми перевірили інформацію й побачили вісім виконавчих проваджень про штрафні санкції, накладені на названого юнака впродовж двох останніх років. В них співпадає дата народження та ідеться про штрафи за порушення ПДР та інші збори на користь держави. Три з них — не сплачені.

Ці провадження про стягнення штрафів у справах про адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху

Останні можуть стосуватися адмінсправи, яка є у судових рішеннях, відфільтрованих за нашим запитом у Youcontrol. Йдеться про ДТП за участю BMW X-5. Цей факт підтверджує, що справа стосується Олександра Козловського. Ще один плюс на користь — в матеріалах фігурує названий вище адвокат Бахур. Він, до речі, виграв цей процес в апеляційній інстанції — скасував постанову про штраф, складену на його клієнта, і закрив провадження про порушення ПДР.

Раніше не судимий і не буде

Загалом Youcontrol показав більше десятка різних судів, де фігурує ПІБ юнака з ДТП на Зодчих. Та не всі мають до нього відношення. Ми зрозуміли, що є у Вінниці його повний тезка трохи старшого віку, який мав проблеми з законом, тож не зважали на суди зі статусом «засуджений» або більш давніх років.

Наш Олександр Козловський, зрозуміло, не міг ні з ким судитися в неповнолітньому віці, а в матеріалах про конфлікт біля «Аури» названий раніше не судимим.

Швидше за все, він тікав від поліцейських тієї ночі саме тому, що вже перебував під судовим слідством через бійку під «Аурою». Міг побоюватися бути спійманим на ще одному правопорушенні, тому, замість зупинитися на вимогу «копів», додав газу.

У попередній публікації про подробиці смертельної аварії на Зодчих ми розповідали, що поліція переслідувала білу BMW X-5 двічі. Перший раз втікачу вдалося відірватися. Чим завершилося друга погоня, подивіться на відеокадрах, здобутих редакцією за кілька годин після аварії:

Тепер знаємо, чому поліція почала переслідування.

— Дзвонили на 102, — сказала журналісту «20 хвилин» речниця поліцейського главку Анна Олійник. — Було офіційне звернення, що нетверезий за кермом. Поліцейські наздоганяли автомобіль, передали всім екіпажам інформацію, водій не відреагував на вимогу зупинки, навпаки збільшив швидкість настільки, що авто стало некероване...

Олександр Іноземцев і Олександр Козловський вилетіли з салону на дорогу після того, як машина врізалася в стовпчик і оберталася в повітрі. Перший, 23-річний, помер на місці, його поховали 15 березня. Другий, 20-річний, — потрапив до реанімації з важкими травмами, які врешті виявилися несумісними з життям.

За кілька годин до смерті Олександра Козловського автор цієї публікації телефонувала батьку. Запитала, як син.

— У дуже важкому стані… дуже…, — сказав Ігор Козловський подавленим голосом й вибачився, що не може далі говорити.  

Напевне, він був тоді в лікарні біля сина, у останні години його боротьби за життя, в якій все ж здолала смерть. Співчуваємо родинам обох Олександрів, чиїх молоді роки обірвалися через цю аварію

Олександр Козловський (зліва) і Олександр Іноземцев

Післямова

Чому приховують, хто був за кермом? Це питання не раз ставили наші читачі під публікаціями, де ми, посилаючись на перші скупі коментарі поліції, не називали юнаків з BMW X-5 водієм чи пасажиром. Тепер речниця Анна Олійник говорить, що цей момент вже встановили.     

— Зрозуміло, що одразу була інформація, хто міг бути за кермом, — каже вона. — Встановили, кому належить машина (батьку водія). Але теоретично, вони могли і помінятися. Треба був якийсь час, щоб встановити це. Опитати свідків, очевидців, патрульних і далі зібрати інформацію, яка буде ще експертизою закріплена. Так, як завжди у таких випадках, взяли змиви, і встановили: за кермом був той, хто вижив.

Цей коментар ми записали до того, як стало відомо про смерть водія. Ще тоді Олександру Козловському планували повідомити про підозру. Та через його стан, як казали, відкладають цю процедуру. А ж що тепер?

Справи закривають через смерть підозрюваних. Тому закрити мають і провадження по ДТП на Зодчих, і процес про події під «Аурою». Більше немає сенсу доводити їх до логічного кінця.


Читайте також:

Вбили з особливою жорстокістю. У Вінниці винесли вирок двом хлопцям-садистам

«Ситуація негарна», або Яку відповідь дали редакції на статтю про бенкет керівників поліції

Валерія Сікал розповіла суду про хтивого полковника, який тепер захищає честь і гідність

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (44)
  • Vasya Vasya

    Почему этот урод был на свободе? Он же неадекватный и опасный для общеста. Этого ублюдка нужно было закрыть в клетку и изолировать от общества сразу же после того случая. Но хорошо, что больше он зла не сделает
  • Інна Яцишина

    Нестало двох молодих хлопців, питання чому п'яний сідав за кермо, чому не покараний за попередній вчинок, і не тільки законом, а і батьками, знаючи що твоя дитина не вміє себе поводити адекватно навіщо давати своє авто, щоб тепер носити квіти на могилку. Хай з Богом спочивають, але потрібно задуматись про те як ми балуєм своїх діток особливо " золоту молодь"

    Микола Семеняга reply Інна Яцишина

    От імено чому не спинив батько? Скільки попереджувальних дзвіночків лунало явно що хлопець звернув куди не потрібно. Люди дивіться за своїми дітьми навіть якщо вони виглядають зовні дорослими.
  • Ilona Tsyganenko

    Не дай Бог никому. В этой страшной аварии умерло два молодых парня. Наши люди только и умеют по обсуждать и по гадить ( какие они негодяи гнались, убегали, так им и надо, куда хотели туда попали) 🤬 Перестаньте поверните голову на своих Детей , обнимите и поцелуйте своего ребёнка, делайте это по чаще. Не суйте нос в чужое горе. Да убегали, да гнались .......но ни одна ситуация не стоит смерти молодых парня и огромного горя на всю жизнь родителям !!!! Не судите да не судимы будете, мажоры ни мажоры , не гневите себя уважайте и детей смотрите. Родным и близким глубокие соболезнования нет на земле двоих молодых парней 😢😭 Царство небесное !!! Вечный покой !!!!
  • Andrij Kotok

    Шкода тих кого він вбив, його не шкода
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up